• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Kolekcja Wojtka

Reakcje
11.649 67 1
Dajesz czadu z tymi modelami na małych kółkach co mi się bardzo podoba .
Fioletowy mercedes bardzo fajny i dlatego też jest on i u mnie gościem w kolekcji .
O zielonym można powiedzieć że niezły rodzynek Ci się trafił , można by też powiedzieć że niektórzy mają szczęście :D Fajne malowanie i zbieraj resztę w malowaniu tej firmy bo chyba tej podkolekcji nikt w kraju nie ma .

OP
OP
BoBi

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Daję czadu powiadasz? :cool: Miło, cieszę się, że modele się Wam podobają, ot motywuje do dalszego dłubania przy miniaturach i ich prezentacji (y)

Dziś model dość kultowy i już rzadki. Jeśli Herpa już wypuszczała DAFy CF, przeważnie były to modle, na których dłużej zatrzymywało się oko. Dla mnie nie inaczej jest też z modelem, który dziś zaprezentuje.
Holenderska firma
E van Wijk również działa w branży automovie, transportując części samochodowe po całej Europie. Flota to pojazdy marki DAF.

DAF CF 85 - E van Wijk, Herpa
P1150655.JPG

P1150656.JPG
P1150657.JPG

P1150658.JPG

Prostota tej miniatury tak mi się podoba, że zupełnie nie ingerowałem w jego wygląd - jedynie detale.
Myślę, że się Wam spodoba. :)

Reakcje
11.649 67 1
Kolejny świetny model pokazujesz . Dość że to jeden z mniejszych daf-ów na małych kołach to jeszcze ta wielka naczepa . Mi się bardzo podoba . Jedyne co mnie w tym temacie dziwi to to że Mikołaj się tutaj jeszcze nie udziela bo też małe koła lubi , ale może za bardzo go tymi zestawami denerwujesz :D

marpama28

Znany użytkownik
Reakcje
54 4 0
Zawsze podobało mi się połączenie tego Dafa CFa na małych kołach z tym charakterystycznym malowaniem. I po raz kolejny żałuję że mimo kilku okazji nie trafił do mnie na półką, bo jak widać to świetny model który prosi się jedynie o podmalowanie kilku detali. Dobrym krokiem było by tez dorobienie ukraińskich albo rumuńskich tablic rejestracyjnych ;)

OP
OP
BoBi

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Dziś przerwiemy na trochę motyw lowdecków i automotive.

Niby bardziej wolę starsze modele, ale są takie "nowe", na które trudno nie spojrzeć odrobinę dłużej. Tak się zapatrzyłem na kilka i trafiły do mojej kolekcji "przypadkiem"...

Jeden z najświeższych nabytków, model, który od razu wpadł mi w oko i dość szybko trafił do mojej gabloty. Teraz szukając zdjęć 1:1 zorientowałem się, że sprzedawca mnie "oszwabił" na kołach... Trudno, poradzę sobie z tym w przyszłości...
Na dzień dzisiejszy tylko delikatnie Scanie zwaloryzowałem (wszystkie światła + malowanie obudów halogenów na czarno).
Jest odwzorowana nieźle względem oryginału, ale trochę Herpa poszła na łatwiznę. Tak czy siak model ma fajne detale jak gryf i napis Topline, oraz malowanie grilla. Ja go uwielbiam przez kolorystykę i właśnie malowanie.

1:1

http://www.truck-spotters.eu/index.php?topic=3578.0

1:87
P1150646.JPG

P1150647.JPG

P1150650.JPG

P1150651.JPG

P1150649.JPG

Myślę, że Scania może się Wam spodobać.
Są jeszcze chyba 3 do kolekcji, więc może kiedyś... :)

Railways

Znany użytkownik
Reakcje
1.032 16 0
Kiedyś już pisałem w innym wątku o tym, jednakże tu też by się przydało to powtórzyć. Gdy jest piękny plener to każda ciężarówka wyjdzie świetnie, a u Ciebie właśnie tak jest(y). Ładna kolorystyka modeli. Jedyne co mi brakuje to tablic rejestracyjnych;).

Reakcje
11.649 67 1
Musisz zwolnić z tymi prezentacji bo niedługo braknie mi czasu na bieżące komentowanie , a paru naraz nie lubię komentować :D
Tylko koła w niej do wymiany a po za tym model pierwsza klasa . Mi też się bardzo malowanie tej firmy podoba .
Co do wyzbierania reszty to życzę dużo cierpliwości bo to może być ciężkie . Ja sam tą podkolekcję zdobyłem dzięki uprzejmości kolegów z forum .
Co do ilości modeli to masz 4 od herpy i 5 od AWM . Ja mam wszystkie od herpy i 1 AWM i o dziwo nie efektu INTRY jeśli chodzi o kolor . Także można je śmiało koło siebie stawiać . Jeszcze mam nadzieje że herpa zacznie produkować nowe Renault bo ostatnio ta firma zainwestowała w taki sprzęt i w ich malowaniu dla mnie wygląda kapitalnie .

DamLen

Znany użytkownik
Reakcje
1.503 11 0
Van wijk zawsze mi się podobał, wszak model jest wyjątkowy w tej konfiguracji. Ładne holenderskie malowanie i do tego CF na małych kółkach. A co do do Buhlera, to ciągnik robi wrażenie, ale naczepa już nie.

OP
OP
BoBi

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Dziś wrócimy na chwilkę do Danii.
Model, który chciałem mieć "od zawsze". Pamiętam że czaiłem się już na niego na początku mojego zbieractwa, ale ciągle coś i tak trafił do mnie dopiero po kilku dobrych latach.
Dodatkowym argumentem ZA było to, że jak moje inne duńskie modele, widywałem oryginały w tym malowaniu na drodze.

Oryginały:
Globetrotter - malowany zderzak jak w miniaturze
Ove Ostergaard - Sold to Alex Andersen - Trucks are registrd in Luxembourg.JPG

Globetrotter XL - kabina jak w miniaturze, ale czarny zderzak
15904326782_94e228c9d3_b.jpg

Model:
P1150660.JPG

P1150661.JPG

P1150664.JPG

P1150666.JPG

P1150665.JPG

P1150662.JPG

W modelu zrobiłem tylko wnętrze, bo poza tym Herpa postarała się bardzo, jak w przypadku większość modelu duńskich przewoźników. Praktycznie wszystkie detale się zgadzają, felgi w kolorze robią wrażenie również w miniaturze (co osobiście w zarówno w 1:1 jak i w H0 uwielbiam), ale właśnie na nich mamy niewielką rozbieżność z oryginałem tzn. brak białego paska.
Nadal zastanawiam się czy pomalować dół zderzaka na czarno, by był zgodny w 99% z oryginałem i chyba tak zrobię :)

marpama28

Znany użytkownik
Reakcje
54 4 0
No i teraz pojechałeś. Też mi się strasznie podoba to malowanie, z reszta jak każde duńskie :D Co do podmalowania elementów to jestem za, i za tym żebyś pomalował zderzak jak i białe ranty felg, wtedy będzie całkowity sztos ;) Ja od zawsze miałem wizje tego modelu jako 3 osiowiec ciągający "2 tematy", ale coś czuje że został bym zlinczowany za taką przeróbkę :D