• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Konwersja Konwersje modeli ,,Kaczajewo'' BR 52 na Ty2, BR 03 na Pm2...

OP
OP
FENIX

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.563 253 31
Bipa1966 napisał(a):
Qrna....czlowieku !!! Jestes wielki !!! Nie raz juz to pisalem !!! Ale nie mozna powstrzymac sie kiedy cos takiego opuszcza TWOJ warsztat !!!
Dziela sztuki !!! Az zal serce sciska ze nie pod moj adres :D
Ale moze...kiedys....jak w tego Totka wygram...to zrobisz dla mnie ze 20 modeli !!! :D
ja już się pogodziłem ,ze w totka to ja nie wygram,co se potrzymam oko na takim modelu skończonym dzień ,może trzy to moje, dzięki za słowa otuchy

OP
OP
FENIX

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.563 253 31
karol_mar napisał(a):
FENIX napisał(a):
dzięki ,twoja płytka oświetleniowa do ESU rocowskiego również miodzio,
Kurde, widzisz,szewc w dziurawych butach chodzi, trzeba było taką podesłać jak mojego Ty2 z ESU robiłeś.
ANO ,masz rację , ale jako kolekcjoner powiem Ci , ze nigdy wszystkiego nie zdążysz przerobić, zaszczepić w swojej kolekcji ,zawsze będą nowinki ,których wszystkie modele nie mogą mieć , a cofać się i dokładać (rozbebeszać od nowa ) to żaden sens.
Niebawem pojawią się głośniki do cylindrów , o silnikach bezobsługowych to już nie wypada przypominać, i kto wie co jeszcze........
Ja się już dawno poddałem, pierwsze moje konwersje mają malowany red point zamiast świecących diod i nic i ch.....
Zapomniałem podziękować Panu Rubikusowi ,który uratował temat dodatkowych wyjść ,właściwie ich braku w deku ZIMO, który(zimo 632) dał jedynie alternatywę albo suzi sound albo f5 i f6, co było jak w lekarstwach napisane małym drukiem na ,,grzbiecie kartki,,
Rubik pozwolił zachować wyjścia i dźwięk.

tomek 05

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Kacze łapy coś nie taki kształt mają, otulina kotła zżarta przez rdzę jak w trupie :D za to dymnica i drzwi jak po wyjeździe z ZNTK, blacha poddymnicza znów skorodowana a obręcze oczy chcą wypalić nieskazitelną bielą.
Poręcze i pokrętła zaworów czyściutkie.Wiatrownice powinny być błyszczące a nie głęboki mat.
Zacieki z sodafosu potrenuj bo mało je przypominają.Wózki tendrowe jak by z Ty2-9 (tego co stoi w Chabówce) rdza na tendrze wszędzie tylko nie tam gdzie powinna być.
Za to na całym parowozie ani śladu sadzy :roll:
Janusz proponuję trochę poprzeglądać zdjęć zwłaszcza w kolorze. Ślady eksploatacji u Ciebie bez sensu.
Nie gniewaj się, ale cała reszta fajna (poza kilkoma szczegółami) tylko spieprzona patyną.Lepiej by wyglądał jak by był czyściutki.

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
3.001 10 1
Moje 3gr. Obwódki zgarniaczy można nakleić w postaci kalek więc nie jest to jakiś Hi-tech.
Tomek ma racje. Dymnica owszem była matowa, natomiast uszy zawsze były na błysk, czasem nawet jakiś napis się na nich znalazł 8)

OP
OP
FENIX

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.563 253 31
Od kiedy uszy były zawsze na błysk ?
czasami były, a równie często były w głębokim macie sadzy.
To w jaki sposób wywoływano wzory na wiatrownicach?
Odp. :wywoływano je mażąc ropą ,lub samą szmatą na głębokim macie sadzy.
Z reguły wzoruje się na fotach ,uwzględniając życzenia np. co do kół .
Bandaże białe powinny być uwalone oleiną z czopów ale nie każdy tak chce mieć w modelu.
....no i zmarnowałem czas na czcze gadki , zamiast iść na siłkę lub do Kaczajewa..........

Załączniki

OP
OP
FENIX

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.563 253 31
Ranger napisał(a):
Moje 3gr. Obwódki zgarniaczy można nakleić w postaci kalek więc nie jest to jakiś Hi-tech.
Tomek ma racje. Dymnica owszem była matowa, natomiast uszy zawsze były na błysk, czasem nawet jakiś napis się na nich znalazł 8)
bzdury,totalne bzdury

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
3.001 10 1
:idea: Może troche zagalopowałem się z tymi uszami ale patent z obwódkami na zgarniacze jest sprawdzony więc nie uważam aby tak część wypowiedzi powinna znaleźć się w cytacie określonym mianem bzdury.
Widać koledze nie można nic powiedzieć bo od razu sie obrusza. :eek: Skoro kolega uważa, że traci czas odpowiadając na nasze posty to po co kolega w ogóle siada do komputera w celu zamieszczenia fotek z produkcji, przecież to też strata czasu :D

Lucjanek

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
MODELE FENIXA TO MODELE NA NAJWYŻSZYM POZIOMIE (MOŻNA POWIEDZIEĆ ŻE TO TAKA MAŁA MANUFAKTURA ) , MAJĄ SWÓJ NIEPOWTARZALNY KLIMAT I NIECH TAKIE POZOSTANĄ .

NIE LUBIĘ JAKICHKOLWIEK PRZERÓBEK , PRZEMALOWAŃ KONWERSJI ALE JEGO MODELE MÓGŁBYM MIEĆ BO WIEM ŻE WSZYSTKO JEST W NICH DOPIĘTE NA OSTATNI GUZIK .

OP
OP
FENIX

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.563 253 31
Pnie strażniku leśny ,co do dekalsów to może i patent ,nie przeczę , ale z uszami to , rozumie Pan ,.........
Lucek ,spasiba, są też lepsi i niech tak zostanie.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.979 531 30
Pozwólcie Koledzy, że wrócę jeszcze do tematu Pm3.
ST44-613 napisał(a):
proponuję Panom rozważenie wzięcia na warsztat lokomotywy "Roco" i wykonanie otuliny z elementów fototrawionych na "ruszcie" nałożonym na oryginalny model
To niestety, nie dla mnie. Zresztą, jak napisali koledzy FENIX i Mirek555k, wykonanie otuliny z blach to sztuka trudna, nawet dla doświadczonych modelarzy, więc ja się na to nie piszę. A czy kolega Mirek, lub ktoś inny, podjął by się tego zadania i ile by to kosztowało?
Jeśli chodzi o osłonę reflektorów i odsuwane klapy na tendrze:
tomek 05 napisał(a):
Gdzie ktoś widzi tam jakieś pasy i pokrywy?
"Tam" to nikt, ale to nie jest jedyne zdjęcie Pm3. Jak wcześniej pisałem, widziałem zdjęcie Pm3-7, wykonane najprawdopodobniej na st. W-wa Zachodnia na początku lat 1960-tych. Na tym zdjęciu wyraźnie widać całkowicie osłonięte wózki tendra i teleskopowe klapy w pozycji odsunietej do tyłu. Niestety, nie dysponuję tą fotką, więc nie mogę jej tu wrzucić.
FENIX napisał(a):
powstająca Pm3 to na bazie Roco model plus buda od ROCO BR 01 ?
A czy Roco produkowało 01 w otulinie? Ja znam tylko model Liliputa. Marklin robił też 01 lub 03 w otulinie (już nie pamiętam), ale było to bardzo dawno. Poza tym, otulina 01.10 różni się trochę, także wymiarami, od tej z 03.10, przynajmniej ta z modelu Liliputa chyba nie bardzo się nadaje. Ale może jestem w błędzie?

ST44-613

Ostrzeżony
Reakcje
1 0 0
Andrzej Harassek napisał(a):
FENIX napisał(a):
powstająca Pm3 to na bazie Roco model plus buda od ROCO BR 01 ?
A czy Roco produkowało 01 w otulinie? Ja znam tylko model Liliputa. Marklin robił też 01 lub 03 w otulinie (już nie pamiętam), ale było to bardzo dawno. Poza tym, otulina 01.10 różni się trochę, także wymiarami, od tej z 03.10, przynajmniej ta z modelu Liliputa chyba nie bardzo się nadaje. Ale może jestem w błędzie?
Dzień Dobry Panie Andrzeju.

Roco 63205.

Pozdrawiam i życzę dobrej zabawy.

Jeż Jerzy

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.064 6 0
-mały szczegół, ale przy takim poziomie realizmu - ważny ! mianowicie - tabliczki żółte z wiadomym ostrzeżeniem były w skali 1:1 proste! , tłoczona była lekko ich powierzchnia i całość emaliowana , a zatem nie można ich póżniej było możliwości wygięcia i dopasowania do owalu kołpaka tak jak to w tych modelach Okl2 Feniksa, - w realu na takich krągłościach radzono sobie w ten sposób , że do owego kołpaka dospawywano prostą ramkę z płaskowników i dopiero do tej ramki przykręcano bądż przyspawywano ową tabliczkę , -gdyby oryginalną tabliczkę chcieć wygiąć -tp popękałaby emalia i ..tak dalej,
- zacieki rdzy na zielonym trochę jak dla mnie okrętowe( w realu przy tak pięknie utrzymanym -zadbanym loczku Takie zacieki -byłyby plamą na honorze załogi Okl-raczej

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 522
Tabor 216
K
Tabor 2
Tabor 1
Tabor 3