• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolejowe klimaty za granicą

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.052 37 4
Super! Mi sie nie udalo wyrwac z Patterson, CA. Takze zwiedzanie Keddie czy jakichkolwiek miejsc bedzie trzeba kiedy indziej zaplanowac. Szkoda okrutnie, ale mam swoj festival w Nevadzie od 26 sierpnia i zwiazane z tym zamieszanie. Probowaes/bedziesz probowal sie zobaczyc z Darkiem z Vegas?
Co to za operator na filmie? Lubie te ich kolorowe malowania. Daja klimatu na szlakach. We Fresno aktualnie stoi Norfolk Southern 8102 (ES44AC) - Pennsylvania, ale nie ma szans sie tam dostac dla mnie.
Z Pozdrowieniami.
Maciek "Magic"

Edit.
Ten niebieski z filmu to: Montana Rail Link 4404 (SD70ACe) - Thank you to all essential workers

Ostatnio edytowane:

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.500 112 11
Super! Mi sie nie udalo wyrwac z Patterson, CA. Takze zwiedzanie Keddie czy jakichkolwiek miejsc bedzie trzeba kiedy indziej zaplanowac. Szkoda okrutnie, ale mam swoj festival w Nevadzie od 26 sierpnia i zwiazane z tym zamieszanie. Probowaes/bedziesz probowal sie zobaczyc z Darkiem z Vegas?
Co to za operator na filmie? Lubie te ich kolorowe malowania. Daja klimatu na szlakach. We Fresno aktualnie stoi Norfolk Southern 8102 (ES44AC) - Pennsylvania, ale nie ma szans sie tam dostac dla mnie.
Z Pozdrowieniami.
Maciek "Magic"

Edit.
Ten niebieski z filmu to: Montana Rail Link 4404 (SD70ACe) - Thank you to all essential workers
Niestety będąc obecnie w Montanie, Nevada odpada, ale dzisiaj będę jechał w stronę Utah bo tęskni mi się za pustynną ciszą. Ten operator to Montana Rail Link który faktycznie operował (nadal operuje?) byłą linie Northern Pacific przez Przełęcz Mullan w Montanie. Lubiany przez wielu i eleganckie barwy. Tu jeszcze jeden specjalny schemat, wczoraj naprawdę mi się udało:
20230806_100429-1.jpg

Oba zdjęcia niecałe pół mili od tunelu Mullan gdzie jest trójkąt jako pozostałość po parowozach popychających;
20230806_100717_HDR-1.jpg

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.257 88 0

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.500 112 11
Miałem kiedyś okazję przejechać się Darjeeling Himalayan Railway (DHR). Garść fotografii tutaj: http://piotr-piesik.com/DHR/index.html

Nie wiem, czy dobry wątek - w grę wchodzą też wąskotorowe klimaty? Ewentualnie proszę moderatora o przeniesienie we właściwe miejsce.
Jest też mój stary wątek z 2008 na ten temat, który można usunąć (stary link i tak nie dziła).

Warto tu też wspomnieć wątek Wąskotorowe parowozy typu Garratt.
Jasne że wąskotorowe klimaty też się liczą, wątek jest w tytule "zagraniczne"

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.694 65 3
Tymczasem... żeby znowu nie wykopywać starych wątków (przejrzałem do 7 strony listy watków) to dam TU :D
Rafineria Creditul Minier - Ploiești Romania - 1940
Zobacz załącznik 993226 Zobacz załącznik 993227 Zobacz załącznik 993228
Bardzo ciekawe są te parowozy. Trochę nietypowa konstrukcja. Ma cechy spotykane w lokomotywach bezogniowych jak silnik pod kabiną i kocioł dużej średnicy. Natomiast mała dymnica z kominem i skrzynie wodne wskazują na lokomotywy paleniskowe. Mały tender to prawdopodobnie zapas paliwa pewnie ciężkiego oleju wtedy odpadu z rafinacji ropy naftowej.

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.500 112 11
Gdzieś w Montanie:
20230806_180708-1.jpg

Ten most jest widoczny z autostrady I90 jadąc na wschód z Butte. Jest to Northern Pacific przez Przełęcz Homestake (6329 stóp n.p.m.). W ten dzień nareszcie zaliczyłem ten wspaniały obiekt:
20230806_194208-1.jpg
; około 3,5-4 mil z małego parkingu piechotą torami.
Gdzieś w Montanie; Virginia City:
20230807_094328-1.jpg

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.206 216 0
Tak ciekawostka, cała sieć kolejowa państwa na jednym zdjęciu zrobionym telefonem.
Watykan, lipiec 2023, zdjęcie zrobione z kopuły Bazyliki św. Piotra.
IMG_5439.jpeg

Pozostałe zdjęcia koleji watykańskich.
IMG_5440.jpeg
IMG_5441.jpeg
IMG_5442.jpeg
IMG_5443.jpeg