• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

"Kolejowy" Ostrów (wczoraj i dziś)

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.747 60 3
Fota wykonana zaraz po wojnie, kiedy dokładnie - nie wiem. Fotka kiepskiej jakości, ale coś tam widać. Cały czas, zastanawiam się nad widocznym wagonem dowodzenia, ochronnym ? A może to fragment lokomotywy V 188 ?
Czy istnieje możliwość że ten wagon z wystającą rurą to wagon z agregatem a ta rura to rura wydechowa, aby na stanowisku obsługa miała energię elektryczną ?

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.706 34 0
Na Bruno też patrzałem, ale tu z kolei wyklucza zupełnie inny kształt ramy i "schodkowa" budowa lufy. To na pewno nie to. Równie dobrze mógł to być jakiś moździerz kolejowy, ale tu już potrzeba by specjalisty w temacie.
Wrócę do domu to zamieszczę widok wózka tego działa. Z tego co pamiętam, wózki są pięcioosiowe bez zewnętrznych maźnic (ułożyskowanie zestawów podobne do tego z parowozów). Wspominam o tym, bo ja też porównywałem z dostępnymi w necie materiałami i rysunkami niemieckich dział kolejowych. I nic podobnego nie znalazłem. Może samo działo nie jest niemieckie a "trofiejne" ? Do tego ta krótka lufa, na którą Koledzy już zwrócili uwagę. Może to być moździerz (choć tu pewnie jest za długa) a może to haubica ?
Czy istnieje możliwość że ten wagon z wystającą rurą to wagon z agregatem a ta rura to rura wydechowa, aby na stanowisku obsługa miała energię elektryczną ?
Całkiem możliwe. Uniesienie lufy do pozycji strzeleckiej, nie odbywało się raczej ręcznie.

A

AJ

Gość
No - to by było to - ale mniejszego to już nie szło dać ;). Już nawet w okularach niewiele widzę. Skrobnij jeszcze tylko co to jak byś mógł.

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.593 74 0
No - to by było to - ale mniejszego to już nie szło dać ....
Ano wczoraj nie szło .... późny wieczór, byłem już zmęczony .... a te pukawki do leciutkich nie należą....;)
Ale dziś - czemu nie:
https://www.google.pl/search?q=camp...400-mm-Ed-A-Nieps%2Clanguage%2CE.html;900;638

Jak widać - działo jest pochodzenia francuskiego. Wynika z tego, że nasi zachodni sąsiedzi pożyczyli od swoich zachodnich sąsiadów tą pukawkę. A, że była ona przystosowana głównie do strzelania w kierunku wschodnim to im jak najbardziej pasowała. ;)
A nam .... w tamtych latach ten kierunek nie odpowiadał :( i dlatego poszła na szmelc. :(
Swoją drogą ile to ciekawych egzemplarzy rozmaitego taboru się poniewierało na szlakach, w parowozowniach i w ZNTK. Masz coś jeszcze do identyfikacji?

A

AJ

Gość
Dzięki (y). A opis położył mnie na łopatki :LOL:.
Przy okazji (znowu naśmiecę - przepraszam), jak kliknąłem wujka googla (tego z góry) to wypluł z siebie takie coś:

639_001.jpg

Podobno pięć takich urządzonek również pozostało w Polsce i sformowano z nich Dywizjon Obrony Wybrzeża (na Oksywiu, później przeniesiony do Darłowa).
To wszystko wg. Janusza Magnuskiego zakończyło się w 1952 roku.

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.706 34 0
Masz coś jeszcze do identyfikacji?
Muszę poszperać w szafach ;)

Przy okazji - wielkie dzięki za identyfikację działa. W/g krążącej legendy - działo było wykorzystane do ostrzału powstańczej Warszawy. Ile w niej prawdy - Bóg jeden wie ...

I jeszcze fotki z dzisiejszej imprezy: Dni Techniki Kolejowej w Ostrowie. To aby nie tworzyć dodatkowego, zbędnego tematu. I chociaż fotki wyłącznie z siedziby SITK (gdzie makieta po latach tułaczki znalazła lokum) - dotyczą przecież Ostrowa :)
Makieta w ciągłej przebudowie. Kiedy będzie skończona ? - nikt nie wie.

Załączniki

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.706 34 0
A na tej ostatniej fotce (DTK15-7) to co jest?
Akumulatorowy ciągnik do przetaczania loków - pierwowzór "adolfika" ;) Nie jest to mój model, ale Autor twierdził, że zbudowano tylko jeden egzemplarz.
Kiedy? Pewnie nigdy. Ktoś kiedyś powiedział, że dobra makieta nigdy nie jest skończona, ciągle coś się poprawia, dorabia, przerabia i tak w nieskończoność.
Andrzej - pewnie masz rację. Problem w tym, że każdy nowy "klubowicz" - ma swoją "wizję" ;)

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.593 74 0
W/g krążącej legendy - działo było wykorzystane do ostrzału powstańczej Warszawy. Ile w niej prawdy - Bóg jeden wie ...
Być może .... ale wiem, że inne działo było ustawione w wykopie linii średnicowej, w pobliżu ówczesnego Dworca Głównego. Tylko nie wiem, czy z tego miejsca /centrum miasta/ można było strzelać na odległość około 2-5 km, czy znacznie dalej .... do obserwatorów Powstania Warszawskiego.

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.706 34 0
I jeszcze parę fotek ze wczorajszej imprezy w Ostrowie. Fotki autorstwa Piotra Bartza, który to z kolei "miał dyżur" w ostrowskiej szopie. Tam oprócz zawodów drezynowych, możliwości zwiedzania zaplecza i Izby Tradycji, można było pokierować prawdziwym lokiem. Był też konkurs historyczny dla najmłodszych - oczywiście o tematyce kolejowej. Nagrody wręczała osobiście Pani Prezydent Ostrowa.

Załączniki

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.706 34 0
21 sierpnia, ok. godz. 14, "przedsiębiorczy pozyskiwacze materiałów wtórnych" spowodowali pożar zabytkowego budynku administracyjnego byłej Fabryki Wagon. Obiekt wpisany na listę zabytków (obecnie w "rękach prywatnych"), od dłuższego czasu stoi nieużytkowany. Efekty braku nadzoru - widać na zdjęciach. Wnętrze budynku - pozbawione wszystkiego co można było "spieniężyć".
Pozostaje mieć nadzieję, że pożar wpłynie na podjęcie stosownych kroków przez włodarzy miasta, mających na celu ochronę zabytku.

Załączniki

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.872 112 11
I jeszcze parę fotek ze wczorajszej imprezy w Ostrowie. Fotki autorstwa Piotra Bartza, który to z kolei "miał dyżur" w ostrowskiej szopie. Tam oprócz zawodów drezynowych, możliwości zwiedzania zaplecza i Izby Tradycji, można było pokierować prawdziwym lokiem. Był też konkurs historyczny dla najmłodszych - oczywiście o tematyce kolejowej. Nagrody wręczała osobiście Pani Prezydent Ostrowa.
Ale piekny tabor na pierwszym zdjeciu, ten duzy Ty2 to super i czy ja widze model EU20 zaraz nad tendrem Ty2?