• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kult jednostki

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.612 159 0
Bardzo fajna stronka, gratuluję samodyscypliny, pomysłu i cierpliwości np. w wykonywaniu grafik jak i opisów. Interesujące są też galerie zdjęciowe, niektóre to już "kawał historii". Można też "odskoczyć" na chwilę, od szarej rzeczywistości i pooglądać np. piękny zachód słońca, morze, czy ciekawostki z wielu miejsc nie tylko w Polsce. Ukłony, zwłaszcza za zdjęcia o teamtyce kolejowej.

Jeszcze raz gratuluję Koledze fajnej, optymistycznej strony internetowej ...nie tylko o kolei :)
A dziękuję. Strona moja jest całkowicie amatorska, bowiem zupełnie nie znam się na tworzeniu stron html. Do tego stopnia, że każde zdjęcie trzeba klikać oddzielnie i potem cofać, bo nie da się przeglądać za pomocą strzałek. I rzeczywiście jest to strona , na którą wrzucam wszystko, w tym fotki z moich licznych podróży (rzeczywiście także w Polsce jest wiele ciekawych miejsc do odwiedzenia). :)
A rysunki kibli powstały do symulatora Kolejarz. Swego czasu z moim kolegą stworzyliśmy wiele stacji do tego symulatora. Ja tworzyłem schematy stacji z przebiegami, kolega tworzył rozkłady jazdy z danego roku dla danej stacji. :)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.856 525 30
Całe drzwi żółte były już w połowie lat 80. XX wieku, a więc jeszcze w epoce IVc. O tym, że zdjęcie jest znacznie późniejsze (epoka V, a może VI?) świadczy przede wszystkim kolor wagonu ČD, widocznego po lewej stronie.

Reakcje
3.668 30 0
Mam pytanie. Czy ktoś wie kiedy i która z jednostek EZT SKM otrzymała po raz pierwszy numer inwentarzowy malowany na dachach ? Jak mnie pamięć nie myli, przed 2020 ich nie było (ewentualnie nie odnotowałem ich w swojej pamięci).

Fot. 1. Peron przystanku SKM Gdynia Redłowo, widziany z wiaduktu drogowego. Widok w kierunku północnym (Gdyni Głównej). Przy peronie dwa niezidentyfikowane EZT. 25.04.2013

Gdynia Redłowo. 25.04.2013.JPG

W roku 2023 zaobserwowałem na dachach większej ilości EZT SKM, malowane białą farbą, duże numery inwentarzowe. Być może pojawiły się w 2020-2021, a może dopiero w 2022 ?

Fot. 2. Peron przystanku SKM Gdańsk Śródmieście, widziany z wiaduktu drogowego. Widok w kierunku południowym (Gdańska Oruni). Przy peronie EN57-1120. 22.09.2023. [z informacji dostępnych w sieci, wynika, że EN57-1120 ostatnią naprawę przeszła 10.09.2022].

Gdańsk Śródmieście. 22.09.2023.JPG

W sieci niewiele jest zdjęć obrazujących trójmiejskie EZT z góry. Trudno więc doprecyzować kiedy numery pojawiły się dachu. Może ktoś ma bardziej szczegółowe informacje na ten temat ? Z góry dziękuję.

Spy007

Użytkownik
Reakcje
98 2 0
Dzień dobry państwu,
Nie wiem, czy to odpowiedni dział, ale zaryzykuje. Tym bardziej, iż moje zapytanie dotyczy jednostki kiblopodobnej.

Chodzi mianowicie o jednostkę EN56-36, która przez długi czas stała na zapleczu lokomotywowni w Węglińcu
1704293761928.png

Ostatnie jej zdjęcia pochodzą z 2017 roku, nie widać jej na Mapach Google, a na IPT pojawiło się zdjęcie silnika SU46-007, obok którego znajduje się wózek, podobno od EN56 (https://ilostan.forumkolejowe.pl/index.php?nav=foto&id=79180).

Zwracam się z zapytaniem do forumowiczów o potwierdzenie losu EN56-36. Jakiekolwiek informacje lub zdjęcia będę pomocne. Z góry dziękuje za odpowiedź.
Pozdrawiam,
Spy

MisioPas

Aktywny użytkownik
Reakcje
629 5 1
losów tej jednostki niestety nie znam. Mam natomiast zdjęcie prekibla o numer niższego (EN 56-35) na dworcu w Krakowie. Czeka na odjazd do Wieliczki. Jest już trakcja, ale nadal są sygnalizatory kształtowe. A zatem czas wykonania zdjęcia to lata 60/61 (zdjęcie MHK), w lecie (cienie długie jak na 15.35)
kib.jpg

Reakcje
3.668 30 0
losów tej jednostki niestety nie znam. Mam natomiast zdjęcie prekibla o numer niższego (EN 56-35) na dworcu w Krakowie. Czeka na odjazd do Wieliczki. Jest już trakcja, ale nadal są sygnalizatory kształtowe. A zatem czas wykonania zdjęcia to lata 60/61 (zdjęcie MHK), w lecie (cienie długie jak na 15.35)
Zdjęcie było w lutym 2023 zamieszczone na stronie OBK (Ogólnopolskiej Bazie Kolejowej). Jego autorem jest Józef Lewicki. Na tablicy kierunkowej, ezt, oznaczonego jeszcze wg starszego systemu E56-35, widać napis Wieliczka, więc zostało zrobione wiosną 1960. Tylko w tym roku EN56 były na stanie DOKP Kraków i jeździły do Wieliczki (do sierpnia). Więcej szczegółów jest we wpisie #2, pod zdjęciem na OBK. Link poniżej.

https://www.bazakolejowa.pl/index.php?dzial=stacje&id=564&ed=0&okno=galeria&str=-1&photoid=274135

MisioPas

Aktywny użytkownik
Reakcje
629 5 1
tak przypuszczałem ,że Lewicki, którego znałem (z jego synem też Józefem - zwanym Maciusiem - chodziłem do podstawówki i liceum, bo Lewiccy mieszkali tuż obok - ale potem Maciuś wybył do Francji) i na którego pogrzebie w styczniu 1973 byłem. Hermanowicz i Mucha pociągów nie fotografowali. Dzięki za info (na stronie MHK ich nie było)

Ufo

Aktywny użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
268 1 1
Zdjęcie figuruje na Wikimedii. Wrzuciłem tu, bo wydaje mi się, że figuruje w domenie publicznej. Jednak jeżeli źle mi się wydaje i jest tu autor, to najmocniej przepraszam, zdjęcie jak coś jest tylko w celach podglądowych ;)
Ja jestem autorem tego zdjęcia, które zostało pięknie wykadrowane aby wyciąć sygnaturkę z podpisem autora.

Reakcje
3.668 30 0
Zdjęcie figuruje na Wikimedii. Wrzuciłem tu, bo wydaje mi się, że figuruje w domenie publicznej. Jednak jeżeli źle mi się wydaje i jest tu autor, to najmocniej przepraszam, zdjęcie jak coś jest tylko w celach podglądowych ;)
Figuruje, ale i jest tam podany też autor, więc warto zwracać na takie szczegóły uwagę, bo wprawdzie zgoda na kopiowanie, rozpowszechnianie jest, ale pod warunkiem podania autora fotografii.

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Plik:EN56-36.jpg

Ja jestem autorem tego zdjęcia, które zostało pięknie wykadrowane aby wyciąć sygnaturkę z podpisem autora.
Warto więc zwrócić się do Wikimedia Commons bo jak widać (patrz link wyżej) w 2023 jakiś użytkownik zlikwidował podpis.

Tak wyglądało zdjęcie w 2013 kiedy zostało wstawione do domeny publicznej:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/archive/3/36/20230604004840!EN56-36.jpg

Tak wygląda dzisiaj:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/36/EN56-36.jpg

A pochodzi ze strony - link poniżej, zostało zrobione w 2007 r.

http://www.dawidfratczak.pl/

Nomen omen, szanowny Dawidzie, raczej nie zostało wykadrowane aby wyciąć sygnaturę, tylko ktoś ją usunął, stąd możesz interweniować do Wiki dlaczego, i na jakich zasadach, ktoś to zrobił (a był to użytkownik R8cocin8).

PS. Swoją drogą wielki szacunek, że już w wieku 16 lat (patrząc na wiek podany na forum) Kolega utworzył stronę internetową o kolei (y) (jakoś nigdy nie zwróciłem na to uwagi).

Ostatnio edytowane:

Ufo

Aktywny użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
268 1 1
Nomen omen, szanowny Dawidzie, raczej nie zostało wykadrowane aby wyciąć sygnaturę, tylko ktoś ją usunął, stąd możesz interweniować do Wiki dlaczego, i na jakich zasadach, ktoś to zrobił (a był to użytkownik R8cocin8).
Dzięki za zwrócenie uwagi - nie przyglądałem się zbytnio, ale faktycznie, ktoś wymazał podpis.

PS. Swoją drogą wielki szacunek, że już w wieku 16 lat (patrząc na wiek podany na forum) Kolega utworzył stronę internetową o kolei (y) (jakoś nigdy nie zwróciłem na to uwagi).
To były wspaniałe czasy i super okres dla mnie :)

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.612 159 0
I piękne gadki na pl.misc.kolej...
"śmierdzący dziad z ćmikiem w gębie upychający ludzkie bydło do rozpadającej się Nyski - czyli ukrainizacja polskiego transportu" :)

Spy007

Użytkownik
Reakcje
98 2 0
W takim razie najmocniej przepraszam, nie miałem w zamiarze niczego kraść, na następny raz będę zwracał uwagę :)

Tak czy inaczej, wiedza na temat dalszych losów EN56-36 na razie pozostaje niewiadomą. Zobaczymy, czy coś się pojawi.
Dodatkowo znane są zdjęcia wagonów PKP Energetyka, zbudowanych właśnie na bazie EN56. Według zdjęć, które można znaleźć w Internecie jednostki te stacjonowały na bazach Lublin oraz Łódź. Czy którakolwiek z tych jednostek jeszcze istnieje?

Na koniec chciałbym zapytać, jak to się stało, że taka konstrukcja (wielce prawdopodobne) spotkała się z palnikiem zamiast trafić do muzeum.
Czy właściciel nie dostrzegł, czy nie chciał dostrzec, to już pozostawiam do dyskusji szanownych forumowiczów.

Pozdrawiam,
Spy

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 83
Koleje w Polsce 5