• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolejowy półwysep helski i linia 213

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
698 54 1
:D
Proponuję w/z z powyższym, założyć temat 'botanika", w którym będziemy zamieszczać fotki otaczającej nas i co ważniejsze kolej, zieleni... ;)
A ostatnimi czasy na torach jest tego dużo i w coraz większych rozmiarach, więc...
temat rzeka...:)
z10499046Q,Zarosniete-tory-w-Swietoszowie.jpg

http://bi.gazeta.pl/im/6/10499/z10499046Q,Zarosniete-tory-w-Swietoszowie.jpg

Proszę bardzo, to są chyba sosny...
A na pewno przedstawiciele drzew iglastych... :p

OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.782 13 0
Sosna ze wzgórza przy torach w Kuźnicy, to Sosna Czarna, pochodząca generalnie z regionów śródziemnomorskich ( opis na legendzie przy drzewach.). Jeśli coś nie tak w opisie , to Marcinie , proszę o sprostowanie...;)

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.497 58 3
Sosna ze wzgórza przy torach w Kuźnicy, to Sosna Czarna, pochodząca generalnie z regionów śródziemnomorskich ( opis na legendzie przy drzewach.). Jeśli coś nie tak w opisie , to Marcinie , proszę o sprostowanie...;)
Danielu wszystko się zgadza dodam tylko że swój wygląd zawdzięcza silnym wiatrom północnym, tak jak i pozostałe sosny wystawione na działanie wiatru.
Przed modernizacją ta sosna wyglądała trochę inaczej na zdjęciu o których wspomina kol. Jarząbek widać obcięta gałąź, która była na tyle długa że wchodziła w skrajnię i z tego powodu została obcięta

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
3.248 29 2
Szanowni Panowie, czy wiecie coś o przybyciu jakiegoś składu roboczego i pracach w najbliższych tygodniach? Nie wiem ile w tym prawdy, ale 14 do 25 września słyszałem, że ma być zamknięcie Puck - Hel. Dziś w peronach Redy też przez megafony informowano o jakiś zamknięciach, ale nie dosłyszałem szczegółów. Jestem w okolicy do 15go września i może uda się na coś załapać?

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.497 58 3
Szanowni Panowie, czy wiecie coś o przybyciu jakiegoś składu roboczego i pracach w najbliższych tygodniach? Nie wiem ile w tym prawdy, ale 14 do 25 września słyszałem, że ma być zamknięcie Puck - Hel. Dziś w peronach Redy też przez megafony informowano o jakiś zamknięciach, ale nie dosłyszałem szczegółów. Jestem w okolicy do 15go września i może uda się na coś załapać?
Postaram się w poniedziałek coś dowiedzieć i dam znać

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.497 58 3
Postaram się w poniedziałek coś dowiedzieć i dam znać
Linia nieczynna komunikacja zastępcza. Dzisiaj coś robili ok 19:00 na rozjeździe w Kuźnicy ale ja prowadziłem auto a żona nie zdążyła zrobić zdjęć. Wyglądało jakby wymieniali szyny

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
3.248 29 2
Wczoraj krążyłem po półwyspie, po zasięgnięciu języka na stacji i namierzyłem skład roboczy. Niestety w moich oczach porażka, bo WM15 z dwiema platformami szału nie robi. Panowie zabierali szyny z Jastarni i gdzieś w kierunku Helu mieli dokonać wymiany.

h3.jpg

h2.jpg

Spędzając wakacje z rodziną we Władysławowie zaplanowaliśmy wycieczkę pociągiem do Gdyni. Porażka... dwuczłonowy szynobus był tak zapełniony, że zrezygnowaliśmy z wyprawy pociągiem. Dodatkowo wycieczka szkolna dobiła po korek. Strach pomyśleć, co dzieje się w sezonie. Panowie piszą o nowoczesności, ale ja mimo czystości i estetyki jej nie dostrzegam. Żałosne wiaty przystankowe uniemożliwiają schronienia podróżnym, czego doświadczyliśmy jadąc na Hel. W sezonie całkowita porażka... Zegar? Nie ma, szczęśliwi czasu nie liczą. Odnoszę wrażenie, że gdyby stacje były utrzymane w należytym porządku i posiadały swojego gospodarza, nie trzeba byłoby wydawać milionów na taką pożal się Boże modernizację. Perony na Helu odpicowane, a w pomieszczeniach dworcowych jedyne, co można zaobserwować, to farby nie żałuj...

h1.jpg

Wakacje we Władku udane, okolice zwiedzone, choć nie w stopniu satysfakcjonującym. Czas wracać na Śląsk, ale jeszcze tu wrócim... ;)

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.497 58 3
Spędzając wakacje z rodziną we Władysławowie zaplanowaliśmy wycieczkę pociągiem do Gdyni. Porażka... dwuczłonowy szynobus był tak zapełniony, że zrezygnowaliśmy z wyprawy pociągiem. Dodatkowo wycieczka szkolna dobiła po korek. Strach pomyśleć, co dzieje się w sezonie.
Cały masowy zgniot w pociągach PR na Hel z Gdyni moim zdaniem spowodowany jest brakiem taboru. Tym roku tylko TUR z Chojnic do Helu był prowadzony normalnym składem (ale nie zawsze w tym składzie było nawet 5 wagonów piętrowych i bonanza a i tak był ścisk jak cholera). Pozostałe przejazdy obsługiwały autobusy szynowe wszelkiej maci co było to jeździło na Hel., nawet tabor z PKM był zatrudniony na 213 linii. Jeżeli PR nie wyciągną wniosków z sezonu 2015 to w 2016 będzie powtórka z rozrywki. Moim skromnym zdaniem normalny pociąg Gdynia Hel w sezonie letnim powinien mieć minimum 6 wagonów