• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolejowy półwysep helski i linia 213

Generał

Znany użytkownik
Reakcje
810 5 0
P8040003.JPG

Ciężko okreslić tak skorodowane części, ale może jest to zespórka kotwowa będąca częścią kotwy ruchomej łączacej przednią część zespórek podniebiennych z wyobleniem ściany sitowej.

Reakcje
0 0 0
Narodowy przewoźnik ma w perspektywie kilku miesięcy przyjście 40 nowych EZT. Nie bardzo chce mi się porównywać pojemność takiego flirta czy darta do zwykłych wagonów, ale 40 zespołów może się równać ilu? 150-200 wagonom? Może ktoś w iccc obliczył, że bardziej opłaca się na 2 miesiące pociągi wzmocnić pewną ilością wagonów wynajętych, zamiast naprawiać własne. A to dlatego, że nie długo i tak nie będzie dla nich zajęcia. A rewizja raczej w 2 miesiące się nie zwróci.

Reakcje
18 0 1
Słyszałem takie ploty, że wytwórca - myślę tu HCP, nie wyrabia się z wagonami dla ICC i dlatego są wypożyczane. Nowe EZT swoją drogą też namieszają ... Boję się że przez te nowoczesne kible zniknie wiele składów wagonowych.
[DOUBLEPOST=1438959480,1438958474][/DOUBLEPOST]
rodzyn.jpg
rodzyn1.jpg

Ja tam jednak wole stare parchy :)
Tegoroczny TUR ;)

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.497 58 3
Ciąg dalszy poszukiwań tym razem w Zatoce Puckiej
Poręcz czy ona możne być z parowozu? znalezione w tym miejscu co wczesniej znalazłem dużą blachę
P8110001.JPG

To mocowanie było w tym miejscu jak wyciągnąłem to z wody
P8110002.JPG
P8110003.JPG
P8110004.JPG
P8110005.JPG
P8110006.JPG

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.497 58 3
Jak najbardziej - prawdopodobnie jest fragment poręczy umożliwiający poruszanie się po pomoście. Takie mały fragmencik - chyba trafiłem. Zobacz załącznik 318647
Czy na przestrzeni lat te poręcze były zmieniane? ponieważ tą która ja znalazłem jest to pręt nie jest to rura jak na zdjęciach kol. spptkw2
Dodatkowo wygięcie poręczy w czarnym kółku wygląda na oryginalne (pozostałe krzywizny to już raczej nie).A w czerwonym kole zaznaczyłem zakończenie poręczy coś jakby czop (a raczej pozostałości) tylko "nadgryziony" zębem czasu i wygląda to tak jakby mocowanie zakończenia poręczy było mocowane j jakimś otworze i zaklepane.

poręcz.JPG

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 73 0
Trudno mi w tej chwili odpowiedzieć na Twoje pytanie. Wydaje mi się, że poręcze były wykonywane zarówno z prętów jak i z rur. Jak długi jest ten pręt wyciagnięty z morza przez Ciebie?
Echhh, cholera, że mnie tam nie ma .....:( ..... ale wirtualnie jestem :). Poszukam.