• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kopiowanie modeli - wydzielone z Zapowiedź na 2019r MK projekt, nowy model: Star 660 i jego różne zabudowy 1:87

Robert Wolski

Użytkownik
ŁKMK
Reakcje
60 0 0
Rozwiązaniem, choć pewnie częściowym, mogą być dodatki. Jeśli dużą część modelu będą stanowiły elementy fototrawione, cięte laserem z kartonu czy kalki zniechęci to kopiujących. Kupujący też się dwa razy zastanowi, kupić kompletny kit czy kopię w której wielu elementów będzie brakować.

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.330 301 15
Jeśli ktoś jest świadomy, to nie kupi pirata, ale sam nisestety parę lat temu, padłem ofiarą owej "Wioletki" zupełnie nie wiedząc, że kupuję kopię, co ciekawe w zestawie były odlane w żywicy elementy trawione. Znajdę to wrzucę foto :)

OP
OP
Michal88

Michal88

Aktywny użytkownik
Reakcje
507 16 0
Ładnie piszecie.
Złodziej jest BE. Popieram Was!!!

A z mojej mańki to fakt, ze jak opisałem na forum działania Seweryna z Ustronia,
to CAŁE forum TO samochodowe NAGLE WY-PA-RO-WA-ŁO.
I wystartowało od ZERA!!!!
Po czym w efekcie JA miałem mniej wpisów od SAWa!!!!!!
Ja, który na TYM forum byłem od jego początków (Michał "Kozak") kiedy SAW na gówno cacy mówił....

Nie chciejcie drodzy kolekcjonerzy poznać mojej opinii o WAS samych w kwestii kupowania od ZŁODZIEJA.

Paserka i tyle!!!
JA NIBY JESTEM ZŁODZIEJEM !?

Model stworzony od zera to kopiarstwo !? Inni może tak robią al nie ja. Nie wolno stworzyć sobie modelu, całkowicie samemu od podstaw !?

OP
OP
Michal88

Michal88

Aktywny użytkownik
Reakcje
507 16 0
Nie nie komuś tu bardzo odwaliło :
Wczoraj o 22:37
"Prokurator i policja.

Nie będę się pierdzielił jak z Sewerynem.

OK?

serdecznie odradzam.

Anatol Gacek właściciel praw do TOLOLOKO."

OP
OP
Michal88

Michal88

Aktywny użytkownik
Reakcje
507 16 0
Podsumowując wszystkie komentarze wnioskuję, ze :

KTO KOL WIEK WYKONA WŁASNY ZBUDOWANY OD ZERA MODEL BAZUJĄC NA ORYGINALE A TOLOLOKO ZROBIŁO TAKI SAM, PODLEGA PROKURATURZE I POLICJI...

NP zrobimy sobie nowego Rosomaka to wszyscy idziemy do sądu bo to nie podoba się właścicielowi byłej firmy Tololoko. oczywiście jesteśmy złodziejami i kopiarzami bo warzyliśmy się zrobić taką samą replikę oryginału...

Ostatnio edytowane:

Greif1

Znany użytkownik
club 0
Reakcje
1.006 1 0
no niestety z życia wzięte, pewna firma "G" zamawiała usługowo wykonanie produktu "A" w firmie "x" , następnie ktoś wpadł na pomysl pracując dla firmy "G" że można zrobić "kokosy" na tym, dogadał się za plecami z podwykonawcą "x" i odkupił produkty "A" wykonywane na zlecenie dla firmy "G" po czym rozpoczął sprzedaż pod swoją nazwą, sprawa trafiła do sądu i co ? i d... nic ponieważ jak się okazało sprawa dotyczyła rzeczy sprzed 1945 roku i ogólna dostępność do w/w powoduje że no właśnie że nic... i mimo że wiadomo było że to nawet nie kopia a ten sam produkt z tego samego źródła nic nie dało się wskurać, także walka z piratami w tej materi ma praktycznie 0 szans na wygranie czegokolwiek...

OP
OP
Michal88

Michal88

Aktywny użytkownik
Reakcje
507 16 0
no niestety z życia wzięte, pewna firma "G" zamawiała usługowo wykonanie produktu "A" w firmie "x" , następnie ktoś wpadł na pomysl pracując dla firmy "G" że można zrobić "kokosy" na tym, dogadał się za plecami z podwykonawcą "x" i odkupił produkty "A" wykonywane na zlecenie dla firmy "G" po czym rozpoczął sprzedaż pod swoją nazwą, sprawa trafiła do sądu i co ? i d... nic ponieważ jak się okazało sprawa dotyczyła rzeczy sprzed 1945 roku i ogólna dostępność do w/w powoduje że no właśnie że nic... i mimo że wiadomo było że to nawet nie kopia a ten sam produkt z tego samego źródła nic nie dało się wskurać, także walka z piratami w tej materi ma praktycznie 0 szans na wygranie czegokolwiek...
Co ty za bzdety tu wypisujesz, Tu jest wszystko jasne jak na dłoni nikt tu nie kopiował wszystko jak ma być każdy widział "matkę"

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.330 301 15
Ja myślę, że to nieporozumienie. Nie spinajcie się. Czasem ktoś coś chlapanie i robi się burza. @Michal88 rób swoje. Jak złapiemy pirata, to go upieczemy na rożnie albo coś, a każdy widzi, że robisz od zera więc nie musisz się o nic obawiać. Masz listę chętnych i git.
Tolo ma na pieńku z Sawem, trochę mi o tym napisał. Wyglądało to źle w tej relacji. . Żal stąd, że Seweryn wg Tola zachował się nieuczciwie, a wszyscy u niego wciąż kupują. Też byś się wkurzał.
Najlepiej, aby obaj panowie raz na zawsze wyjaśnili te kwestie, byśmy wiedzieli czego się trzymać, ale to chyba płonne nadzieje...

Sklejacz

Aktywny użytkownik
Reakcje
424 24 0
To niech TOLO po prostu poda SAWa do sądu, skoro ten kopiuje jego modele, a nie odstawia dramy na forum, zachowując się jak nastolatka. Oczywiście, sprawa trochę potrwa, ale będzie to zdrowsze i na onych i dla forum ;)

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
8.031 144 3
Jestem za tym żeby zaprzestać oskarżeń jeżeli za tym nie ma zgłoszenia przestępstwa, nie mówiąc o tym że do czasu skazania osoby za przestępstwo jest to pomawianie.

Dlatego jak napisał Astro albo proszę to zgłosić, albo wyjaśnić.

received_2197092613845958.jpeg received_590105544767033.jpeg received_380849329161308.jpeg received_326088804681135.jpeg received_792471511133248.jpeg received_221657888655667.jpeg received_404910930276873.jpeg

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.330 301 15
Wiesz doskonale, że to nie takie proste i że kosztowne. Kilka razy się sądziłem i wiem doskonale jak jednoznaczne dowody trzeba mieć. Jest jeszcze sprawa niszowości sporu, gdzie o rzeczoznawcę niełatwo i świadomość sądu bywa różna. Modelarstwo traktowane jest jako zabawa, nie biznes, więc sprawa bedzie spychana na margines, a pozywający postrzegany jako natręt i maruda. Najprościej uderzyć z tytułu praw autorskich do sądu gospodarczego, ale trzeba określić wartość pozwu (a to trudne) i od tego wnieść opłatę (i kosztowne).