• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Kolejowe klimaty...

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
1.745 38 3
Świetne to jest XD
Obrośnięta chwastami droga-klepisko pełna dziur i wybojów, szyna wygięta/zapadnięta (ale główka się błyszczy, czyli tor jest nadal używany), do tego stary i pomięty elektryczny wózek pocztowy, szambiarka, a ci polewają szlauchem i pucują szczotkami jak w latach 80tych.
Jakby ktoś taką scenę zaaranżował w modelu, to by podniosły się głosy, ze to nie VI tylko IV epoka : )

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.168 1 0
Kolejowy klimacik z linii 183

Kolejowy klimacik z linii nr1

Na kanale materiał z tego wiaduktu:

Na koniec kilka słów o nowej ustawie, która właśnie wyszła z sejmu do senatu. Jeśli nic się w niej nie zmieni, fotografowanie w wielu miejscach znacznie się utrudni lub wręcz stanie się niemożliwe. Wracamy do PRLu i tabliczek "Zakaz fotografowania". Zgodnie z ustawą praktycznie każdy właściciel/administrator obiektu będzie się mógł zwrócić do MON o stosowne zezwolenie na powieszenie ww tabliczki. Ustawa zakazuje fotografowania takiego obiektu, ludzi i sprzętu się na nim znajdującego nawet z miejsc publicznie dostępnych. Jest duże prawdopodobieństwo graniczące z pewnością, że dworce, stacje kolejowe zostaną objęte taką ochroną. Fotografowanie takich miejsc grozi więzieniem, a w najlepszym przypadku utratą sprzętu...

Całkiem możliwe, że moja pasja zostanie odwieszona na kołek bo przepisy jak zwykle są mocno niejasne, dają możliwość swobodnej interpretacji przez służby. Oczywiście są kompletnie nielogiczne i stanowią jedynie dupochron dla obecnej władzy i jej urzędników, że niby coś robią w temacie. Szpieg i tak nagra co chce. Ustawa wcale mu tego nie utrudni bo dzisiejsza technika nie potrzebuje aparatów na statywie. Oberwie się jednak nam fotografom pasjonatom.

Speedway

Znany użytkownik
Reakcje
9.494 18 0
Panie Adamie: Dałem Panu "super" za zdjęcia i film, bo są bardzo ładne. I aby je zrobić, zapewne włożył Pan w to sporo zachodu.
Jednak z wpisem pod nimi, całkowicie się nie zgadzam.
Temat tabliczek został niedawno poruszony w "Gadkach szmatkach". W tym zagadnieniu, niestety panuje szerokie niezrozumienie, któremu niestety
i Pan po części uległ. Kiedy, z racji posiadanej wiedzy, próbowałem nieco zagadnienie prostować, moderator skasował najistotniejszą część jednego z moich wpisów argumentując ten fakt, że "nawiązywałem do polityki". To co z niego pozostało, całkowicie wypacza sens wypowiedzi
Oczywiście do polityki "można nawiązywać" pod warunkiem, że autorzy wpisów krytykują, bądź ośmieszają obecny obóz rządzący, o czym świadczy mnóstwo postów zamieszczonych na naszym forum.
Chciałbym tylko przypomnieć, że za naszą wschodnią granicą toczy się wojna. Prawie wszyscy o tym mówią, jednak do sporego grona jeszcze to nie dotarło.
Jednym z elementów prowadzenia wojny jest dezinformacja. I to na każdym możliwym polu. Poddawanie pod wątpliwość konkretnych posunięć, ujmowanie ich w sposób jednostronny, ośmieszanie, czy wręcz negowanie, przy jednoczesnym przemilczaniu innych prowadzonych równolegle działań, to tylko kilka starych, sprawdzonych czekistowskich metod.

W zasadzie, to wszystko co miałbym w tej chwili do powiedzenia. Tylko tyle i zarazem aż tyle. Kto chce, to zrozumie. Dalsze podejmowanie prób tłumaczenia ze swej strony uważam za bezprzedmiotowe. Wielu ludzi jeśli nie jest przekonana, to nawet fakty ich nie przekonają. W psychologii jest nawet na to specjalne określenie. Liczą się tylko emocje. Im silniejsze, tym lepiej. Tylko dla kogo lepiej? Bo dla Polski gorzej. A im właśnie o to chodzi, żeby było gorzej.
Na koniec chciałbym przeprosić tych, którzy po lekturze mojego wpisu, ewentualnie chcieliby zadać mi jakieś pytanie, prosić o dalsze wyjaśnienia, bądź napisać, że jestem głupi, bądź delikatniej - tkwię w "mylnym błędzie" ;). Z powodów opisanych powyżej, jest to mój ostatni wpis dot. tabliczek.
Pozdrawiam wszystkich miłośników kolei.

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.168 1 0
Tę ustawę wystarczy przeczytać. Nie trzeba się poddawać żadnej manipulacji. Ona jest w dość prosty sposób napisana i daje szerokie możliwości interpretacji. Zajrzę do "Gadki..." żeby tu nie spamować. Fotka dla zachowania powagi tego miejsca ;)

szakal.jpg

kptkloss

Aktywny użytkownik
Reakcje
205 12 1
Doskonale pamiętam z czasów PRL niezliczone ilości tabliczek "Zakaz fotografowania", umieszczane w najbardziej absurdalnych miejscach (rozpadające się magazyny, nieczynne kible itp). Dzięki przepisom z połowy lat 30-tych, utrzymanym aż do zmiany ustroju, tak mało jest fotografii, przedstawiających infrastrukturę i pracę taboru PKP w tamtych czasach. Np przed wojną zdjęcia taboru w ruchu mogli robić tylko akredytowani dziennikarze. Na tym forum znajduje się mnóstwo zdjęć z lat 70-tych, wykonywanych przez dewizowych obcokrajowców, które są traktowane z nabożną czcią, bo naszych po prostu nie ma.
Teraz te czasy niestety wracają.
Naprawdę mamy zakładać, że współczesne zakazy są do wyegzekwowania? W dzisiejszych czasach ekstremalnych technologii, satelitów, kiedy każdy może mieć smartfona lub aparat o parametrach, niewyobrażalnych jeszcze kilka lat temu? Przed czym takie zakazy uchronią? Oprócz tego wszystko jest na Google Maps i na Street View.
Nie piszmy o czekistowskich metodach, bo to jest żałosna propaganda. Obozu rządzącego nie wolno krytykować, bo 600 km od nas toczy się wojna???
Trochę opamiętania.

Reakcje
739 5 1
20.08.2023. | Nowy Widzim |

"Petucha" Pt47-65 z Wolsztyńskiej Parowozowni prowadzi na linii 359 pociąg Retro rel. Wolsztyn (14:05) -> Wilkowice (14:55) i minął chwilę temu widoczny w tle przystanek osobowy Nowy Widzim.
Pociąg został uruchomiony z okazji XXVII Parady Parowozów w Wolsztynie.
petucha.jpg