Witajcie,
Dziś model, którym rozpoczynamy prezentację małej serii pojazdów pracujących w konkretnej dziedzinie logistyki.
Jak pewnie kilku z Was wie, pracuję dorywczo jako kierowca w firmie Sollner Logistic Polska. Sollner jak kilkadziesiąt innych firm na świecie zajmuje się głównie transportem dla branży motoryzacyjnej, świadczy usługi z zakresu tzw. automotive logistic.
Dlatego też postanowiłem stworzyć sobie małą kolekcję modeli w barwach firm pracujących na tej samej zasadzie co Sollner. Ogromną część tej branży obsługują właśnie firmy niemieckie, stąd tez największa ilość modeli w ich barwach.
Jedną z największych w Europie i także na świecie firm obsługujących branżę automotive jest IMPERIAL Group, w której to skład wchodzą m.in.
- Panopa Logistic (Deutschland, Poland, Tschechien, Ungarn)
- Lehnerking Logistic (Deutschland, Poland, Tschechien)
- Gillhuber Logistik (Deutschland)
- Hansmann Logistik (Deutschland)
- Garex (Poland)
- Palmetal (Portugal)
- Imperial (China)
- InSync (South Africa)
Dlaczego wspominam o Imperial Group? Ponieważ jak widzicie w skład tej gigantycznej korporacji wchodzi także HANSMANN Logistik, ogromna niemiecka firma, której pojazdy dziś malowane są w charakterystyczne fioletowe barwy (firma współpracowała z Cotrans Logistik - w której to barwach wyszło wiele modeli w H0).
Uzbierałem mini-podkolekcje Hansmann'a i planuję ją rozszerzyć.
Na początek MAN, dzięki któremu wpadłem na pomysł zbierania modeli firm pracujących w automotive.
Co ciekawe, gdy go zobaczyłem na aukcji, nie wiedziałem, czy ten sam Hansmann, logo wydało mi się znajome, nie pomyliłem się.
Model podchodzi już pod rarytas, nie dość, że stara Herpa w low-decku, to jeszcze z naczepą-formą Albedo i w starych barwach firmy: biało-czerwono-zielonych.
Ktoś niestety próbował go "upiększać" niezgodnie ze sztuką, nie rozbierając go na części, więc był trochę "popaćkany", udało mi się dojść z nim do ładu. Oto i on.
Zapraszam do oglądania. sukcesywnie będą pojawiać się kolejne miniatury:
MAN F2000 - Hansmann Logistik, Wolfsburg.