• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kopiowanie modeli - wydzielone z Zapowiedź na 2019r MK projekt, nowy model: Star 660 i jego różne zabudowy 1:87

avecez

Aktywny użytkownik
Reakcje
431 22 4
Dziękuję, miło mi. Z tymi logo PSA dokładnie tak było. Darmowa reklama. Te modele Audi szły na wizualizacje przed hotele bodaj w Dubaju, więc zasięg duży i klientela zasobna. No ale znaki i nazwy Audi musiałem wycofać. Wykupienie praw do wizerunku to wydatek bagatela 30 tyś $... taką dostałem propozycję...
Może źle to pismo przetłumaczyłeś. Może to ono chcieli ci dać 30 tys. $ za wykonanie tak pięknych modeli ! ;-)
Jeżeli faktycznie miałeś im zapłacić 30 tys. bagsów to wzywam do bojkotu BMW i Audi ;-)
Więcej stracą na swym pazerstwie niż chcieli na tobie zarobić !

przemek_lipski

Aktywny użytkownik
Reakcje
760 10 0
Kopiowanie cudzej pracy zwłaszcza w celach zarobkowych - no bardzo nieładne zachowanie (delikatnie mówiąc). Problem jednak w tym że przeciętny kupujący nie ma zielonego pojęcia, że kupuje kopię - ja dopiero przed chwilą wyczytałem, że na wspomnianej aukcji allegro sprzedawana jest podróbka.
Druga sprawa, ludzie kupują kopie, bo nie mają szans dostać na allegro oryginał. Wyjątkiem jest URSUS od Husaria, bo udało mi się na allegro kupić kit w bardzo dobrej cenie, ale inni producenci są tam jakby nieobecni.
Trzecia sprawa, jest na allegro kit z kopią Stara, ale czy można w ogóle dostać gdzieś Stara, czy Jelcza? A jeżeli tak czy okazjonalny nabywca ma szansę dowiedzieć się gdzie dostanie oryginał od "prawowitego" producenta?
Warto by było dać jakiś wybór potencjalnym kupującym i umożliwić nabycie bardziej legalnego produktu.

przemek_lipski

Aktywny użytkownik
Reakcje
760 10 0
Stara od adam modelbau i kit jelcza kupisz w Rybniku;)
Zgadza się, w tej chwili są dostępne, ale przez długie miesiące było pusto w tych działach po wcześniejszym rzucie (chyba ponad rok temu) i pewnie po tym znów będą braki przez dłuższy czas. No i jednak spora część klientów tam nie dociera, bo nie wie że akurat tam można obecnie coś dostać.

przemek_lipski

Aktywny użytkownik
Reakcje
760 10 0
Wiekszosc manufaktur jest zamknieta. I tyle...
No i to napędza klientów "kopistom". Robienie krótkich serii i nie wracanie do produkcji wcześniej robionych modeli też niestety nie poprawi sytuacji, bo popyt jest większy niż podaż. W sumie chyba jedyna recepta na podcięcie skrzydeł producentom podróbek to produkować więcej i taniej. Fakt że gotowe modele taniej nie bardzo się mogą kalkulować, to zostają kity, te można robić w rozsądnej cenie tak że robienie tańszych podróbek się nie opłaci, dowodem jest choćby kit Ursusa C-330.

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.267 301 15
Nie zmenia to faktu, że wspieranie złodziei jest godne potępienia, a wytłumaczenie "kupuję pirata, bo innych nie ma" jest cokolwiek śmieszne. Albo mamy prawo i normy moralne, albo nie. Jak zabraknie chleba, będzie można zabijać, gdy ktoś będzie głodny? No nie...
Jak nie ma w sklepach, to proszę samemu zrobić, albo zamówić w manufakturze. No ale będzie drożej... zła manufaktura!
Kolei tłuc więcej modeli, by obniżyć cenę - nie da się - bo i tak każdy model wymaga tyle samo czasu na obróbkę - więc czy jest seria 10 modeli, czy 25, czy 35 - nie ma znaczenia. Róznica pojawia się dopiero przy tysiącach egzemplarzy, no ale nie w żywicy, nie produkowanych ręcznie, tylko w plastiku, maszynowo, np. w Chinach...
Robienie kitów, by zadowolić szeroką rzeszę klientów to nie jest droga dla wszystkich manufakturzystów - niektórzy manufakturzyści robią modele, które mają dużą wartość rynkową dlatego, że powstały w małych seriach i dlatego, że zostały wykonane przez Tego manufakturzystę.
to tak jak ze sztuką. Bohomazy Picassa są więcej warte niż bohomazy mojej córki. Choć nie wiem, czy są ładniejsze, bardziej wartościowe, ekspresyjne itp itd...
A piraci powinni iść do więzienia, tak jak fałszerze dzieł sztuki czy pieniędzy. Kopiowanie modeli na sprzedaż, to zwykła kradzież, nic więcej. Nie ma usprawiedliwienia. Nie różni się niczym od kradzieży w sklepie.

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.267 301 15
Grzegorzu, a Ty nie kupiłeś kopii modelu, nigdy? Odpuściłeś sobie model skopiowany nielegalnie bo innych nie ma dostępnych?
Kupiłem nielegalnego stara, jak pod linkiem, od tej samej osoby, gdy jeszcze nie wiedziałem, że to może być kopia. Nie skleiłem go, leży w pudełku , bo mi niesmacznie jest, gdy na niego patrzę. Obiecałem sobie, że go skleję i puszczę na jakąś aukcję charytatywną, żeby chociaż coś dobrego z tego piractwa było. No ale od tej pory wnikliwie badam, co i u kogo kupuję. Widziałem na aukcji naczepę Zrembu, skopiowaną prawdopodobnie z MM BRNO, wiec odpuściłem, kupiłem w Rybniku i od Piotra oryginały. Widzałem pięknie skopiowane żuczki, też nie kupiłem, za to odkupiłem chyba z 6 sztuk od Piotra.
Przy każdej okazji staram się uświadamiać innych, że nie warto kopiować piratów. Piractwo zniechęca do robienia, powoduje, że produkcja spada, z ceny rosną.
Sam wiem ile trzeba poświęcić energii w wyprodukowanie modelu, choćby zrobienie porządnego modelu z kitu. Wyobrażam sobie frustrację i bezsilność kogoś komu modele kopiują złodzieje i mają z tego zyski.
Ostatnio czytałem, że ktoś zaproponował certyfikaty. Po namyśle stwiedzam, że to jest niezły pomysł. Wartość certyfikowanego modelu rośnie. Niecertyfikowane można łatwo zlokalizować, a gdy społeczność modelarska będzie potępiać piractwo, a nie po cichu wspierać, niejednemu zadrży ręka przed zakupem. Gdy będzie wstyd trzymać na półce czy na makiecie pirata, część kupców zrezygnuje i piratom odbierze to chęć do piracenia.

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.779 387 20
No to powiem, że masz ostatnio kupionego Orliczana. Oryginał jest z MM Brno i jest prosty...

kozaa

Aktywny użytkownik
Reakcje
825 2 0
Wydaję mi się, że zwalczanie piractwa leży po stronie producentów modeli.
Jeżeli kupuję żywiczny kit oficjalnie na allegro to nie muszę wiedzieć czy jest on kopią czy oryginałem.
Jako kupujący nie muszę znać całego rynku, kto jaki model wyprodukował a kto skopiował.
To jedynie producent ma możliwość podjąć kroki prawne w takiej sytuacji.

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.779 387 20
Kiedyś producenci z Czech spróbowali, tylko że nie na drodze prawnej, ale zaprzestali sprzedaży kitów do Polski i sprzedawali jedynie gotowe, sklejone żywiczne modele. Właśnie przez kopiowanie z ich kitów. Po długich rozmowach, dzięki jednemu ze sklepów modelarskich z Polski udało się zacząć sprowadzać oryginalne kity żywiczne z Czech.
A droga prawna? Hm... Nie za bardzo wyobrażam sobie jak można udowodnić nielegalne kopiowanie...

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.267 301 15
Wydaję mi się, że zwalczanie piractwa leży po stronie producentów modeli.
Jeżeli kupuję żywiczny kit oficjalnie na allegro to nie muszę wiedzieć czy jest on kopią czy oryginałem.
Jako kupujący nie muszę znać całego rynku, kto jaki model wyprodukował a kto skopiował.
Oczywiście, niemniej świadome kupowanie pirata, bo oryginały drogie, jest niemoralne...
No to powiem, że masz ostatnio kupionego Orliczana
No to powiem Ci, że kupowałem go jako SAWa w zestawie z Jelczem. Jeśli kolega Seweryn go skopiował to wstyd i hańba i nic co jest sygnowane jego logo nie kupię.
Ostatnio porównanie Jelczy Tola i Seweryna rozwiało wątpliwości co do kopiowania modeli Tola przez Seweryna, więc zdecydowałem się na kupno.
Jeśli jednak to sprzedający go skopiował i sprzedał jako SAWa, to go ścignę o oszustwo. Krótka piłka.

przemek_lipski

Aktywny użytkownik
Reakcje
760 10 0
Nie zmenia to faktu, że wspieranie złodziei jest godne potępienia, a wytłumaczenie "kupuję pirata, bo innych nie ma" jest cokolwiek śmieszne. Albo mamy prawo i normy moralne, albo nie. Jak zabraknie chleba, będzie można zabijać, gdy ktoś będzie głodny? No nie...
Chyba z lekka przesadziłeś z porównaniem. Bardziej by pasowalo, czy będzie można upiec chleb według receptury piekarza. Będzie można.
Jak nie ma w sklepach, to proszę samemu zrobić, albo zamówić w manufakturze. No ale będzie drożej... zła manufaktura!
A manufaktury robią tak na zamówienie modele, z tego co pobieżnie zaobserwowałem, to tak nie bardzo. Z niewiadomych powodów nie wracają do starych projektów.
Robienie kitów, by zadowolić szeroką rzeszę klientów to nie jest droga dla wszystkich manufakturzystów - niektórzy manufakturzyści robią modele, które mają dużą wartość rynkową dlatego, że powstały w małych seriach i dlatego, że zostały wykonane przez Tego manufakturzystę.
Czyli świadomie rezygnują z lepszego zarobku i mimo że mogli by sprzedawać kity, zarobić i nie narobić się tak jak przy gotowych modelach to nie chcą? No cóż, ja zamiast narzekać na tych co kopiują wolałbym ich zwalczać ekonomicznie produkcją kitów i przy tym zarobić, ale ja to truskawki cukrem posypuję...

adamwyt

Znany użytkownik
Reakcje
3.736 15 0
Chyba z lekka przesadziłeś z porównaniem. Bardziej by pasowalo, czy będzie można upiec chleb według receptury piekarza. Będzie można.

A manufaktury robią tak na zamówienie modele, z tego co pobieżnie zaobserwowałem, to tak nie bardzo. Z niewiadomych powodów nie wracają do starych projektów.

Czyli świadomie rezygnują z lepszego zarobku i mimo że mogli by sprzedawać kity, zarobić i nie narobić się tak jak przy gotowych modelach to nie chcą? No cóż, ja zamiast narzekać na tych co kopiują wolałbym ich zwalczać ekonomicznie produkcją kitów i przy tym zarobić, ale ja to truskawki cukrem posypuję...
Proponuję kolego zrób jakikolwiek model ale tak naprawdę od podstaw, poświęć na niego kilkaset godzin pracy, kilka tysięcy złotych, poznaj dokładnie wszystkie sprawy techniczne, powdychaj trochę toksycznej żywicy, kleju i farby, zrób 100 razy pod rząd dokładnie tę samą precyzyjną czynność a później zobaczymy czy nie zmienisz zdania odnośnie produkcji modeli?

Ostatnio edytowane: