• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolejowe klimaty za granicą

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
787 87 8
Czy to był skład typu "push-pull"? A lokomotywa to rzeczywiście wyrób francuskiej firmy (wtedy jeszcze) Alsthom (dziś Alstom). Jest oparta o rozwiązania lokomotywy SNCF BB 15000, o której trochę pisałem tu.

A tak przy okazji: co te wpisy o kolejach w Portugalii, podobnie zresztą jak relacje z wycieczek po USA, mają wspólnego z kolejowymi klimatami? Wątek, w którym z założenia miały być publikowane niecodzienne, naprawdę klimatyczne ujęcia kolei, przekształcił się w zbiorowisko lepszych i gorszych zdjęć o tematyce kolejowej i relacji z różnych wycieczek. Same w sobie nie raz bardzo ciekawe, ale po pierwsze, powodujące, że robi się tu powoli groch z kapustą, a po drugie, z "klimatem kolei" często nie mające niczego wspólnego. Proponuję z trochę większą starannością dobierać zdjęcia do tego wątku, a wszelkie inne zamieszczać we właściwych wątkach, a jeżeli takiego nie ma, to utworzyć odpowiedni wątek. Wpisy kolegi @jack_flash z ciekawymi zdjęciami z Portugalii mogłyby się znaleźć w już istniejącym wątku o kolejach w Portugalii (chociaż sam autor tego wątku wstawił tam głównie zdjęcia portugalskich tramwajów, a tym jest odrębny wątek).
Diesel jechał na czole składu. Jak na zdjęciu maszynisty stojącego w wejściu, gdy pociąg ruszał z Pinhão. To nie był skład P-P. Elektrowóz doczepiono po niedługim czasie za Porto. Z powrotem leciał tylko diesel.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.860 525 30
Sądząc po samochodach, to chyba lata 50.-60. XX wieku. Więcej nie umiem powiedzieć. Wątpię, żeby dało się określić datę z dokładnością lepszą, niż do 10 lat.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.860 525 30
samochody na zdjęciu kolegi @Szwed1978, to lata 40-te
Ja sugerowałem się tym Land Roverem:

Nayrobi.jpg

Firma Land Rover powstała w 1948 roku, a ten konkretny model wygląda na Land Rover Series II, produkowany dopiero od 1958 roku, ale tu pewności nie mam. Tak że lata 40. XX wieku, to chyba nieco za wcześnie na to zdjęcie. Jednak nie czuję się fachowcem w historii motoryzacji i mogę się mylić.

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.010 144 0
Kilka szczegółów na pikselach zdjęcia, oraz kilka zdjęć z wiki pozwalają przypuszczać, że to może być jednak Landryna I serii

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.860 525 30
Nawet jeżeli jest to Land Rover serii I, to i tak nie może być wcześniejszy, niż sam koniec lat 40. Firma została założona w 1948 i ten model właśnie w 1948 roku był po raz pierwszy zaprezentowany.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.860 525 30

Beobachter

Znany użytkownik
Reakcje
4.985 10 2