• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Kolekcja Wojtka

OP
OP
BoBi

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Witajcie,
Dziś model, którym rozpoczynamy prezentację małej serii pojazdów pracujących w konkretnej dziedzinie logistyki.
Jak pewnie kilku z Was wie, pracuję dorywczo jako kierowca w firmie Sollner Logistic Polska. Sollner jak kilkadziesiąt innych firm na świecie zajmuje się głównie transportem dla branży motoryzacyjnej, świadczy usługi z zakresu tzw. automotive logistic.
Dlatego też postanowiłem stworzyć sobie małą kolekcję modeli w barwach firm pracujących na tej samej zasadzie co Sollner. Ogromną część tej branży obsługują właśnie firmy niemieckie, stąd tez największa ilość modeli w ich barwach.
Jedną z największych w Europie i także na świecie firm obsługujących branżę automotive jest IMPERIAL Group, w której to skład wchodzą m.in.
- Panopa Logistic (Deutschland, Poland, Tschechien, Ungarn)
- Lehnerking Logistic (Deutschland, Poland, Tschechien)
- Gillhuber Logistik (Deutschland)
- Hansmann Logistik (Deutschland)
- Garex (Poland)
- Palmetal (Portugal)
- Imperial (China)
- InSync (South Africa)

Dlaczego wspominam o Imperial Group? Ponieważ jak widzicie w skład tej gigantycznej korporacji wchodzi także HANSMANN Logistik, ogromna niemiecka firma, której pojazdy dziś malowane są w charakterystyczne fioletowe barwy (firma współpracowała z Cotrans Logistik - w której to barwach wyszło wiele modeli w H0).
Uzbierałem mini-podkolekcje Hansmann'a i planuję ją rozszerzyć.
Na początek MAN, dzięki któremu wpadłem na pomysł zbierania modeli firm pracujących w automotive.
Co ciekawe, gdy go zobaczyłem na aukcji, nie wiedziałem, czy ten sam Hansmann, logo wydało mi się znajome, nie pomyliłem się.
Model podchodzi już pod rarytas, nie dość, że stara Herpa w low-decku, to jeszcze z naczepą-formą Albedo i w starych barwach firmy: biało-czerwono-zielonych.
Ktoś niestety próbował go "upiększać" niezgodnie ze sztuką, nie rozbierając go na części, więc był trochę "popaćkany", udało mi się dojść z nim do ładu. Oto i on.

Zapraszam do oglądania. sukcesywnie będą pojawiać się kolejne miniatury:
MAN F2000 - Hansmann Logistik, Wolfsburg.
P1150616.JPG

P1150613.JPG

P1150614.JPG

P1150615.JPG

kubass2

Znany użytkownik
Reakcje
8 0 0
Ten MAN w takim wydaniu , w tej kolorystyce ,plus ta plandeka jak dla mnie super wygląda i bardzo mi się podoba. Starsze ciężarówki jednak mają coś w sobie ;).

OP
OP
BoBi

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Przyznać muszę uczciwie, że kolorystyka była jednym z 3 argumentów ZA kupnem tego modelu.
Drugim była jego konfiguracja - niska kabina F2000 w low decku i ta plandeka Albedo.
Trzecim barwy, o których już wspomniałem wyżej.

Wspomnę też o siedzibie firmy - nie bez powodu Hansmann Logistik podjęło się pracy w branży automotive i rozrosło się do takich rozmiarów jak obecnie- jak pewnie wiecie, Wolfsburg jest siedzibą firmy VW, w zasadzie jest miastem VW, nie wspomnę już o głównej fabryce Volkswagena, (w której miałem okazję się rozładowywać i ładować), która jest miastem w mieście - posiada ścieżki rowerowe, 4 pasmowe drogi z rondami, swoją komunikację autobusową itd. - ROBI WRAŻENIE :)

Brodagaz

Znany użytkownik
Reakcje
28.520 109 2
Przyznać muszę uczciwie, że kolorystyka była jednym z 3 argumentów ZA kupnem tego modelu.
Drugim była jego konfiguracja - niska kabina F2000 w low decku i ta plandeka Albedo.
Trzecim barwy, o których już wspomniałem wyżej.

Wspomnę też o siedzibie firmy - nie bez powodu Hansmann Logistik podjęło się pracy w branży automotive i rozrosło się do takich rozmiarów jak obecnie- jak pewnie wiecie, Wolfsburg jest siedzibą firmy VW, w zasadzie jest miastem VW, nie wspomnę już o głównej fabryce Volkswagena, (w której miałem okazję się rozładowywać i ładować), która jest miastem w mieście - posiada ścieżki rowerowe, 4 pasmowe drogi z rondami, swoją komunikację autobusową itd. - ROBI WRAŻENIE :)
Miasteczko może mają ale samochodów już nie potrafią robić takich jak kiedyś .

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.247 387 20
Model bardzo ciekawy. Lubię te starsze ciężarówki. A i naczepa zrobiona świetnie. Szkoda, że Herpa nie kontynuuje naczep z Albedoskich form, które, jak mi się zdaje, notabene przejęła po Albedo.

M&M

Znany użytkownik
Reakcje
673 22 2
No super model , chociaż ja wolę w globowej kabinie ale niskie koła mi jak najbardziej odpowiadają .
Kolorystyka też pasuje tylko chyba ci się kosz z kołami opuścił trochę .

OP
OP
BoBi

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Mafo- co dokładnie kto przejął po Albedo tego chyba nie wie nikt - jedno jest pewne, wiele cennych pomysłów zostało zmarnowane.
Miki - właśnie sprawdzałem ten kosz specjalnie, bo też mnie wkurza, niestety tak jest w oryginale - mam inną naczepę w tej formie, już spod znaku Herpy - jest "mniej masywna" i ma dobrze te kosze... Tą muszę poprawić ;)

OP
OP
BoBi

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Dziś miniatury już w aktualnych barwach Hansmann Spedition & Logistik.
images.jpg

Kontynuując wątek MANa przedstawiam TGA:
P1150619.JPG

P1150620.JPG

P1150621.JPG

P1150622.JPG

Model odwzorowany jest idealnie. Nie ma ŻADNYCH różnic względem oryginału w skali 1:1, choć fakt, prócz grafiki na naczepie niewiele można w nim było popsuć. W każdym razie, model się Herpie udał, bardzo.

Reakcje
11.653 67 1
F2000 jest kapitalne . Idealna konfiguracja jak dla mnie . Mała kabina , małe kółka i plandeka . Do tego dochodzi jeszcze to malowanie o którym nie miałem pojęcia i które idealnie tutaj wygląda . Mistrz po prostu !!!
Tga też się świetnie prezentuje i trzeba przyznać że to nowsze malowanie tej spedycji również jest bardzo ciekawe . Swoją drogą to lubię modele w wersji low , aczkolwiek jeździć tym bym chyba nie chciał , bo jest co urwać . Szkoda że zdjęcia tylko lekko ciemne .

DamLen

Znany użytkownik
Reakcje
1.503 11 0
Lubię modele zestawów typu mega, tym bardziej ten na starszych kółkach, bo te które obecnie stosuje Herpa kiepsko pasują do low decków. Podoba mi się ten TGA, malowanie naczepy jest kapitalne. A co do jazdy takim autem, zaczynałem swoja przygodę z jazdą zestawami właśnie na low decku i trwa to tak już cztery lata. ;) Niezależnie od marki ciągnika i starań kierowcy, najbardziej cierpią błotniki przy osi napędowej. A w kwestii urywania czegokolwiek, to jednak trzeba trochę myśleć i uważać. Najbardziej newralgicznym elementem jest przedni zderzak i stopnie.

OP
OP
BoBi

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Zamykamy wątek firmy Hansmann Spedition Logistik, zapewne do czasu kolejnych zakupów :D (Zdjęcie w grupie jeszcze dorzucę)
Na koniec mój ulubiony pojazd (przepinam go pod naczepę od MANa, bo tak bardziej mi się podoba) zgodny w 99% z oryginałem (inne koła i osłona przeciw-wjazdowa w naczepie), który widać na zdjęciu 1:1 w poprzednim poście.

Mercedes Actros MPII 1841
P1150628.JPG

P1150629.JPG

P1150631.JPG

Pozdrawiam!

OP
OP
BoBi

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Widzę, że niewielu zwolenników Mercedesów tutaj :LOL:
Jedziemy dalej z lowdeckami i branżą automotive.
Model mniej ekskluzywny niż poprzedni, ale firma dobrze mi znana, ostatnio regularnie się ładuje z ich zestawami, więc wypadało mieć "dziadka" w kolekcji.

Duvenbeck Logistik - niemiecka firma, ponad 30 oddziałów w 8 różnych krajach, ponad 4700 pracowników, ponad 200.000m2 powierzchni magazynowych,
jeździ dla takich firm jak: Daimler, Ford, BMW, Class, Scania, Continental, Delphi, MAN, Volvo, Audi, Michelin,
VW, Skoda, Krone, Schmitz, Honda, Sachs, Bridgestone, HP, Sait-Gobain, Faurecia, Magna itd.
Flota składa się z ponad 1400 zestawów marek Mercedes, MAN i Scania - ciągników z naczepami, oraz tandemów.

P1150652.JPG

P1150653.JPG

P1150654.JPG

Ciekawostka - tego modelu wyszły 2 wersje - ta wyżej - 500szt., identyczny tylko z zielonym spoilerem - 3000szt. :D Jak widać mi się trafił limited! :)

"Niestety" - jest tego trochę do uzbierania:
http://www.lkwmodellauto.de/duvenb.html