• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolejowy półwysep helski i linia 213

MichałK

Znany użytkownik
Reakcje
877 9 4
Oczywiście(y)
[DOUBLEPOST=1445606884,1445606537][/DOUBLEPOST]Skład tak długi ze lokomotywa stoi za peronem i sygnalizacją (tak się doliczyłem chyba 12 wagonów) a teraz 7 wagonów w JANTARZE to max.

A JESZCZE WIDAC KOPARKĘ NA WYŁADOWNI JAK WEGIEL ROZŁADOWUJĄ
Niestety tylko 7 wagonów bo PLK nie pozwala na więcej - zbyt krótkie perony. Jakby nie mogli przed modernizacją zaplanować dłuższych? W wakacje na takiego Jantara jest dużo chętnych.

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.497 58 3
Niestety tylko 7 wagonów bo PLK nie pozwala na więcej - zbyt krótkie perony. Jakby nie mogli przed modernizacją zaplanować dłuższych? W wakacje na takiego Jantara jest dużo chętnych.
To właśnie miałem na myśli marszałek i inni samorządowcy kładą nacisk i popierają rozwój transportu zbiorowego a tymczasem po modernizacji perony nie są dostosowane do przyjęcia długich składów, które mogły by przywieść więcej turystów. Co by skutkowało mniejszymi korkami na drodze, a tym czasem kicha.
A pamiętam jak w latach 90 pierwsza polowa perony buły wydłużane a po modernizacji w Kuźnicy peron jest krótszy o 50 m.

MichałK

Znany użytkownik
Reakcje
877 9 4
Ostatnio edytowane:
Reakcje
273 0 0
Sierpień 1984, przedpołudniowy pociąg z wagonami z Krakowa, Katowic i Wrocławia zbliża się do stacji Kuźnica (Hel) - ST44-163

ST44-163.jpg

Wracający z Helu Ex. Neptun prowadzony lokomotywą ST44-277 na odcinku pomiędzy Cisową a Chylonią (sierpień 1984 r.)

ST44-277.jpg

Skład z wagonami do Katowic i Wrocławia z Helu mija Chylonię - ST44-978 (sierpień 1984 r.)

ST44-978.jpg

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.430 137 19
Skład tak długi ze lokomotywa stoi za peronem i sygnalizacją...
Lokomotywa stoi za wskaźnikiem W4 - w zaistniałej sytuacji konieczne było złamanie nakazu dawanego wskaźnikiem (oczywiście za zezwoleniem), biorąc pod uwagę stosunek długości pociągu do długości krawędzi peronowej. Wspomniana "sygnalizacja" to sygnalizatory powtarzające. W tym konkretnym przypadku mechanik minął sygnalizator powtarzający I SpF, będący "przedłużeniem widoczności" semafora wyjazdowego F2/m.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.122 117 11
NIe wiem czy juz bylo ale...nawet wstyd wklejac link...

"(...) Zakończenie remontu linii zostało zwieńczone mocnym akcentem. Budową wiaty peronowej. I to jakiej! Nie wiemy kto projektował ową wiatę i chyba wiedzieć nie chcemy. Jej ogólna brzydota zniechęca bowiem nie tylko do korzystania, ale także zgłębiania jakichkolwiek jej tajemnic. Zdjęcia nie oddają faktycznego wyglądu wspomnianej wiaty. To trzeba po prostu zobaczyć. Zachęcamy do wizyty w Helu."

Jeśli jesteś masochista i chcesz dowiedzieć sie więcej o tej perle architektury to zapraszam do lektury: http://inforail.pl/wiata-na-poczatku-polski_more_79184.html

Ostatnio edytowane:
OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.782 13 0
No, deszcz na głowę padać nie będzie, ale zważywszy na fakt, jak potworne ilości pająków łażą w nocy po tym peronie, to pod tą wiatą, kazdego dnia, bedzie można kręcic horrory ...Brrrrrrr. Kocham to miejsce, ale w dzień:)

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.497 58 3
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=689302074514092&set=o.814245238641198&type=3&theater
Tekst ze strony
"Podzielę się takowym znaleziskiem. Zdjęcie znalezione na Forum Okrętów Wojennych jakiś czas temu, konkretnego wątku nie pomnę ale można sobie je znaleźć po wpisaniu w formumowej wyszukiwarce frazy "Hel". Zdjęcie oryginalnie pochodzi z E-bay, według opisu zostało zrobione w Helu, ja bym stawiał, że tak konkretnie to w Porcie Wojennym. Data zrobienia zdjęcia nieznana, choć widoczny na zdjęciu Niemiec dość dobrze określa czas."
Torpedy nahelu.jpg

jastarnik84

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=689302074514092&set=o.814245238641198&type=3&theater
Tekst ze strony
"Podzielę się takowym znaleziskiem. Zdjęcie znalezione na Forum Okrętów Wojennych jakiś czas temu, konkretnego wątku nie pomnę ale można sobie je znaleźć po wpisaniu w formumowej wyszukiwarce frazy "Hel". Zdjęcie oryginalnie pochodzi z E-bay, według opisu zostało zrobione w Helu, ja bym stawiał, że tak konkretnie to w Porcie Wojennym. Data zrobienia zdjęcia nieznana, choć widoczny na zdjęciu Niemiec dość dobrze określa czas."
Zobacz załącznik 343493
Interesująca fotografia. Może koledzy z helskiego muzeum zechcieliby popracować nad repliką takich wózków z atrapą torpedy aby pokazać jak ta helska wąskotorówka funkcjonowała.

Reakcje
1 1 3
Podziwiam te fotki kolegi Ludwika , skład Neptuna na nowych wagonach , to w tych czasach był powiew luksusu, chociaż prędkość nie była taka jak dziś jeżeli chodzi o 213. Można sobie wyobrazić skład Neptuna z Gagarinem lecącym stówą po Półwyspie w obecnym rozkładzie. Nurka nie widziałem jak sobie radzi z Jantarem. Po obejrzeniu filmu Kol. Iwana widać ,że potrzebna jest mocniejsza lokomotywa na tej trasie aby utrzymać prędkość drogową.
[DOUBLEPOST=1449006116,1449005120][/DOUBLEPOST]Zapomniałem podziękować za profesjonalnie zrobiony film z jednej z najpiękniejszych linii kolejowych w naszym pięknym kraju