• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Kolekcja Wojtka

DamLen

Znany użytkownik
Reakcje
1.503 11 0
Eeee idź pan w ooj z takim golasem. A na serio już sama konfiguracja wzbudza ciekawość, a model wzbogacony o kilka szczegółów wygląda o wiele atrakcyjniej.

Reakcje
11.649 67 1
Model już dzięki swojej konfiguracji jest bardzo ciekawy i nietuzinkowy , a dzięki Twoim dopieszczeniom prezentuje się kapitalnie . Fajnie te pomalowane schody wygladają i wnętrze kabiny .

OP
OP
BoBi

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Nad kalkami musiałbym się zastanowić - coś by się rzeczywiście mu przydało.
Cieszę się, że świniowóz się Wam spodobał.
Dziś kolejny model - Actros z grupy Lehnkering, którą już tu w temacie wspominałem przy okazji wzmianki o globalnej grupie logistycznej IMPERIAL, w skład której wchodzi już także Lehnkering.

Wyszło z Herpy kilka modeli w tych barwach, większość była jednak dość znaczenie limitowana. AWM zrobił również 2 modele w tych barwach.
Jest na co polować.
Mój model kupiłem kiedyś za "co łaska" od kolegi Kubymicha jako złom, był raczej w "kiepskim" stanie, ale przeprowadziłem mu kilka operacji (pamiętam, że kolega Herbi od hakowców pomagał mi ratować Actrosa - darował mu ogran zwany zderzakiem) i już myślę, że wygląda ok :)

Tutaj oryginał:
http://www.lkw-infos.eu/archiv/speditionen/images/l/lehnkering/teil-01/Lehnkering Teil 1/index.html

A tutaj miniatura:
P1150755.JPG
P1150749.JPG
P1150748.JPG
P1150757.JPG
P1150746.JPG
P1150758.JPG

Pozdrawiam :)

DamLen

Znany użytkownik
Reakcje
1.503 11 0
Fajny robur, jak zwykle proste i dobrze skomponowane barwy robią swoje. Jakoś szczególnie podoba mi się tutaj sam Actros, grill i lusterka pod kolor, białe klamki, całkiem przyjemne zestawienie.

OP
OP
BoBi

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Dziś model absolutnie wyjątkowy. Nie tylko ze względu na jego edycję/wydanie, ale także ze względu na jego nietypową historię.

Otóż znajomy mojego taty w latach '90 świadczył dla niego usługi transportowe.
Pod koniec lat '90tych wybrał się do salonu po nowe Volvo FH, a że ciągnik sam nie przewiezie towarów - pojechał też po naczepę.
Jako, że jeździli na międzynarodówce, potrzebny był solidny sprzęt, więc dlatego też padło na Krone.
Niedługo później dokupił też kolejny zestaw i tak do mnie trafiły 2 miniaturowe modele ciężarówek.
Miałem wtedy kilka lat, więc jak nie trudno się domyślić, modele te służyły mi do zabawy. Później o nich zapomniałem i w roku 2008(?) gdy już miałem kilka poważnych modeli w swojej kolekcji, przypomniałem sobie, że kiedyś dostałem coś podobnej wielkości. Przeryłem cały dom i znalazłem pudło ze starymi zabawkami/resorakami. Jakież było moje zdziwienie, gdy oczom ukazały mi się 2 MERCEDESY SK '88 - jeden standard z izotermą, drugi low-deck z firanką.
Niestety, modele nie były w najlepszej kondycji - jak zapewne kilku z Was pamięta opisywałem nawet tą historię na starym forum.
Odratowałem ile się dało i uświadomiłem sobie co mam w kolekcji.

Model który dziś Wam pokażę (jak napisałem w temacie modelarskim) był w stanie "rozkładu", ale nie mogłem się go pozbyć, bo dziś uświadomiłem sobie jaki to jest killer.
Ciągnik pomijam, bo on był tylko "bazą" dla naczepy, ale naczepa to HIT!
Zestaw wydany przez Albedo w roku (zapewne) 2000 tylko i wyłącznie dla marki KRONE - nie trafił nigdy do sprzedaży. Krone dołączało go jako jeden z gadżetów do nowo zakupionych naczep.
Nie wiem ile tych modeli powstało, ale pewien jestem, że niewiele. Forma naczepy jest niespotykana i nigdy, nigdzie takiej w żadnym malowaniu nie widziałem. Była wypuszczona zapewne równolegle z jakimś nowym modelem Krone.

Oto zdjęcia: tak wyglądała jak była nowa:
$_57.JPG

Tak wygląda niestety teraz, ale i tak się ciesze, że jakoś udało mi się ją uratować:
P1160017.JPG

P1160018.JPG

P1160019.JPG

jarekom

Znany użytkownik
Reakcje
739 2 0
No to kawałek historii zawarty w plastikowej naczepie. Jak na tamte lata to model był wykonany z dużą precyzją. Nie wiem jak jest teraz ale jakieś 20 lat temu zaglądałem do Schmitza po modele. Bo tam przy kupnie naczepy dawali w prezencie modele.

OP
OP
BoBi

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Dzień dobry,
Dziś mam dla was małą podkolekcję, z której 2 szt. o mało co nie przemalowałem :D

Kupiłem kiedyś Mercedesa NG z burtową naczepą, tak o, bo lubię NG.
Później dołączył do niego MAN F8 z BDFami, potem Mercedes NG z naczepą jumbo, a na końcu VW LT.

Stały w gablocie, nic się im "nie działo", a że pojawił się u mnie wielki projekt Pekaesu, to wszystko co pasowało poszło z gabloty do kartonów - na części.

Na szczęście w międzyczasie wszedłem na niemiecką stronę i sprawdziłem ile czego wyszło z Panalpiny.
Wyszło sporo, różnych producentów, a kilka z modeli Herpa limitowała.
P1160185.JPG

I tak:
Mercedes NG z naczepą jumbo - 2000szt.
MAN F8 z BDFami - 2000szt.
:D

Postanowiłem więc, że Panalpinki:ROFL: zachowają swoje barwy i trafią z powrotem do gabloty , może kiedyś się doczekają rodzeństwa - jak na razie rodzinka się rozrosła o Scanie 142, którą kupiłem niedawno.
Modele trochę zwaloryzowałem i tak się prezentują.

P1160181.JPG
P1160182.JPG

P1160177.JPG
P1160178.JPG
P1160175.JPG
P1160176.JPG
P1160179.JPG
P1160180.JPG

Scania jeszcze nie skończona...:
P1160183.JPG
P1160184.JPG
P1160186.JPG

Miłego popołudnia i wieczoru. ;)

RaFuS

Znany użytkownik
Reakcje
140 3 0
Tą Scanie to prawie sam zalicytowałem - na jej szczęście tego nie zrobiłem bo by prawdopodobnie poszła na części:cenzura:
Cała pod kolekcja robi dopiero robotę.:)(y)