Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
W części jednostek jeszcze kilka lat temu były pojedyncze przedziały 1 klasy z takimi fotelami. Fotki z mojej kolekcji:
1164 (11.2013)
1166 (11.2013)
1225 (06.2017)
1373 (04.2014)
1677 (08.2013)
1952 (08.2013)
20 lat później... Odbiór fabrycznie nowej ED72-002, na chwilę przed odjazdem do Suchej.
Po prawej znany wszystkim w węźle i miłośnikom parowozów w całej Polsce mistrz Jan (jeszcze jako brunet ).
Mam pytanie, wprawdzie dotyczące EZT serii EN71 ale myślę, że można je uwzględnić w tym temacie, bo jakby nie patrzył EN71 to taka "dłuższa siostra" EN57
Pytanie. Jakie dokładnie barwy fabryczne miały pierwsze egzemplarze EN71 ?
Trochę po niewczasie ale nadrabiam czytanie forum a ten wątek mi wyjątkowo przypadł do gustu.
Moim zdaniem najbardziej wiarygodne zdjęcie (te z "40 lat..." są koloryzowane).
EN71-016 z MD Sucha Beskidzka . 5 pierwszych EN miało dodatkowo srebrny paseczek na odcięciu kolorów oraz oznaczenia serii i napis PKP w kolorze czerwonym (polecam film "Nowy tabor dla PKP" - tam można podejrzeć numer 001).
Zdjęcie z dedykacją dla spostrzegawczych miłośników górnych końcówek (co oryginalne dwadzieścia EN71 miało jako cechę wspólną?).
Co lepsze zdjęcie jest podpisane "Reisezugwagen 120A" (ci to maja pomysły na rzeczowniki). Powoduje do pewną rekompensatę bo w filmie o którym pisałem wyżej (zaczynam mieć go dość hehe) z tego samego czasu w części o montażu EN57 są przebitki z prac nad wnętrzem właśnie tego wagonu (a już hitem jest "montaż automatycznych drzwi").
Na tym portalu, którego nazwy się nie wymienia odkąd zwalcza AdBlocka. Wytwórnia Filmów Oświatowych ma tam swój profil jako jeden z nielicznych podmiotów nie podpalających czegoś na wizji dla poklasku jbc.
Wpisałem w wyszukiwarkę sam tytuł i znalazło bezpośredni link na #1 w google, #4 w bing #3 w duckduckgo. Zniżyłem się nawet do odpalenia programu Bill'a G. - to też domyślnie bing więc było niezmiennie na #4. Także przepraszam.
@Kamilb Czy jesteś pewien, że to była listwa? Bo chyba ciężko by to było poprzykręcać... Tu jest najlepsze zdjęcie jednostki z tego okresu jakie mam (wszystko wskazuje, że ten wzór był wtedy "trendy" w Pafawagu - najbliższy wiekiem EN71 jest EN57 nr 1222 - zdjęcie już opublikowane przez kol. Ludwika Igielskiego - str. 56 wątku).