• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolejowy półwysep helski i linia 213

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.474 58 3
c.d. Ostatnia seria zdjęć.
46
GOPR0224.JPG

47. Po odkopaniu
GOPR0228.JPG

48.
GOPR0230.JPG

49.
GOPR0232.JPG

50.Czy tu także jest fragment otworu paleniska ? i co to jest pod spodem za śruba ?
GOPR0236.JPG

51.
GOPR0237.JPG

52.
GOPR0238.JPG

53. Z przodu tacała oś a z tyłu otwór paleniska i ta wielka śruba wygląda jakby było to razem na jednym podwoziu
GOPR0239.JPG

54
GOPR0242.JPG

55. a tu...
GOPR0246.JPG

56.. nie byłem sam mały skarp (w gastronomii turbot)
GOPR0252.JPG

57. Śruby narogach są z e stali nierdzewnej
GOPR0258.JPG

58.
GOPR0259.JPG

Zdjęcia to juz wszystkie jeszcze filmy ale mam problemy z internetem i ciężko się ląduje. Jutr na pewno wstawię.

newermind

Łowca cech
Zespół forum
ŁKMK
Reakcje
3.635 45 1
Ten element z ostatnich fotek (na którym rozciąłeś buta), przypomina zawór hamulca głównego. Ten szpikulec, to może być oś obrotu kranu.
Elementy ze zdjęć 50-54, wyglądają za to jak stawidło z mocowaniem do ramy, ale to tylko takie zgadywanie z mojej strony. ;)
Gdyby tak jakieś tabliczki... :cenzura:
Gratuluję zawziętości i życzę dalszych znalezisk! (y)

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.474 58 3
Ten element z ostatnich fotek (na którym rozciąłeś buta), przypomina zawór hamulca głównego. Ten szpikulec, to może być oś obrotu kranu.
Elementy ze zdjęć 50-54, wyglądają za to jak stawidło z mocowaniem do ramy, ale to tylko takie zgadywanie z mojej strony. ;)
Gdyby tak jakieś tabliczki... :cenzura:
Gratuluję zawziętości i życzę dalszych znalezisk! (y)
Jeżeli chodzi o tabliczki to mało prawdopodobne że się jakaś znajdzie, ponieważ był to na tyle mały element że na pewno został wykręcony. A jezeli nawet nie to parowozy były wysadzane w powietrze to tabliczki mogły daleko latać.

Wojtek_Kraków

Aktywny użytkownik
Reakcje
429 1 0
Niesamowite jak niektóre elementy są wypiaskowane do gołego (błyszczącego ) metalu.

Jeśli zaś chodzi o wyciąganie z morza i porównywanie do pancerki to...
1) Po pierwsze najczęściej są to wolontariusze/stowarzyszenia, które wyciągają takie wraki pod warunkiem że zbiorą środki. Posłuchajcie na YT kolegi Sapera z Underground Passion albo poczytajcie na stronie PZE. A to, że wolą pancerkę a nie kolej... Cóż każdy ma swoje upodobania. Chociaż gdyby z nimi nawiązać współprace to może by się udało. W końcu te parowozy są mocno związane z działaniami wojennymi.
2) Niestety nie bardzo jest tu co ratować. Można by wyjąć kilka kawałków, zakonserwować i wstawić do jakiegoś muzeum, ale każdy wykręci się brakiem wyżej wspominanych środków pieniężnych
3) I ostatni argument. Nie jest to takie proste wyjąć coś z wody. Wspomniany hetzer ważył 38t i mieli bardzo poważny problem żeby go wyjąć.
A na koniec okazało się że saperzy chcą go wysadzić bo coś jest w lufie. Całe szczęście że okazało się że to złamany wycior. Ale rozkaz wysadzenia poszedł. Polecam oglądnąć film na ten temat.

Tak czy siak kolego Szwed. Odwalasz kawał dobrej roboty nurkując w tej zimnej wodzie i dokumentując to co jest. A nóż widelec się ktoś zainteresuje. Ja jeszcze pare lat temu (jak zaczałęś ten wątek) nie wiedziałem o zatopinych parowozach. Na historii w szkole o tym nie uczyli .

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.474 58 3
Niesamowite jak niektóre elementy są wypiaskowane do gołego (błyszczącego ) metalu.

Jeśli zaś chodzi o wyciąganie z morza i porównywanie do pancerki to...
1) Po pierwsze najczęściej są to wolontariusze/stowarzyszenia, które wyciągają takie wraki pod warunkiem że zbiorą środki. Posłuchajcie na YT kolegi Sapera z Underground Passion albo poczytajcie na stronie PZE. A to, że wolą pancerkę a nie kolej... Cóż każdy ma swoje upodobania. Chociaż gdyby z nimi nawiązać współprace to może by się udało. W końcu te parowozy są mocno związane z działaniami wojennymi.
2) Niestety nie bardzo jest tu co ratować. Można by wyjąć kilka kawałków, zakonserwować i wstawić do jakiegoś muzeum, ale każdy wykręci się brakiem wyżej wspominanych środków pieniężnych
3) I ostatni argument. Nie jest to takie proste wyjąć coś z wody. Wspomniany hetzer ważył 38t i mieli bardzo poważny problem żeby go wyjąć.
A na koniec okazało się że saperzy chcą go wysadzić bo coś jest w lufie. Całe szczęście że okazało się że to złamany wycior. Ale rozkaz wysadzenia poszedł. Polecam oglądnąć film na ten temat.

Tak czy siak kolego Szwed. Odwalasz kawał dobrej roboty nurkując w tej zimnej wodzie i dokumentując to co jest. A nóż widelec się ktoś zainteresuje. Ja jeszcze pare lat temu (jak zaczałęś ten wątek) nie wiedziałem o zatopinych parowozach. Na historii w szkole o tym nie uczyli .

Oj tam zimna woda :) mimo że morsuję co mi to ułatwia, to jak idę na parowozy to zakładam piankę co mi pozwala siedzieć godzinę w wodzie, a dodatkowa zabezpiecza przed skaleczeniem lepiej niech się potnie pianka jak ja :)..To jeszcze nie koniec dzisiaj byłem z Panem Wojtkiem Kolińskim "KOLINS" na parowozach z dronem po niedzieli myślę ze będzie film i zdjęcia z góry. kol KEMPOL się spóźnił ale oczywiście zapraszam ja tam mogę jeszcze raz się udać.

Reakcje
1.562 19 9
c.d. Ostatnia seria zdjęć.
Części ze zdjęć 50, 51, 52 i 54 to moim zdaniem fragment ostoi parowozu. Przynitowany element to fragment wzmocnienia wykroju, w którym poruszała się maźnica osi. Dalsza część ostoi jest urwana, zapewne wybuchem... Ta duża nakrętka zabezpiecza wahacz, łączący w normalnych warunkach resory sąsiednich osi. Do końca wahacza jest jeszcze przymocowany pręt przenoszący obciążenie na resor.

Natomiast części na zdjęciach 47, 48 i 49 to fragmenty stawidła, w tym wał stawidłowy.

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.474 58 3
22 X 2019 r.
Dron w akcji :)

Nie wiem jak wstawić muzykę do filmu
Jeszce zdjęcia
Cały teren z ok 70 m
DJI_0144.JPG

Skrzynia ogniowa najdalej wysunięta na północ
DJI_0145.JPG

Skrzynia ogniowa bliżej brzegu
DJI_0146.JPG

Skrzynia w przyboju najbardziej rozwalona
DJI_0149.JPG

Osie parowozu + zderzak osi jest 5 dwie krańcowe mają mniejszą średnicę pytanie czy od jednego parowozu czy ta ostatnia to już następny parowóz /tender ?
Rozstęp osi krańcowych do trzech środkowych to bliżej brzegu ok 2,5 - 2,8 m a z drugiej strony ok 3 m
DJI_0151.JPG
DJI_0152.JPG

Ostoja jeszcze na pewno się wybiorę z miarą
DJI_0153.JPG
DJI_0154.JPG
DJI_0158.JPG
DJI_0165.JPG

i jeszcze raz zw całości
DJI_0166.JPG

Ostatnio edytowane:

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.474 58 3
jeszcze takie moje dywagacje
Niebieska strzałka - duży kawał blachy
Czerwone strzałki zderzaki ten obok niebieskiej strzałki jest przymocowany do ostoi
DJI_0153.JPG

To w żółtym kółku będzie trzeba sprawdzić jeżeli było duże bum to mniejsze części mogły dalej polecieć
DJI_0165.JPG

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.474 58 3
I z dzisiaj 25 październik woda trochę mętna ale miałem parę tematów do sprawdzenia a dodatkowo ponownie odsłoniło kilka elementów
Przy hamulcu odsłoniło jakąś blachę
GOPR0261.JPG

to też jest nowe i jeszcze będę sprawdzać.
GOPR0263.JPG

To jest bardziej odsłoniete
GOPR0265.JPG
GOPR0266.JPG

To jakiś zawór ?
GOPR0269.JPG
GOPR0270.JPG
GOPR0272.JPG

Zderzak ze zdjęcia ze strzałkami
GOPR0273.JPG
GOPR0274.JPG
GOPR0275.JPG

Druga strona ostoi ze zderzakiem
GOPR0276.JPG
GOPR0279.JPG
GOPR0280.JPG

I na koniec rozczochrane zespórki;)
GOPR0285.JPG

Ja tam jeszcze wrócę

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.474 58 3
13 listopada urlop pada deszcz co tu robić aby nie zmoknąć;) pojechać na parowozy i zanurkować tam jest tak samo też mokro :gwizd:
Tytaj zaznaczyłem bo widać wiele więcej czarne strzałki pokazują wielki płat blachy na 100 % to blach z kotła ( widoczne jest jakieś 10 12 m2 blachy) a czerwona strzałka to zbieralnik pary widoczny na filmie. Zderzak tu ledwo widoczny cały na filmie odsłonięty. Jak widać Neptun;) na razie dobrze "prądami zamiata".
para.JPG

Ile wojsko czy kto tam musiało użyć TNT lub podobnego materiału, że tak rozwalili te parowozy. Wcześniej zastanawiał mnie brak kotła, teraz zastanawia mnie brak kół. Ostoja jest już na tyle widoczna że koła powinny się pokazać:cenzura:.