• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolejowy półwysep helski i linia 213

Krzysztof Koj

Znany użytkownik
Reakcje
637 3 1
Słyszałem takie ploty, że wytwórca - myślę tu HCP, nie wyrabia się z wagonami dla ICC i dlatego są wypożyczane. Nowe EZT swoją drogą też namieszają ... Boję się że przez te nowoczesne kible zniknie wiele składów wagonowych...
A ja wiem, że na placu fabrycznym HCP stoją już od ok. dwóch lat nowe wagony nieodebrane przez PKP Intercity, więc jak to rzeczywiście jest...?

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
A ja wiem, że na placu fabrycznym HCP stoją już od ok. dwóch lat nowe wagony nieodebrane przez PKP Intercity, więc jak to rzeczywiście jest...?
To chyba nie tak było......
Te wagony HCP (a dokładniej FPS) wyprodukowało i pomalowało w barwy IC z myślą sprzedaży ich tej spółce, podczas gdy przetargu jeszcze było. Potem przetarg ogłoszono - ale oczywiście został oprotestowany, bo był ustawiony pod FPS. Nie wiem co było dalej ale ostatecznie jakoś zostało to załatwione i wagony mają trafić wreszcie do IC.

spptkw2

Znany użytkownik
Reakcje
48 3 0
Pozostaje pytanie rurka czy pręt... na zdjęciach podobne elementy na tendrze Tp1...
a poza tym na Helu oprócz ruchu osobowego są też inne ciekawostki kolejowe...foto:sppTKw2...24.07.2015r.

Załączniki

Ostatnio edytowane:

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.497 58 3
Pozostaje pytanie rurka czy pręt... na zdjęciach podobne elementy na tendrze Tp1...
a poza tym na Helu oprócz ruchu osobowego są też inne ciekawostki kolejowe...foto:sppTKw2...24.07.2015r.
Ostatnio jak byłem na wrakach przy porcie wojennym to "EDZIA" było widać

Jeżeli chodzi o poręcze które znalazłem to zastanawiam się ile rdza zeżarła tych poręczy prze z ponad 70 lat(n)

spptkw2

Znany użytkownik
Reakcje
48 3 0
(Żuraw stoi w byłym porcie wojennym).

W tym roku mija okrągła rocznica od "wykopków" kolejowych (600 mm) na Helu.
Tak się składa, że w 2005r. na zaproszenie "przyjaciół Helu" miałem okazję uczestniczyć w ciekawych pracach ziemno-archeologicznych
których efektem było pozyskanie eksponatów do będącego w marzeniach M.O.W. (Muzeum Obrony Wybrzeża).
W tym roku wagoniki i pozostałe eksponaty z wózka widłowego prowadzonego dzielnie przez pana S. można podziwiać wyremontowane i odrestaurowane w "kolejowym" oddziale Muzeum Obrony Wybrzeża. Hel, 26.07.2005r. foto:sppTKw2...

Hel 2015 001.JPG
Hel 2015 002.JPG
Hel 2015 003.JPG
Hel 2015 005.jpg
Hel 2015 006.jpg
Hel 2015 007.jpg
Hel 2015 008.jpg
Hel 2015 009.jpg
Hel 2015 011.JPG

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Dziś przejechałem się z Juraty do Gdyni nowiuśkim, pięknym i klimatyzowanym szynobusem. Bilet kupiłem w necie (dzięki darmowej aplikacji), dostałem go sms'em na komórkę (zapłaciłem przelewem). Cena biletu 13pln, czas podróży 1,5h (byliśmy na miejscu co do minuty). Dla porównania, nieco zdezelowany tramwaj wodny (Jastarnia-Gdynia) 35pln za taki sam czas podróży. Byłem pod wrażeniem komfortu jazdy (duże okna i wygodnie fotele) i miłej obsługi.
Przy okazji, w drodze na stację, zrobiłem kilka zdjęć swoim mikromodelom, które wiozłem dla klienta w Gdyni. Poniżej zamieszczam w formie małego OT kilka zdjęć "zabytkowego" składu - TKi3 z trzema węglarkami CII i cysterną "Polska Nafta" na główce szyny linii 213. Skala 1:700;)
IMG_3662.JPG
P1120741.JPG
P1120743.JPG
P1120749.JPG
P1120750.JPG

K

KNG

Gość
Z kronikarskiego obowiązku zapodam, że parę dni temu na stacji Hel, na peronie drugim zaczęto stawiać wiatę.
Zdjęć nie zapodam, bo nie mam aparatu fotograficznego.

Pozdrawiam serdecznie i kronikarsko.

ksiezyc_nad_gieesem ...

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Zdjęcia kolega robił na przejściu przez tory przy OW "MUZA"
Jestem pełen uznania dla znajomości topografii półwyspu(y) Dodam, że dwa dni temu na tym właśnie przejściu (przedłużenie ulicy Sosnowej) zamontowano kamery monitoringu.

Gdy mieszkałem w Juracie ostatni raz (72gi rok), na terenie obecnej "Muzy" stała FWPowska "Fregata" (siermiężnie wyposażone pokoje z umywalkami), a ulubionym zajęciem naszej "paczki" sześciolatków było kładzenie pojedynczych kawałków szutru na główkach niemożebnie krzywych szyn i czekanie w krzakach na przejeżdżającą majestatycznie Stonkę, która rozgniatała ten szuter na pył:gwizd: Dziś bym sobie pourywał uszy za takie zabawy, ale cóż, w tamtych czasach, pistolet na wodę, szklana butelka Pepsi, i szafa grająca z piosenkami Abby to był szczyt marzeń:cool: