• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Kolekcja Wojtka

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.259 387 20
Obydwie spedycje są fajne. Zarówno Fixemer jak i EKB wyglądają ciekawie. Podobają się. Szczególnie to Volvo z oddziału belgijskiego EKB.

OP
OP
BoBi

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Zatem jedziemy:
Pierwszym moim Schumacherem była Scania, była też jedną z pierwszych miniatur w mojej kolekcji. Później dowiedziałem się o istnieniu Actrosa. Nigdzie nie można go było kupić i znaleźć. W końcu odkryłem go na końcu internetu, po prawie 3 msc. szukania. Udało się, był w jakimś upadającym sklepie w Polsce. Przyszedł cało i zdrowo, mam do niego ogromny sentyment.
W międzyczasie natrafiłem w kolekcji jednego z użytkowników starego forum na Scanię w małej kabinie. Namawiałem go do sprzedaży, oferowałem wiele pieniędzy za nią, kolega był nieugięty, nie udało mi się jej nabyć. 2 lata później pojawił się w nowościach Herpy DAF XF105- kupiłem go praktycznie od razu. A po 8 latach "czekania" zdobyłem "małą" Scanię - miesiąc temu... :D
Oto foty:
ein-scania-spedition-schumacher-mit-10968.jpg

Miniatura: (odwozrowania w 99% zgodnie)
P1140606.JPG

P1140607.JPG

P1140610.JPG

Potem był Actros:
mp2.png

Również odwzorowany w 99% zgodnie z 1:1
P1140601.JPG

P1140602.JPG

P1140605.JPG

DAF:
2244549871_small_1.jpg

Model: 99.9% zgodności: (lustra to moja fantazja od Intry)
P1140611.JPG

P1140612.JPG

P1140614.JPG

To trójca.
Mała Scania i grupowa fota później, bo już mi się załączniki nie zmieściły :D

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.259 387 20
Kapitalnie zrobione modele. Takie wykonanie to mi się podoba. (y)
Teraz czekamy na fotki Scanii w małej kabinie.:)

Abarth

Znany użytkownik
Reakcje
234 5 0
Piekne modele i prezentacja :) Podoba mi sie najbardziej Scania a w Actrosie przydało by się ramki swiateł na czarno malnac i jak oryginał :)

Lec Go (Bartek)

Znany użytkownik
Reakcje
11.666 67 1
Ja tam wolę dawkowane emocje i pokazuj pojedynczo żeby zabawa dłużej trwała . Teraz przechodzimy do wypracowania :D
Scania bardzo fajna i dobrze odwzorowana . Nawet jej ten kangur pasuje .
Mercedes jak mu podmalujesz te ramki koło świateł to będzie jak dla mnie najlepszy model z tej prezentacji chociaż teraz też mi się najbardziej podoba .
Daf też świetny , ale mi się te lustra od Intry nie widzą . Albo szare , albo białe .
Podsumowując tą prezentacje należy zaznaczyć że wszystkie modele mają bardzo ładnie porobione tyły naczep .

OP
OP
BoBi

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Macie rację, że Actrosowi przydałyby się te ramki wokół lamp...- pomyślę, choć ten model akurat najbardziej lubię z całej podkolekcji, więc wolałbym go nie popsuć. Poćwiczę na czymś i zobaczymy co dalej z Schumacherem :]

Odnośnie małej Scanii - nie powali was, bo dopiero co przyszła, więc pomalowałem tylko kabinę od wewnątrz, żeby białe ściany nie waliły po oczach, a także światła w naczepie. Model jeszcze wróci na warsztat.
Dodatkowo, żeby tego było mało, nie wiem gdzie wrzuciłem pudełko, a w nim były lustra, więc dziś "na ubogo" z tym modelem...
Warto jednak mimo wszystko zwrócić uwagę na bardzo ciekawą konfigurację tego ciągnika - jest to średnia kabina z "małym spoilerem" (oryginał ma pełen) co chyba nie często można spotkać w H0.
Długo wyczekiwałem tego modelu, 8 lat na niego polowałem, więc siłą rzeczy, nawet do "bieda wersji" mam sentyment. :)
schumacher 4ka.png

P1140615.JPG

P1140616.JPG

Ale żeby nie było tak słabo, to mam coś przyjemniejszego na zakończenie :D
P1140617.JPG

P1140618.JPG

Dobranoc. ;)

Lec Go (Bartek)

Znany użytkownik
Reakcje
11.666 67 1
Scania świetnie się prezentuje . Bardzo mi się podoba połączenie ciągnika z niską kabiną z chłodnią .Parę lat temu sporo takich połączeń po kraju śmigało . Co do ilości modeli to Cię nie pocieszę bo wiem o 22 :D W tym na pewno scania R w wersji scenix , actros mpII w skali 1:220 i scania 4 taką jak masz w wersji Magic . Jeden model wydał jeszcze B&S i jest to MB SK .

RaFuS

Znany użytkownik
Reakcje
140 3 0
Szkoda, że w 4ce z kabiną CR19 są spojlery za kabinowe z solówki w modelu. Razem całkiem fajnie wyglądają.