• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Komentarze odnośnie modeli Piko z katalogu 2024

SP47-001

Aktywny użytkownik
Reakcje
250 12 4
Reakcje
151 11 0
Ja słyszałem że rozliczenia między sklepami a PIKO odbywają się po jakimś ustalonym sztywnym kursie. Może ktoś potwierdzi lub nie.
Z tego co zasłyszałem to Piko wystawia faktury dla polskich sklepów w PLN, kurs jest z góry ustalony i sztywny przez cały rok modelowy. W zeszłym roku (2023) było to 4,8pln/€ w tym 4,7pln/€. Jaki jest kurs wolnorynkowy można sobie samemu sprawdzić w kantorze. Jaki jest sens wystawiania faktur przez piko w PLN zamiast w euro? Podobno same sklepy tak chciały, choć znam kilka które nazywają ten sposób fakturowania idiotyzmem bo np takie Roco wystawia faktury w € i sklepy handlujące nim muszą dokonywać konwersji, więc co za różnica czy będziemy to robić dla jednego kontrahenta czy dla wszystkich?

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.666 24 0
Z tego co zasłyszałem to Piko wystawia faktury dla polskich sklepów w PLN, kurs jest z góry ustalony i sztywny przez cały rok modelowy. W zeszłym roku (2023) było to 4,8pln/€ w tym 4,7pln/€. Jaki jest kurs wolnorynkowy można sobie samemu sprawdzić w kantorze. Jaki jest sens wystawiania faktur przez piko w PLN zamiast w euro? Podobno same sklepy tak chciały, choć znam kilka które nazywają ten sposób fakturowania idiotyzmem bo np takie Roco wystawia faktury w € i sklepy handlujące nim muszą dokonywać konwersji, więc co za różnica czy będziemy to robić dla jednego kontrahenta czy dla wszystkich?
Tak na moje oko - dystrybutorem modeli w Polsce jest spółka PIKO Polska Sp z o.o. Siłą rzeczy nie może ona wystawiać faktur dla polskich podmiotów (sklepów - detalistów) w Euro, tylko w złotych, zatem kwestia ryzyka kursowego czy ustalenie cen transferowych jest na linii PIKO Spielwaren GmbH (czyli ichniejsze z o.o.) a PIKO Polska Spółka z o.o. Nikt w tej sytuacji nie zamawia modeli bezpośrednio w Sonnenbergu, tylko przez polskiego przedstawiciela. Nie ma tu żadnych podstaw do płacenia przez sklepy w Euro.

Nie każdy kuma zależności korporacyjne tudzień przepływy finansowe między podmiotami w różnych krajach, tym bardziej, że tych podmiotów w strukturze holdingowej jest w przypadku PIKO więcej niż dwa, ale to nie wątek do prowadzenia takich rozważań.

W przypadku Roco/Fleischmann brak jest w Polsce ichniejszego przedstawiciela/dystrybutora, to i modele zamawiane są bezpośrednio u nich w Modelleisenbahn GmbH (np. przez Portal dilera) i trzeba płacić w Euro (skoro ich siedziba jest w Austrii, a tam obowiązującą walutą jest Euro).

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.996 180 15
Tak na moje oko - dystrybutorem modeli w Polsce jest spółka PIKO Polska Sp z o.o. Siłą rzeczy nie może ona wystawiać faktur dla polskich podmiotów (sklepów - detalistów) w Euro, tylko w złotych, zatem kwestia ryzyka kursowego czy ustalenie cen transferowych jest na linii PIKO Spielwaren GmbH (czyli ichniejsze z o.o.) a PIKO Polska Spółka z o.o. Nikt w tej sytuacji nie zamawia modeli bezpośrednio w Sonnenbergu, tylko przez polskiego przedstawiciela. Nie ma tu żadnych podstaw do płacenia przez sklepy w Euro.

Nie każdy kuma zależności korporacyjne tudzień przepływy finansowe między podmiotami w różnych krajach, tym bardziej, że tych podmiotów w strukturze holdingowej jest w przypadku PIKO więcej niż dwa, ale to nie wątek do prowadzenia takich rozważań.

W przypadku Roco/Fleischmann brak jest w Polsce ichniejszego przedstawiciela/dystrybutora, to i modele zamawiane są bezpośrednio u nich w Modelleisenbahn GmbH (np. przez Portal dilera) i trzeba płacić w Euro (skoro ich siedziba jest w Austrii, a tam obowiązującą walutą jest Euro).

Dobrze by było, aby się na ten temat wypowiedział ten polski przedstawiciel PIKO, ale zapewne i to jest tajemnicą handlową.
Ceny będą takie jaki podyktują sklepy, po takim czy innym kursie euro + koszty prowadzenia biznesu jak ZUS, opłaty za m2 wynajmu powierzchni, itd .... czyli i tak koszty zostaną przerzucone na klienta. Takie jest realia prowadzenia biznesu. Kto ma kupić modele, ten kupi.

Ostatnio edytowane:

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.666 24 0
Dobrze by było, aby się na ten temat wypowiedział ten polski przedstawiciel PIKO, ale zapewne i to jest tajemnicą handlową. Nie ma co wróżyć z fusów i pisać jakiś teorii.
Ceny będą takie jaki podyktują sklepy, po takim czy innym kursie euro + koszty prowadzenia biznesu jak ZUS, opłaty za m2 wynajmu powierzchni, itd .... czyli i tak koszty zostaną przerzucone na klienta. Takie jest realia prowadzenia biznesu.
Kto ma kupić modele, ten kupi.
Mariusz, na tyle mam styczność z biznesem i finansami podmiotów gospodarczych funkcjonujących w ramach ustawy o rachunkowości, że nie widziałbym innego sensu na tworzenie polskiego oddziału spółki niż prowadzenie przez niego dystrybucji i modelowania kosztów, w tym wykorzystanie cen transferowych (wydaje mi się, że prawie każdy z tutaj obecnych nie wie, że coś takiego istnieje). Może i nie mam wielkiej wiedzy na ten temat, ale mam kumpelę, która jest w tym specjalistką pierwszej wody, tylko byście się tu zanudzili gdyby zacząć o tym opowiadać, że o zrozumieniu nie wspomnę.

Żeby nie było, że pewnych rzeczy nie widzę: PIKO robi podmioty zależne tam, gdzie widzi sens ekonomiczny. To jest struktura holdingowa, zatem na pewno doradzają im ludzie biegli w finansach oraz podatkach w ujęciu międzynarodowym.

PS. Przedstawiciel PIKO takiego tematu na bank nie podejmie, bo po co.
PS2. Ceny w sklepach na pewno nie będą niższe niż netto sztuki opłaconej przez sklepy. Poniżej kosztów to tylko amazon. O ostatecznej cenie się nie wypowiadam, bo tą faktycznie ustalają detaliści. Jeżeli ustaliłby ją producent albo kilku detalistów wspólnie, to mielibyśmy do czynienia ze zmową cenową, a ta, jak pewnie wiecie, legalna nie jest i od tego jest UOKiK (który np. nałożył właśnie 25 mln zł kary na T-Mobile za "darmowe" 1200GB).

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.996 180 15
Mariusz, na tyle mam styczność z biznesem i finansami podmiotów gospodarczych funkcjonujących w ramach ustawy o rachunkowości, że nie widziałbym innego sensu na tworzenie polskiego oddziału spółki niż prowadzenie przez niego dystrybucji i modelowania kosztów, w tym wykorzystanie cen transferowych (wydaje mi się, że prawie każdy z tutaj obecnych nie wie, że coś takiego istnieje). Może i nie mam wielkiej wiedzy na ten temat, ale mam kumpelę, która jest w tym specjalistką pierwszej wody, tylko byście się tu zanudzili gdyby zacząć o tym opowiadać, że o zrozumieniu nie wspomnę.

Żeby nie było, że pewnych rzeczy nie widzę: PIKO robi podmioty zależne tam, gdzie widzi sens ekonomiczny. To jest struktura holdingowa, zatem na pewno doradzają im ludzie biegli w finansach oraz podatkach w ujęciu międzynarodowym.

PS. Przedstawiciel PIKO takiego tematu na bank nie podejmie, bo po co.
PS2. Ceny w sklepach na pewno nie będą niższe niż netto sztuki opłaconej przez sklepy. Poniżej kosztów to tylko amazon. O ostatecznej cenie się nie wypowiadam, bo tą faktycznie ustalają detaliści. Jeżeli ustaliłby ją producent albo kilku detalistów wspólnie, to mielibyśmy do czynienia ze zmową cenową, a ta, jak pewnie wiecie, legalna nie jest i od tego jest UOKiK (który np. nałożył właśnie 25 mln zł kary na T-Mobile za "darmowe" 1200GB).

No ja w tym trochę siedzę i też nie mam zamiaru zanudzać tu społeczeństwa, wiem jakie są realia prowadzenia biznesu, a 80% ludzi i tak nie da wiary temu co się napisze.
Życzę wszystkim, aby zakupili modele w rozsądnych cenach dla nich i dla sprzedających :)

szprync3

Aktywny użytkownik
Reakcje
108 22 5
Niedługo będzie wszystko uproszczone do poziomu ojro

Wojciech49

Aktywny użytkownik
Reakcje
325 7 0
W Modellbahnshop-lippe ceny niektórych modeli z poprzedniego katalogu już są delikatnie wyższe niż w grudniu. Ale to są stałe praktyki sklepów jak co roku. Tanio to już było.

Beobachter

Znany użytkownik
Reakcje
5.023 10 2
dystrybutorem modeli w Polsce jest spółka PIKO Polska Sp z o.o. Siłą rzeczy nie może ona wystawiać faktur dla polskich podmiotów (sklepów - detalistów) w Euro, tylko w złotych
Zasadniczo w obrocie krajowym dopuszczalne jest wystawianie faktur w Euro (Art. 106e ust. 11 ustawy VAT).
Z reguły nie jest to jednak praktykowane.
Ceny w sklepach na pewno nie będą niższe niż netto sztuki opłaconej przez sklepy. Poniżej kosztów to tylko amazon
Zwykle tak właśnie jest. Bywa jednak i tak, że w celu odzyskania płynności finansowej artykuły zalegające na półkach są sprzedawane poniżej ceny zakupu. Moźe też się zdarzyć, że nadmierne zapasy są u importera lub producenta. Wówczas moźe on zaoferować sklepom dodatkowe wsparcie finansowe (korekta do faktur lub premia od sprzedaży detalicznej lub hurtowej).
Ale powyższe to nie reguły, lecz wyjątki.
Co do sensowności instalowania w danym kraju przedsiębiorstwa córki jako importera to w pełni się zgadzam - robi się to tam, gdzie przewiduje się pozytywny rozwój biznesu. Takie zaangażowanie jest generalnie pozytywne i pozwala na optymistyczne spojrzenie na przyszłość oferty rynkowej ukierunkowanej na polskiego odbiorcę.

Wojciech49

Aktywny użytkownik
Reakcje
325 7 0
A to ciekawe, może kolega jakieś przykłady podać?
Proszę bardzo:
PIKO 51456 EN57 PR - było 368,46, jest 381,81 Euro
PIKO 59274 SP42 - było 151,30, jest 155,75 Euro
PIKO 52924 ST44 - było 172,30, jest 178 Euro
PIKO 58559, 58560 - było 65,85, jest 71,19 Euro

To tylko te modele, którym sie przyglądałem w ciągu roku. Być może są jeszcze jakieś inne ale nie sprawdzam cen modeli, którymi nie jestem zainteresowany.

Rysiek

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
3.299 39 1
raczej przemalowanka wagonu kolei DR, jakby była nowa forma to by było pewnie wielkie ogłoszenie, że nowa forma.
Generalnie szkoda, że PIKO nie chce zainwestować w kolejny nowy model wagonu polskiej konstrukcji, a ogłasza np. jako nowy model (nowa forma) wagon teleskopowy serii Shimmns, który w modelu już jest oferowany od wielu lat z ROCO i Matrixa....

Prażma

Aktywny użytkownik
Reakcje
283 9 0
Nie
raczej przemalowanka wagonu kolei DR, jakby była nowa forma to by było pewnie wielkie ogłoszenie, że nowa forma.
Generalnie szkoda, że PIKO nie chce zainwestować w kolejny nowy model wagonu polskiej konstrukcji, a ogłasza np. jako nowy model (nowa forma) wagon teleskopowy serii Shimmns, który w modelu już jest oferowany od wielu lat z ROCO i Matrixa....
Nie chce się czepiać, ale to co prezentuje Roco w VI epoce jako wagon teleskopowy Simms to porażka. Te wagony wracają do łask i liczę, że wagon z serii 425 pojawi się w ofercie Piko:)

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.971 176 19
To tylko pokazuje jak wielki jest rynek zbytu na model takiej konstrukcji jak wagon teleskopowy i jak mały jest nasz rynek, że producent nie jest zainteresowany wprowadzeniem na niego kolejnego modelu wagonu towarowego polskiej konstrukcji. Inna sprawa, że w sumie Exact-train zapowiedział modele tych wagonów... które zapewne będą rewelacyjnie wykonane (bogate w detale), więc nawet tylko z tego powodu PIKO może być nie zainteresowane produkcją polskich wagonów tego typu.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.932 583 107
No właśnie, czekamy na nowe modele od PIKO w segmencie wagonów towarowych, a może być tak, że firma oddała pole w tym zakresie innym. No bo w sumie cała "opozycja" dla PIKO oferuje już dużo więcej w tym temacie i będą zapewne kolejne pozycje. Więc może być tak, że tu PIKO już nie będzie się rozwijać zbytnio.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 155
Tabor 3
Tabor 3