• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Kolejowe klimaty...

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.281 504 30
Rzeczywiście, wygląda to obco. Ale zdjęcie z całą pewnością zostało zrobione na Dworcu Głównym w Warszawie, przez okno widoczne są charakterystyczne latarnie na peronach oraz słupy półskompensowanej sieci trakcyjnej.

Robert H0e

Użytkownik
Reakcje
11 1 6
Niedawno na Youtube oglądałem filmik o pracy załogi wagonu resteuracyjnego kolei CSD z lat 70tych . I właśnie byli ubrani bardzo podobnie jak na zdjęciu. W ofercie mieli dużo trunków, też jak na zdjęciu. Pytanie czy wagony resteuracyjne CSD przyjeżdżały do Polski. Może być to rozwiązaniem zagadki.

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.486 19 9
Rzeczywiście, wygląda to obco. Ale zdjęcie z całą pewnością zostało zrobione na Dworcu Głównym w Warszawie...
Ja kojarzę te wagony po.... dermie na siedzeniach. ;) Jako dziecko bardzo mnie ona fascynowała. :D
Wg mnie to wagon restauracyjny GOSA, a zdjęcie pokazuje koniec wagonu po przeciwnej stronie niż kuchnia. Tam mieścił się kiosk/sklepik (?) ze słodyczmi. Przynajmniej tak to odbierałem jako dziecko. ;)

Sorry za tą wyjątkowo marytoryczną odpowiedź. ;)

P.S. Oczywiście zdjęcie jest pozowane, stąd na półkach w tle stoi zawartość znacznie bardziej "światowa", niż bywało to na co dzień w PRL.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.281 504 30
Wg mnie, absolutnie NIE!
Wystarczy porównać kształt i podział okna. GOSA miała zaokrąglone rogi i podział w połowie z opuszczaną górną połówką, a na omawianym zdjęciu widać okno kanciaste z uchylną wąską górą.
No faktycznie. W takim wypadku przychodzi mi do głowy tylko wagon węgierski (przyjeżdżały do Warszawy) lub czechosłowacki - tu nie mam pewności, czy przyjeżdżały. Do Polski przyjeżdżały także wagony restauracyjne Mitropy DR, ale raczej tylko w składach relacji Berlin - Moskwa, więc nie pojawiały się na Głównej.

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
5.763 141 0
Nie jestem pewien czy tutaj, czy do wagonów ;)
Łódzkie Zoo posiada wrak wagonu Gbs wkomponowany na wybieg dla lwów
IMG_02837.JPG

IMG_02839.JPG

"Realistycznie" trochę bez sensu - skąd polski wagon w Afryce :D

Bardziej "realistyczny" jest polski An-2 na wybiegu dla tygrysa syberyjskiego.
Dla ciekawskich - wystarczy w google wklepać rejestrację samolotu i wyjdzie jego ciekawa historia, ale to nie jest temat na to forum)
IMG_02841.JPG
Albo podobny motyw z wrakiem LandRovera we wrocławskim Zoo, chyba wrzucałem gdzieś zdjęcie.

I jeszcze numerologia wagonu
IMG_02838.JPG

p.s. lwa nie było widać, tygrysa owszem - tak samo jak drugą "trąbę" słonia :D

Drozdzik

Znany użytkownik
Reakcje
1.684 0 0
25.05.2023 Stacja PKP ZAKOPANE - Remont głównego dworca kolejowego. Przewidziane zakończenie prac koniec 2023 roku. Jadąc z Gdyni musiałem zakończyć podróż w Krakowie i przesiadka na autokar.
20230525_171627.jpg
20230525_172234.jpg
20230525_172255.jpg

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
1.745 38 3
Ale wreszcie robią.
To, jak wyglądała ta stacja, to była mieszanka dziadostwa ze wstydem z wyjedzonymi przez grzyb dziurami pozatykanymi brudem. Mam nadzieję, że nie odtworzą tej drewnianej budokształtnej konstrukcji od strony miasta (tutaj: ronda).

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.454 146 0
Czyli "Szwagropole" mają klientów. A potem płacz, że ludzie nie jeżdżą pociągami. Bo jak z rodziną i manelami pociągiem tylko do Krakowa i trzeba się przesiadać do busa to następnym razem się wsiądzie do swojego samochodu. :)

Reakcje
3.609 30 0
W mojej ocenie jest bardzo mało prawdopodobne, żeby na powyższym zdjęciu było wnętrze jakiegokolwiek wagonu Wars-u. Zarówno wnętrze nie przypomina żadnego znanego mi z autopsji lub ze zdjęć naszego wagonu, jak i asortyment widocznych towarów, jest zdecydowanie nie polski.
Rzeczywiście, wygląda to obco. Ale zdjęcie z całą pewnością zostało zrobione na Dworcu Głównym w Warszawie, przez okno widoczne są charakterystyczne latarnie na peronach oraz słupy półskompensowanej sieci trakcyjnej.
Wg mnie to wagon restauracyjny GOSA, a zdjęcie pokazuje koniec wagonu po przeciwnej stronie niż kuchnia. Tam mieścił się kiosk/sklepik (?) ze słodyczmi. Przynajmniej tak to odbierałem jako dziecko.
Wg mnie, absolutnie NIE! Wystarczy porównać kształt i podział okna. GOSA miała zaokrąglone rogi i podział w połowie z opuszczaną górną połówką, a na omawianym zdjęciu widać okno kanciaste z uchylną wąską górą.
Odnośnie prowadzonej dyskusji, tak sobie myślę, czy nie jest to przypadkiem wnętrze użytkowanego na PKP wagonu restauracyjnego pochodzenia niemieckiego, ex-Mitropy, z czasów DR.

W książce Marka Pisarskiego „Koleje polskie 1842 – 1972”, wydanej w 1974 r., na str. 157 jest fotografia wagonu WARS, oceniając po wyglądzie prawdopodobnie typu WR4ü-39, a tuż pod nim prezentowane jest wnętrze wagonu restauracyjnego. Oczywiście oba zdjęcia (górne i środkowe) nie muszą mieć ze sobą związku (mogą przedstawiać różne wagony), ale mam wrażenie (choćby po kształcie okien i wielkości ich uchylnych górnych części, że zrobiono je w tym samym czasie i przedstawiają ten sam wagon.

Koleje polskie 1842 – 1972, str. 157.jpg

Co do kolorowej fotografii, przedstawionej na poprzedniej stronie (w celu porównania, zamieszczam ją ponownie), uważam, że prezentuje ona takie same wnętrze jak na powyższej fot. czarno-białej.

Wnętrze wagonu.jpg

Jeżeli kolorową fotografię zrobiono w tzw. „czasie gierkowskiego otwarcia na świat” (po 1970), nie odrzucał bym tego, że WARS mógł jednak oferować to co widać na zdjęciu. Może tego typu produkty były ówcześnie ogólnie dostępne w wagonach restauracyjnych, zważywszy, że „za Gierka”, np. w 1972 r. w Polsce otwarto wytwórnię Coca-Coli i utworzono sieć sklepów Pewex. Kto wie, czy WARS nie zaopatrywał się produkty pochodzenia zagranicznego. Oczywiście to tylko dywagacje. Oceny faktycznej musiałby dokonać ktoś, kto korzystał w latach 70-tych w trakcie podróży koleją, z wagonów restauracyjnych i dobrze pamięta to, co było w nich oferowane.

Reakcje
3.609 30 0
Pomimo, że mamy wiosnę i zbliża się lato, na fotografiach poniżej "jesienny klimat" stacji Sterławki Wielkie. Dwa pierwsze zdjęcia - widok w kierunku Giżycka - Ełku, dwa kolejne, w kierunku Kętrzyna - Korsz. Data zrobienia zdjęć: 24.10.2021 r.

Widoczne semafory kształtowe z dedykacją dla Kolegi Misiek ;).

Sterławki Wielkie 24.10.2021 widok w kierunku Giżycka - Ełku.jpg

Sterławki Wielkie 24.10.2021 widok w kierunku Kętrzyna - Korsz.jpg

W związku z rozpoczętą w ubiegłym roku modernizacją, połączoną z elektryfikacją, odcinka Giżycko - Ełk, docelowo Korsze - Ełk, dni widocznej sygnalizacji kształtowej są już policzone...