• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny L45H Bemo (informacja z AMC Wrocław)

Olaf

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Wg. LokoMotyw`u pierwsza partia tych lokomotyw jest już w drodze do ich sklepu. Więc raczej na ewentualne zmiany nie ma co już liczyć...
Szkoda. Jest to pierwsza moja zamówiona Lxd2 i raczej się nie wycofam z zamówienia. Jeżeli potrafili zrobić srebrne paski w innych modelach i odwzorowywać różne szczegóły, to tu się nie przyłożyli

Mafia

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
KSK Wrocław
Reakcje
1.559 19 0
Dach powinien być niżej, barierki w oryginale były czarne, wózki chyba też, i brak srebrnych pasów wokół żółtego.
Z linią podziału koloru dachu faktycznie jest nie tak, ale barierki w fabrycznych malowaniach Lxd2 wcale nie były czarne, tylko w kolorze nadwozia. Proszę dokładnie przyjrzeć się zdjęciu z Lisewa. Wózki były jasno szare, tylko na zdjęciach są zwykle w cieniu i do tego mocno już przybrudzone. Wiemy to z próbek farby, jakie koledzy znajdowali na wózkach w skali 1:1. Podobnie dach który był srebrny, ale po kilku miesiącach kopcenia maybachowskim silnikiem i przez brud robił się taki ciemno brudny. Co do srebrnych lamówek żółtego pasa to przy przybliżeniu zdjęcia modelu wydają się jednak być. Ocenimy, jak będziemy mieć model w rękach.

Ostatnio edytowane:

Olaf

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Z linią podziału koloru dachu faktycznie jest nie tak, ale barierki w fabrycznych malowaniach Lxd2 wcale nie były czarne, tylko w kolorze nadwozia. Proszę dokładnie przyjrzeć się zdjęciu z Lisewa. Wózki były jasno szare, tylko na zdjęciach są zwykle w cieniu i do tego mocno już przybrudzone. Wiemy to z próbek farby, jakie koledzy znajdowali na wózkach w skali 1:1. Podobnie dach który był srebrny, ale po kilku miesiącach kopcenia maybachowskim silnikiem i przez brud robił się taki ciemno brudny. Co do srebrnych lamówek żółtego pasa to przy przybliżeniu zdjęcia modelu wydają się jednak być. Ocenimy, jak będziemy mieć model w rękach.
Kolor dachu jest ok, tylko w modelu krótko malowany, jak przy rynnach. Patrzę na zdjęcie z Lisiewa jako wzór, poręcz przy stopniu manewrowy jest w kolorze nadwozia, ale pozostałe raczej są czarne. Mam cichą nadzieję, że jednak jest lamówka wokół pasa tylko nie można jej dostrzeć na zdjęciu. Wyjątkowy kolor malowania i chyba każdy chciałby żeby był idealny.

Mafia

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
KSK Wrocław
Reakcje
1.559 19 0
Lisiewa jako wzór, poręcz przy stopniu manewrowy jest w kolorze nadwozia, ale pozostałe raczej są czarne.
Lxd2 w malowaniu fabrycznym przychodziły z Rumunii z poręczami w kolorze nadwozia. Później się farba ścierała, czasem były przez to malowane. Zdjęcie z Lisewa pokazuje tą lokomotywę już po 2 latach eksploatacji, z pewnymi śladami zużycia. Jeżeli poręcze są czarne, to z powodu późniejszych działań, ale fabrycznie były w kolorze nadwozia.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.722 443 99
Dach powinien być niżej, barierki w oryginale były czarne, wózki chyba też, i brak srebrnych pasów wokół żółtego.
Niżej pomalowany chyba...
Nie postarali się. Wczoraj oglądałem SM42 piko i naprawdę powala szczegółami, a poza tym z o połowę tańszą.
OK, tylko nie bardzo rozumiem o co chodzi z argumentem o SM42. Przecież zainteresowani wąskotorowym taborem nie kupią SM42 zamiast Lxd2...
Mam dwa egzemplarze Lxd2 od BEMO i nie uważam by "nie postarali się". Model jest na bardzo przyzwoitym poziomie wykonania. Lepszy wielkoseryjny być już nie mógł.

Olaf

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Niżej pomalowany chyba...

OK, tylko nie bardzo rozumiem o co chodzi z argumentem o SM42. Przecież zainteresowani wąskotorowym taborem nie kupią SM42 zamiast Lxd2...
Mam dwa egzemplarze Lxd2 od BEMO i nie uważam by "nie postarali się". Model jest na bardzo przyzwoitym poziomie wykonania. Lepszy wielkoseryjny być już nie mógł.
Nie myślę aby ktoś kupował inny model w zamian za Lxd2. W przypadku SM 42 jest wiele detali, szczegółów mikro nadruki itp. Usytuowane jak na prawdziwej lokomotywie. A tu projektant robi choćby błąd z wysokością malowania dachu mając piękne, kolorowe i ogólno dostępny zdjęcie z Lisewa. Oglądam zdjęcia innych wydanych modeli i są rzeczywiście piękne i rozumiem np. szerokie drzwi zamiast wąskich w przypadku 243 przy mało seryjnym nakładzie. Ale jerzeli ktoś nie zrobiłby lamówki wokół paska którą zrobić potrafią, byłoby trochę nie fajnie. Narazie oczekuję na swój model, to co napisałem na początku to były moje pierwsze wrażenia na podstawie zdjęcia. Wyjątkowy kolor malowania Lxd2 dlatego człowiek nastawia się na idealny model, i pewnie będziemy zadowoleni.

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
424 2 1
A tu projektant robi choćby błąd z wysokością malowania dachu mając piękne, kolorowe i ogólno dostępny zdjęcie z Lisiewa.
Jeżeli model będzie taki jak na zdjęciu, a nic nie wskazuje na to żeby było inaczej, to jest to faktycznie błąd.
Wyjściem z tej sytuacji może być przyklejenie tabliczek z innym numerem właściwym dla takiej wersji lokomotywy (z rynienkami).
Do wyboru jest kilkanaście numerów, a jeżeli komuś bardzo zależy na lokomotywie z WMD Lisewo, to idealny jest numer 260 :)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Wąskotorówka 1
Wąskotorówka 15
Z
Wąskotorówka 7
Wąskotorówka 5
Wąskotorówka 2