I tu też Andrzejku H. masz na lewo od osi NA TWOIM RYSUNKU ,
gdy sobie wyobrazisz , że przeciwwaga koła jest na dole rycinki.
Posługiwanie się określeniami "na lewo od osi" i "na prawo od osi" nie ma większego sensu bez doprecyzowania. Przeciwkorba może być na lewo albo na prawo w zależności, czy 1) patrzymy na
lewą czy na
prawą stronę parowozu oraz 2) wiązary są w
dolnym czy w
górnym położeniu (pomijam położenia pośrednie). Biorąc tylko te dwa czynniki mamy
cztery różne sytuacje. Ja proponuję odnosić się zawsze do
dolnego położenia wiązarów, bo tak są wykonywane wszystkie rysunki techniczne parowozów. I w takim położeniu wiązarów przeciwkorba powinna być wychylona
do przodu (w kierunku cylindrów), co oznacza, że po
prawej stronie parowozu przeciwkorba będzie pochylona w
prawo od osi koła, a po lewej stronie - w
lewo od osi koła.
W modelu Ty2-697 Roco przeciwkorba jest prawidłowo zamontowana. Po lewej stronie jest wychylona w lewo, po prawej - w prawo, ale zawsze do przodu.
PS. Uprzejmie prosiłbym o nieużywanie w stosunku do mnie takich zdrobnień (Andrzejku), 7 lat skończyłem już bardzo dawno temu.
Ustawienie przeciwkorby względem czopa korbowodu powinno wynosić 90 stopni i to "przeciwkorba bigenie" za czopem korbowodu przy jeździe kominem do przodu
Nie bardzo wiem o jaki kąt tu chodzi. Cały czas dyskutujemy o tym pod jakim kątem i
w którą stronę powinna być wychylona przeciwkorba, czyli element zaznaczony na tym zdjęciu (nie udało mi się ustawić kół tak, by wiązary były idealnie w dolnym położeniu, ale chyba wiadomo o co chodzi):
Przyznam też, że niczego nie rozumiem z tego wywodu:
I tak byłaby ustawiona przeciwkorba, gdyby sworzeń mocujący drążek mimośrodowy w jarzmie znajdował się w jednej linii z osią zestawu kołowego (czyli punkt X oznaoczny kółkiem jest w osi fioletowej linii poziomej dla kąta 90 stopni). Jednak w tak dużych parowozach jarzmo uniesione jest wyżej i kąt musi zostać zwiększony do położenia oznaczonego kolorem żółtym.
Mógłby kolega
@BoGneR trochę jaśniej wytłumaczyć, o co tu chodzi?
A przy okazji sprawdziłem w innych moich modelach. Dla przykładu, we wszystkich parowozach Fleischmanna (mam i kilka) jest dobrze, W większości modeli Roco też, ale nie we wszystkich, np. w Ty5 po jednej stronie jest OK, po drugiej przeciwkorba wychyla się do tyłu (w kierunku budki), a nie do przodu. Mam tylko jeden parowóz Piko z nowej produkcji, Pm2-21 i w nim też jest dobrze.