• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolejowy półwysep helski i linia 213

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.474 58 3
Wracając jeszcze do zatopionych parowozów. Po obejrzeniu na telewizorze filmu z drona chcę się podzielić jeszcze jedną sprawą. Po nakręceniu filmu z drona kilka dni później parowozy były jeszcze bardziej odkryte spod piasku wtedy jedyny raz było widać zbieralnik pary. Jak na spokojnie wszystko przeanalizowałem ta część zaznaczona w owalu to jeden wielki kawał blaszanego płaszcza z kotła. Czarna strzałka wskazuje gdzie jest zbieralnik pary a niebieska gdzie powinna być dymnica. Niebieska strzałka wskazuje gdzie są płomienice i płomieniówki zakopane w piasku. Jest to więc drugi kocioł jaki tam znajduje się we fragmentach. O pierwszym kotle pisałem w poście nr #2.331
dron.jpg

Załączniki

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
W księgarni we Władysławowie zakupiłem książkę "tryptyk Helski" Cześć II od roku 1920 do roku 1938 autorstwa Mirosława Kuklika. W książce znalazłem kilka zdjęć kolejkowych z tego okresu wiec je umieszczę.
Zdjęcia wyjątkowo ciekawe, nie wiem tylko jak się ma sprawa ich publikacji w kontekście praw autorskich. Żeby kolega nie miał jakichś nieprzyjemności związanych z publikacją na forum zdjęć z książki.
Może lepiej było zamieścić link do wydawnictwa, by osoby zainteresowane mogły taką pozycję nabyć.

piottrw

Aktywny użytkownik
Reakcje
427 9 0
Prawem cytatu można,
jest podane źródło i spełnia wymóg odnoście zwartości tego wątku.
PS
Przecież nie jest to cała książka podpisana przez przez autora posta

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
@piottrw
Prawo cytatu dotyczy niewielkich fragmentów i działa tylko w określonych sytuacjach. Jeśli "cytat" wyczerpuje konkretny aspekt tematyki danej publikacji, wydawnictwo może twierdzić, że straciło jakąś grupę czytelników w wyniku tak obszernego "cytowania" i domagać się kary.
Mój przyjaciel marynista w miał w podobnej sytuacji spore nieprzyjemności po tym jak prawnicy sporego wydawnictwa uznali, że jego cytat naruszał normy prawa.

Mam na względzie jedynie troskę o współforumowicza. Nie mam zamiaru dalej ciągnąć tej debaty, bo nie czuję się dostatecznie kompetentny. Jeśli jesteś prawnikiem zaznajomionym z meandrami prawa autorskiego to ja się wycofuję.

linia 213

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Dla tych którzy chcą złapać parowóz w najbliższy poniedziałek.
Pociąg składać będzie się z Ol49-59+5 wagonów Bi.
Z Gdańska planowy wyjazd 7.25
Gdynia p. 07.53 odj. 08.03
Reda p. 08.25 odj. 08.09
Puck p. 09.32
W drogę powrotną skład wyruszy najprawdopodobniej na pusto.
Puck 10.30
Reda p. 10.52 odj. 10.55
Gdynia Główna p. 11.16

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.474 58 3
100 lat zaślubin Polski z Morzem w Pucku 10 lutego 2020 R.
Pogoda tego dnia była bardzo zmienna, tylko wiatr był silny i stabilny
IMG_0521.JPG
IMG_0525.JPG
IMG_0527.JPG
IMG_0528.JPG

Na peronie i wokół zebrało się sporo ludzi
IMG_0532.JPG

Wagony z Wolsztyna wglądają na wyremontowane - przynajmniej na malowane
IMG_0534.JPG
IMG_0535.JPG

Takim bym się przejechał gdyby był w pociągu FOKA
IMG_0539.JPG