Dziś model absolutnie wyjątkowy. Nie tylko ze względu na jego edycję/wydanie, ale także ze względu na jego nietypową historię.
Otóż znajomy mojego taty w latach '90 świadczył dla niego usługi transportowe.
Pod koniec lat '90tych wybrał się do salonu po nowe Volvo FH, a że ciągnik sam nie przewiezie towarów - pojechał też po naczepę.
Jako, że jeździli na międzynarodówce, potrzebny był solidny sprzęt, więc dlatego też padło na Krone.
Niedługo później dokupił też kolejny zestaw i tak do mnie trafiły 2 miniaturowe modele ciężarówek.
Miałem wtedy kilka lat, więc jak nie trudno się domyślić, modele te służyły mi do zabawy. Później o nich zapomniałem i w roku 2008(?) gdy już miałem kilka poważnych modeli w swojej kolekcji, przypomniałem sobie, że kiedyś dostałem coś podobnej wielkości. Przeryłem cały dom i znalazłem pudło ze starymi zabawkami/resorakami. Jakież było moje zdziwienie, gdy oczom ukazały mi się 2 MERCEDESY SK '88 - jeden standard z izotermą, drugi low-deck z firanką.
Niestety, modele nie były w najlepszej kondycji - jak zapewne kilku z Was pamięta opisywałem nawet tą historię na starym forum.
Odratowałem ile się dało i uświadomiłem sobie co mam w kolekcji.
Model który dziś Wam pokażę (jak napisałem w temacie modelarskim) był w stanie "rozkładu", ale nie mogłem się go pozbyć, bo dziś uświadomiłem sobie jaki to jest killer.
Ciągnik pomijam, bo on był tylko "bazą" dla naczepy, ale naczepa to HIT!
Zestaw wydany przez Albedo w roku (zapewne) 2000 tylko i wyłącznie dla marki KRONE - nie trafił nigdy do sprzedaży. Krone dołączało go jako jeden z gadżetów do nowo zakupionych naczep.
Nie wiem ile tych modeli powstało, ale pewien jestem, że niewiele. Forma naczepy jest niespotykana i nigdy, nigdzie takiej w żadnym malowaniu nie widziałem. Była wypuszczona zapewne równolegle z jakimś nowym modelem Krone.
Oto zdjęcia: tak wyglądała jak była nowa:
Tak wygląda niestety teraz, ale i tak się ciesze, że jakoś udało mi się ją uratować: