• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolejowy półwysep helski i linia 213

Władysławowo widok na port na pierwszym planie wąskotorówka budowlana na drugim parowóz z chłodnią przed wojną
Ja bym chyba jednak obstawiał lata sporo powojenne. Ciekawy jest natomiast kierunek w którym parowóz pcha tą chłodnię - czy tam była jakaś bocznica?
[DOUBLEPOST=1443591113,1443590754][/DOUBLEPOST]Tak jeszcze patrzę - pewnie Jarząbek pomorze - to OKl-ka?

Clipboard02.jpg

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.497 58 3
Ja bym chyba jednak obstawiał lata sporo powojenne. Ciekawy jest natomiast kierunek w którym parowóz pcha tą chłodnię - czy tam była jakaś bocznica?
[DOUBLEPOST=1443591113,1443590754][/DOUBLEPOST]Tak jeszcze patrzę - pewnie Jarząbek pomorze - to OKl-ka?

Zobacz załącznik 329113
Faktycznie to będzie po wojnie. A parowóz może wracał z Helu bo w latach 80 pamiętam jeszcze jak chłodnie na 213 były normą i możliwe że zbierali wagony z portów do transportu większej ilości ryb. OLi były wykorzystywane na tej linii

Wracać to on raczej nie wracał... Układający się dym (a w zasadzie para) ładnie pokazuje skąd jedzie. Natomiast z tego co pamiętam to tor szlakowy idzie w tym miejscu równolegle do widocznych w tle budynków "Szkunera" gdzie powinien znajdować się przystanek Port, tor z parowozem (jak dla mnie) wygina się łukiem w prawo (tak jakby podstawiał się w rejon dzisiejszego Lidla) - ale może tylko "wydajemisie"?

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 73 0

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.497 58 3
Niedzielny przejazd newagowskim autobusem w barwach PR z Władysławowa do Kuźnicy oraz fotografie ze stacji Władysławowo
Wieża ciśnień jako nadajnik
Obraz 053.jpg

Roboty przy wzmacnianiu skarp przy torowisku
Obraz 054.jpg
Obraz 055.jpg
Obraz 056.jpg

Kuźnica
Obraz 057.jpg
Obraz 061.jpg
Obraz 063.jpg

Reakcje
49 0 0
Że tak zapytam - czy ktoś z Forumowiczów orientuje się w sprawie zakazu wjazdu parowozów opalanych węglem na Półwysep Helski? Ostatnio słyszałem takie stwierdzenie od jednego z ogólnie lepiej poinformowanych MiKoli i że wynika to z zagrożenia pożarowego, szukałem co nieco na ten temat i faktycznie już w XX-leciu międzywojennym jeździły tam parowozy mazutowe. Ale z tego co wyczytałem wynikało to z obawy przez pożarem lasu, który to stanowił naturalne maskowanie dla znajdujących się tam wówczas umocnień wojskowych, natomiast nie znalazłem żadnej informacji, jakby taki zakaz miał obowiązywać do dziś (i w sumie nie widzę dla niego uzasadnienia). Widziałem zdjęcia węglowego Ty2 w Helu (nie pamiętam który rok, ale był to pociąg specjalny) tylko nie wiem, czy był to taki sam wjazd jak na każdą inną linię czy też na jakichś specjalnych warunkach (lub w określonych warunkach pogodowych). Z resztą na początku tego wątku są zdjęcia Oelki na Helu, choć nie jestem w 100% pewien czy węglowej, ale wydaje mi się, że tak.

Jestem ciekaw, czy jest możliwość wjazdu tam parowozem z jakimś pociągiem retro.

Ostatnio edytowane: