• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wydzielone z tematu "Nowości GPM" - dotyczy Nysy 520 - Dyskusja o wierności odwzorowania modeli

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Reakcje
25.232 387 20
Pierwszy raz widzę model samochodu w skali 1:87 tak wiernie( !) oddający charakter(podobizna) oryginału w skali 1:1 - mam na myśli karoserię( nadwozie) .
Naprawdę? :eek:o_O Przecież tyle jest modeli świetnie odwzorowanych i chyba dokładniej niż ta Nysa... Warto popatrzeć na tematy kolegów kolekcjonerów z działu samochodowego w części "Nasze kolekcje". Tam znajdziesz sporo świetnie odwzorowanych miniatur.

OP
OP
H

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.017 6 0
Piszę tak , ponieważ wiem co piszę , a to wynika tylko i wyłącznie z obserwowanych przez cały czas modeli różnych samochodów w różnych działach i w ogóle wszędzie gdzie się tylko da ..( mam na myśli oczywiście cały czas skalę H0)W tej Nysce z GPM-u jest jeszcze sporo do zrobienia , takie tam jak szyby , dekle na felgach i dopracować wszystek detal łącznie z lustrami reflektorów i tak dalej, przednie kółka skrętne no i oczywiście uresorowanie ,opony gumowe i tak dalej .. ale ! najważniejsze jest - znakomity charakter nadwozia. Kolego Mafo pokaż mi doskonale oddany charakterek jakiegoś samochodu ,może ja o czymś nie wiem?

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Reakcje
25.232 387 20
Kolego Mafo pokaż mi doskonale oddany charakterek jakiegoś samochodu ,może ja o czymś nie wiem?
Nie wierzysz? Obejrzyj sobie modele takich firm jak Starmada, Spark, RedLine, niektóre modele Brekiny, Herpy, Roco, Albedo. No ale to wielcy poroducenci. Jak chcesz mniejszych producentów to obejrzyj sobie modele np. Ursusa kolegi @dmvimp, Stara 66 i 660 kolegi @Michal88, Żuka kolegi @piotr66 albo Jelcza seri 300 Helmuta Rebbsa. Ta Nysa jest ciekawa, ale brakuje jej jeszcze do ideału…

Brodagaz

Znany użytkownik
Reakcje
27.592 108 2
Piszę tak , ponieważ wiem co piszę , a to wynika tylko i wyłącznie z obserwowanych przez cały czas modeli różnych samochodów w różnych działach i w ogóle wszędzie gdzie się tylko da ..( mam na myśli oczywiście cały czas skalę H0)W tej Nysce z GPM-u jest jeszcze sporo do zrobienia , takie tam jak szyby , dekle na felgach i dopracować wszystek detal łącznie z lustrami reflektorów i tak dalej, przednie kółka skrętne no i oczywiście uresorowanie ,opony gumowe i tak dalej .. ale ! najważniejsze jest - znakomity charakter nadwozia. Kolego Mafo pokaż mi doskonale oddany charakterek jakiegoś samochodu ,może ja o czymś nie wiem?
Ty tak serio czy piszesz tylko o autach Prl a może tylko o Nysach w skali H0 jakie do tej pory wyszły, jeśli chodzi o Nysy to masz racje jest to najlepsza Nysa na rynku pod warunkiem że ją się poprawnie pomaluje i poskłada :) Jeśli chodzi o inne modele samochodów w skali H0 to proszę Cię daj sobie spokój bo żart Ci nie wyszedł a jeśli serio tak uważasz to znaczy że gó...wno widziałeś albo masz niewłaściwie dobrane okulary :) :) :)

OP
OP
H

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.017 6 0
Ta Nysa jest ciekawa, ale brakuje jej jeszcze do ideału…
Modele Kolegów z forum (Star,traktor Ursus i Żuk)są również wykonane w znakomitym charakterze- trafione w punkt.

Ty piszesz tylko o Nysach w skali H0 jakie do tej pory wyszły, jeśli chodzi o Nysy to masz racje jest to najlepsza Nysa na rynku pod warunkiem że ją się poprawnie pomaluje i poskłada :)
- Kolego Brodagaz - czy w Twoich modelach (H0 )samochodów są skrętne koła?

Brodagaz

Znany użytkownik
Reakcje
27.592 108 2
Modele Kolegów z forum (Star,traktor Ursus i Żuk)są również wykonane w znakomitym charakterze- trafione w punkt.

- Kolego Brodagaz - czy w Twoich modelach (H0 )samochodów są skrętne koła?
Nie we wszystkich , zresztą skrętne koła nie są wyznacznikiem jakości wykonania modelu , jest tysiące genialnie wykonanych pojazdów które nie mają skrętnych kół. Druga sprawa można sobie samemu zrobić skrętne koła do ciężarówek firmy Herpa i Roco są stosowne zestawy.

OP
OP
H

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.017 6 0
Ostatnio edytowane:
OP
OP
H

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.017 6 0
fluksus1.jpg

http://www.newartissimo.galeriakn.home.pl/newartissimo/fluxus-w-poznaniu/
https://ownetic.com/wydarzenia/2012...ppy-birthday-panie-fluxus-maciej-kaczynski-8/
- ta wersja skrętne rondo (wiem to od autora )trafiła do kolekcji prywatnej ( pewnego prywatnego gabinetu psychiatrycznego w Wiesbaden)

Na półkach i w gablotach zakrętów nie posiadamy.
- natomiast skąd wiesz kolego ,że u kogoś nie istnieją skrętne półki czy gabloty , cholera wie co i gdzie może posiadać ktoś ..
-lepiej (bezpieczniej) pisać (mówić) tylko w swoim imieniu .

Michał Type_r7

Moderator działu Modelarstwo Samochodowe
Zespół forum
Reakcje
13.821 158 2
Zobacz załącznik 772595
http://www.newartissimo.galeriakn.home.pl/newartissimo/fluxus-w-poznaniu/
https://ownetic.com/wydarzenia/2012...ppy-birthday-panie-fluxus-maciej-kaczynski-8/
- ta wersja skrętne rondo (wiem to od autora )trafiła do kolekcji prywatnej ( pewnego prywatnego gabinetu psychiatrycznego w Wiesbaden)

- natomiast skąd wiesz kolego ,że u kogoś nie istnieją skrętne półki czy gabloty , cholera wie co i gdzie może posiadać ktoś ..
-lepiej (bezpieczniej) pisać (mówić) tylko w swoim imieniu .
Aż 3 tygodnie musieliśmy czekać na Twój wpis.
Chyba się nie dogadamy z Tobą "kolego", bo my rozmawiamy o modelach a Ty o .... chyba sankach.
Mam dla Ciebie zadanie. znajdź użytkownika (samochodziarza) na naszym forum, który posiada skrętne półki. Powodzenia życzę.

OP
OP
H

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.017 6 0
Przepraszam ,że Tobie (Wam) kazałem tak długo czekać . To znaczyć może wg. mnie ,że chcemy "pogadać" , ale bez uprzedzeń , po prostu pogawędzić o różnych aspektach modeli czy zabawek przedstawiających pojazdy drogowe w skali H0. Myślę ,że nasza różnorodność mentalna może dać " kopa" wymaganiom w modelach czy zabawkach pojazdów kołowych w skali 1:87.
- Tak , dopiero dziś odezwałem się , a wiąże się to z dzisiejszą prezentacją Brodagaza śmieciarki z skrętnymi kółkami , wyszła ta prezentacja kapitalnie mimo tego otoczenia i tła , prezentacja tej śmieciarki to czysta przyjemność oglądania , a nic szczególnego .. i te skrętne półosie. Cieszy mnie ,że ( od czasu do czasu wspominając pokpiwawszy o skrętnych kółkach zdaliście sobie sprawę ,że to ważna rzecz ) ,
- z rozpędu dorzucę następne wymaganie jako mus genialności posiadanego modelu czy też zabawki ,-otwierane drzwi i to jest dopiero wyzwanie.
Na zadane przez Kolegę pytanie, - to wg mnie inny Kolega odpowiedział Koledze , więc ja nie muszę , mnie ta odpowiedż Kolegi satysfakcjonuje( fajne poczucie humoru).
Otwierane drzwi , klapy, szyby .

Michał Type_r7

Moderator działu Modelarstwo Samochodowe
Zespół forum
Reakcje
13.821 158 2
Tak. Zaczęliśmy przeróbki wszystkich naszych modeli, bo skrętna oś to jest ten element, który klasyfikuje grupy. No i wtedy wiemy czy na półce mamy modele czy zabawki.
Jutro zaczynamy kolejne przebudowy i będziemy dodawać otwierane drzwi, klapy, szyby... zapomniałeś dodać życzenie o ruchomych wycieraczkach.
Widzę, że szybko odpuściłeś temat skrętnych półek
.. nie mylić ze skręconymi. No to może pokaż nam swoje modele, swoje prace z nimi.
A jeszcze jedno. Po co pokazałeś nam te sanki? Pytam tak z ciekawosci.

Brodagaz

Znany użytkownik
Reakcje
27.592 108 2
Już kiedyś coś tam otwierałem z różnym efektem , ale popielniczkę o nie nie podejmuje się :)

Załączniki