Pozwólcie Koledzy, że wrócę jeszcze do tematu Pm3.
ST44-613 napisał(a):
proponuję Panom rozważenie wzięcia na warsztat lokomotywy "Roco" i wykonanie otuliny z elementów fototrawionych na "ruszcie" nałożonym na oryginalny model
To niestety, nie dla mnie. Zresztą, jak napisali koledzy
FENIX i
Mirek555k, wykonanie otuliny z blach to sztuka trudna, nawet dla doświadczonych modelarzy, więc ja się na to nie piszę. A czy kolega Mirek, lub ktoś inny, podjął by się tego zadania i ile by to kosztowało?
Jeśli chodzi o osłonę reflektorów i odsuwane klapy na tendrze:
tomek 05 napisał(a):
Gdzie ktoś widzi tam jakieś pasy i pokrywy?
"Tam" to nikt, ale to nie jest jedyne zdjęcie Pm3. Jak wcześniej pisałem, widziałem zdjęcie Pm3-7, wykonane najprawdopodobniej na st. W-wa Zachodnia na początku lat 1960-tych. Na tym zdjęciu wyraźnie widać całkowicie osłonięte wózki tendra i teleskopowe klapy w pozycji odsunietej do tyłu. Niestety, nie dysponuję tą fotką, więc nie mogę jej tu wrzucić.
FENIX napisał(a):
powstająca Pm3 to na bazie Roco model plus buda od ROCO BR 01 ?
A czy Roco produkowało 01 w otulinie? Ja znam tylko model Liliputa. Marklin robił też 01 lub 03 w otulinie (już nie pamiętam), ale było to bardzo dawno. Poza tym, otulina 01.10 różni się trochę, także wymiarami, od tej z 03.10, przynajmniej ta z modelu Liliputa chyba nie bardzo się nadaje. Ale może jestem w błędzie?