• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Kolekcja Wojtka

OP
OP
BoBi

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Zmieniamy trochę dziedzinę transportu. Wjeżdżają dziś zestawy do przewozu kontenerów, których trochę mam jeszcze w swojej kolekcji.
Na początek najświeższy model w mojej kolekcji.

Firma Kloiber - założona w 1934 roku przez Ferdinanda Kloibera, który żyje do dziś, a w marcu tego roku obchodził swoje 90te urodziny, na które dostał od rodziny swoją własną odrestaurowaną ciężarówkę Bussing 6000 z 1954 roku. Dziś park maszynowy to 150 ciągników, 300 naczep podkontenerowych, 70 naczep kurtynowych i jeszcze kilkadziesiąt innego rodzaju pojazdów.

W brawach firmy Kloiber wyszły 3 miniatury w 1:87, z czego każda dość znaczenie limitowana.
Do 2014 roku Herpa wypuściła: w 1996 MANa F2000 w ilości 500sztuk, w roku 2004 MANa TGA w ilości 1250sztuk oraz w 2008 MANa TGX w ilości 1000sztuk.We wrześniu tego roku wyszedł MAN TGX z naczepą kurtynową.
Charakterystyczną cechą MANów TGA firmy Kloiber ciągających kontenery są średniej wielkości kabiny, białe felgi oraz szerokie felgi na osi kierowanej- to zarówno w 1:1 jak i w H0 tworzy bardzo ciekawe połączenie, które ja osobiście bardzo lubię.

Do mnie trafił MAN TGA, co prawda nie z oryginalnym kontenerem, ale w sumie z dużo ładniejszym, chłodniczym, w bardzo oryginalnym malowaniu JadeWeserPort z Willhelmshaven.
Na początek zdjęcie jego odpowiednika 1:1:
MAN-TGA-18430-LX-Kloiber-MWolf-131008-01.jpg

Moje miniaturowe nawiązanie do tego pojazdu:
P1160302.JPG

P1160303.JPG

A tutaj zestaw takim jak go kupiłem - i taki pozostanie:
P1160304.JPG

P1160307.JPG

P1160306.JPG

P1160308.JPG

Miłego wieczoru ;)

DamLen

Znany użytkownik
Reakcje
1.503 11 0
Zdecydowanie bardziej do twarzy mu z upitolonym Hapagiem. Trzeba przyznać, że wyjątkowo postarali się z tyłem naczepy. Jeszcze nie spotkałem tylnej belki z napisem. Podoba mi się kolorystka Kloibera, choć nie jest jakaś szczególna, to połączenie z białymi felgami dużo daje.

OP
OP
BoBi

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Rzeczywiście, z Hapagiem jest mu dużo lepiej i wygląda bardziej realistycznie, ale niestety Hapag to stara forma kontenera, która nie pasuje na tą naczepę, no i już wozi go na sobie jeden zestaw :D

OP
OP
BoBi

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
No to dziś jeden ze składaków "ze złomu"... Jeden z moich ulubionych modeli:
P1160314.JPG

P1160315.JPG
P1160316.JPG

P1160318.JPG
P1160321.JPG

Myślę troszkę jeszcze postarzyć naczepę, bo wygląda nazbyt plastikowo jak dla mnie.

Miłego popołudnia ;)

OP
OP
BoBi

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Kilkanaście moich wizyt w Hamburgu i Rotterdamie zaowocowało powstaniem zestawów jakie widywałem. Wiele razy zdarzyło mi się widzieć pędzące między poszczególnymi depotami zestawy, które już miały na sobie jeden kontener, a jechały pobrać drugi - jeśli cięższy to, to ten załadowany już, lżejszy spoczywał właśnie z przodu naczepy, na osi napędowej :)

Lec Go (Bartek)

Znany użytkownik
Reakcje
11.642 67 1
Man mi się podoba , ale akurat za barwami tego przewoźnika jakoś nie przepadam .
Mercedes natomiast ma bardzo fajny kolor , a naczepa pasuje do niego idealnie . Z kontenerem z przodu tworzy typowo portowy klimat .

OP
OP
BoBi

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Miał jeszcze ładne antenki jak w Actrosach 1:1, ale niestety pokonały je transporty na targi/wystawy... już nie mam siły ich co chwila przycinać i przyklejać :ROFL: