• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Komentarze odnośnie modeli Piko z katalogu 2024

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.998 176 19
O czym my tu w ogóle rozprawiamy? Będzie fajny zestaw startowy z "jako-tako" odwzorowanymi wagonami i całkiem fajnym (jak na zestaw startowy) modelem lokomotywy SM42-583. Dalsze rozważania to zbędna pisanina, bo cóż można więcej napisać? Wiadomo, że na lokomotywie nie będzie przestrzennych imitacji kamer, wiadomo że "Bohuny" i "Bonanza" nie będą odwzorowywać wagonów po naprawach głównych. Ktoś sądził, że będzie inaczej? Jeżeli tak, to znaczy, że się nie orientuje w temacie - z resztą nie musi, ale wtedy warto nie zabierać głosu, jak się nie ma nic rozsądnego do powiedzenia.

Pociągi w barwach POLREGIO - nowej marki Przewozów Regionalnych wprowadzonej w grudniu 2016 roku - na dobre wpisały się w krajobraz polskich szlaków kolejowych, a zwłaszcza pociągi obsługujące połączenie Chojnice - Hel - Chojnice i dodatkowe pociągi Gdynia - Hel - Gdynia, zestawione w wakacje z wagonów i lokomotyw. Pociągi są rozpoznawalne, a z racji swojej unikatowości (skład wagonowy, wagony piętrowe) stały się obiektem pożądania wielu pasjonatów kolei - zarówno tych podróżujących pociągami, fotografujących je, jak i po prostu bawiących się nimi w miniaturze. Zestaw na pewno będzie cieszył się dużym zainteresowaniem, ale niekoniecznie takich kolekcjonerów jak Robert Kroma, z resztą zgodnie z założeniem, bo nie dla kolekcjonerów PIKO wprowadziło ten zestaw do swojej oferty.

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.676 24 0
Pociągi w barwach POLREGIO - nowej marki Przewozów Regionalnych wprowadzonej w grudniu 2016 roku
Najpierw marka, a później już firma. Przedsiębiorstwo od 23.01.2020 działa już pod nazwą POLREGIO S.A., przy czym nawet na ich stronie internetowej jest niespójność, bo wskazują na 2020 jako przekształcenie z Przewozy Regionalne Sp. z o.o. na POLREGIO S.A., po czym na koniec 2021 wskazują na zmianę formy prawnej działalności ze spółki z ograniczoną odpowiedzialnością na spółkę akcyjną S.A.

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
894 38 5
Dopóki Piko nie wyda modeli, to możemy się domyślać jedynie co nas czeka. Na ten moment obstawiam, że największą bolączką będą okna- w bonanzie brak okien awaryjnych, w bohunach nie będą kwadratowe

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
2.335 65 4
O czym my tu w ogóle rozprawiamy? Będzie fajny zestaw startowy z "jako-tako" odwzorowanymi wagonami i całkiem fajnym (jak na zestaw startowy) modelem lokomotywy SM42-583. Dalsze rozważania to zbędna pisanina, bo cóż można więcej napisać? Wiadomo, że na lokomotywie nie będzie przestrzennych imitacji kamer, wiadomo że "Bohuny" i "Bonanza" nie będą odwzorowywać wagonów po naprawach głównych. Ktoś sądził, że będzie inaczej? Jeżeli tak, to znaczy, że się nie orientuje w temacie - z resztą nie musi, ale wtedy warto nie zabierać głosu, jak się nie ma nic rozsądnego do powiedzenia.

Pociągi w barwach POLREGIO - nowej marki Przewozów Regionalnych wprowadzonej w grudniu 2016 roku - na dobre wpisały się w krajobraz polskich szlaków kolejowych, a zwłaszcza pociągi obsługujące połączenie Chojnice - Hel - Chojnice i dodatkowe pociągi Gdynia - Hel - Gdynia, zestawione w wakacje z wagonów i lokomotyw. Pociągi są rozpoznawalne, a z racji swojej unikatowości (skład wagonowy, wagony piętrowe) stały się obiektem pożądania wielu pasjonatów kolei - zarówno tych podróżujących pociągami, fotografujących je, jak i po prostu bawiących się nimi w miniaturze. Zestaw na pewno będzie cieszył się dużym zainteresowaniem, ale niekoniecznie takich kolekcjonerów jak Robert Kroma, z resztą zgodnie z założeniem, bo nie dla kolekcjonerów PIKO wprowadziło ten zestaw do swojej oferty.
No to chyba większość nie jest w temacie, skoro w tym nowym malowaniu nie było starych bohunów. Pierwszym jestem ja, bo liczyłem, że w końcu PIKO wyda nową formę skoro wydało zapowiedź. Może jest to tajnik małego grona wtajemniczonych i niedostępne dla pozostałych, do którego ja się nie zaliczam. Albo nie jestem jasnowidzem. Proszę wybaczyć ale nie znalazłem strony gdzie omówiono to, że będzie nowe malowania a stara forma. Nikt nie ma monopolu na tę wiedzę.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.998 176 19
Czekam na porównanie modelu z oryginałem.
Cóż, zapewne w porównaniach tych wyjdzie, że modele są prawidłowo oznakowane, ale mają rozbieżności w budowie (przede wszystkim okna). Taki kompromis przyjęty przez producenta na potrzeby wyprodukowania zestawu startowego w barwach POLREGIO.
No to chyba większość nie jest w temacie, skoro w tym nowym malowaniu nie było starych bohunów. Pierwszym jestem ja, bo liczyłem, że w końcu PIKO wyda nową formę skoro wydało zapowiedź. Może jest to tajnik małego grona wtajemniczonych i niedostępne dla pozostałych, do którego ja się nie zaliczam. Albo nie jestem jasnowidzem. Proszę wybaczyć ale nie znalazłem strony gdzie omówiono to, że będzie nowe malowania a stara forma. Nikt nie ma monopolu na tę wiedzę.
Tak jak wspomniałem - w katalogu nie ma informacji o nowej formie, więc... nie trzeba mieć "wiedzy tajemnej", aby wiedzieć, że nowej formy nie będzie. Pomijając fakt, że irracjonalne jest wpaść na pomysł, że będą to modele produkowane z nowej formy, skoro całkowicie nieuzasadnione ekonomicznie byłoby umieszczenie modeli z nowych form w zestawie startowym, który z założenia ma być jak najtańszy.
Bo jakoś od 2012 roku niemzodernizowane nawet wycofano z ruchu i były dośćrzadkim widekime jak były w ruchu.
Ostatnie wagony, które nie przeszły naprawy głównej w PESIE, zostały wycofane z ruchu w I połowie 2014 roku, kiedy minęło im 25 lat od momentu wyprodukowania.
Ja tylko mam na zdjęciach te z wklejanymi oknami.
Czy nie posiadanie zdjęć z takimi wagonami, stanowi podstawę do stwierdzenia, że takich nie było? Nie. Pomijając to bezpodstawne założenie, odpowiem, nie było takich wagonów, jeżeli ktoś ma co do tego wątpliwości.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
2.335 65 4
Czyli Panie Remigiuszu będzie to "fantasiemodel" i tylko o to chodzi. A i tak zejdą one na pniu.
A szkoda bo by było kilka nowych malowań.

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
894 38 5
Czyli Panie Remigiuszu będzie to "fantasiemodel" i tylko o to chodzi. A i tak zejdą one na pniu.
A szkoda bo by było kilka nowych malowań.
Niestety, ale dla tak zwanej góry liczy się tylko zysk i słupki sprzedażowe. Im ładniej to wygląda w excelu tym większy sukces. I to tylko o to chodzi, aby modele zeszły na pniu i móc uzasadnić słuszność obranej drogi w zarządzaniu rynkiem. Żeby nie było, ale bardzo bym chciał, żeby modele w tym malowaniu wyszły zgodnie z oryginałem, stonka po P5 w Piko zrobiona na poziomie SM31. Ale to marzenia ściętej głowy, tak jak napisał @Remaj12 poprawne będą zapewne tylko oznaczenia. A reszta będzie głębokim kompromisem. A zestaw na pewno się wyprzeda, bo raz, że cena, a dwa wiele osób zapewne było chętnych na to konkretne malowanie. A trzy to fakt, że coraz mniej osób zwraca uwagę na jakość i szczegóły.

Xomon

Użytkownik
Reakcje
48 0 0
Pojawiła się wizualizacja modeli taboru wchodzących w skład zestawu startowego z pociągiem POLREGIO - PIKO 57114:

Zobacz załącznik 1060490

Na ten moment producent nadal podtrzymuje sierpniowy termin pojawienia się zestawu w sprzedaży (koniec miesiąca).
Skład już całkiem ładnie się prezentuje na wizualizacji, ale zastanawia mnie brak piktogramu rowerowego na wagonie 120A. Uchwyciłem ten wagon we wrześniu 2022 ale ewidentnie od wizualizacji dzieli go co najmniej jedna rewizja, bo nie zgadza się oznakowanie numeru wagonu oraz stacji macierzystej.

11.jpg 22.jpg 33.jpg

Na Wrocławskiej Galerii Kolejowej jest zdjęcie tego wagonu z sierpnia 2018 roku, które zdecydowanie bardziej odpowiada modelowi, chodź wciąż brakuje ww. piktogramu.

http://www.wgk.cal.pl/details.php?image_id=23035&mode=search&sessionid=3hrui4f

Czy jest możliwe, że wagon nie posiadał takiego piktogramu przez jakiś czas? Wiadomo, jest to tylko wizualizacja i wiele może się zmienić :)

Jestem też trochę zdziwiony, że na wizualizacji są wyświetlacze relacji i mam nadzieję, że pojawią się też na finalnym produkcie!

Xomon

Użytkownik
Reakcje
48 0 0
Numer jest ten sam, sposób oznakowania jest inny - na zdjęciu z 2018 roku i wizualizacji Piko w jednej linii jest numer i typ. Na moim późniejszym zdjęciu już typ wagonu znajduje się w drugim rzędzie pod numerem.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.998 176 19
Skład już całkiem ładnie się prezentuje na wizualizacji, ale zastanawia mnie brak piktogramu rowerowego na wagonie 120A. [...] Czy jest możliwe, że wagon nie posiadał takiego piktogramu przez jakiś czas? Wiadomo, jest to tylko wizualizacja i wiele może się zmienić :)
Poprosiłem wczoraj o szybką weryfikację projektu i otrzymałem odpowiedź, że na projekcie jest ten piktogram, także byłbym spokojny ;) . Nie wiem dlaczego nie znalazł się na wizualizacji :confused: .

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 155
Tabor 3
Tabor 3