• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolejny temat o układzie torów...

Reakcje
0 0 0
Oczywiście, że należy używać najlepszych torów, ale policz sobie kolego: tory, rozjazdy, do każdego rozjazdu napęd i setki rzeczy które będziesz musiał jeszcze do makiety kupić: zabudowa, szuter, kleje, farby, sygnalizacja, oświetlenie, elektryka (przełączniki, kable), wreszcie jakiś tabor. Oczywiście nie musisz mieć wszystkiego teraz ale każdy chce sobie na torciku pojeździć...
Ja z rozmysłem zdecydowałem się na A-gleisy bo są niezłym kompromisem między jakością a ceną. Zresztą inną sprawą jest dioramka na której masz metr toru a inna duży tort.
W Scramie możesz wydrukować sobie listę elementów - podstaw ceny. Z tego co piszesz nie masz nieograniczonych środków a szkoda by było żeby projekt utknął.
Ja elementy do makiety zbieram trzeci rok i teraz dopiero, gdy zabrałem się za montaż, wychodzi ile jeszcze "drobiazgów" muszę dokupić a poszło ładnych pare tysi...

OP
OP
Santo Dzidzione

Santo Dzidzione

Mistrz tłuczniowania
FREMO Polska
H0m
MSMK
Reakcje
952 5 0
Jeśli o mnie chodzi to jestem poniekąd świadom kosztów.. Ten układ 49 w Piko A to ponad 2000 za same tory. Napędy do zwrotnic - prawie 30sztk. Jak już dojdę do tego etapu, to zacznę myśleć o semaforach i trakcji..I tak się uzbiera miliony pieniondzuf.. Długo to potrwa..[DOUBLEPOST=1388229203,1388228822][/DOUBLEPOST]Mam jeszcze pytanie odnośnie SCRAMa - Jak działają wysokości? Tzn. Czy da się wprowadzi wysokości poniżej zera, bo nie mogę, i te wysokości to są podane w mm?
Próbuje zrobi wizualizację terenu, ale podnoszę tez wyższy poziom to mi głupoty wychodzą. I jakie wartości wysokości powinienem wpisać?

Reakcje
0 0 0
W Scramie nie da się... musisz to co masz najniżej ustawić jako "0" a cała resztę odpowiednio na +, pomocne jest to, że jak zaznaczysz jakaś grupę torów to możesz zmienić wysokość całej grupy. Masz też w opcjach możliwość ustawienia jednostek

OP
OP
Santo Dzidzione

Santo Dzidzione

Mistrz tłuczniowania
FREMO Polska
H0m
MSMK
Reakcje
952 5 0
Dobra, napisałem, że ponad 200 bo wyszło mi 2500 (z tym, co mam).
Całkowity osztorys wygląda tak:
Rozjazdy - 1676 pln
pozostałe tory - 1347 pln
obliczone z odcinków gotowych z cenami modelmanii.
Flexy na pewno wyjdą taniej, ale czy dałbym sobie radę je ułożyć? Nie mam pojęcia jak one działają, bo ich w życiu na oczy nie widziałem.
I chyba lepiej to zrobi z flexów, czyż nie?

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.032 85 11
Flexy na pewno wyjdą taniej, ale czy dałbym sobie radę je ułożyć? Nie mam pojęcia jak one działają,
bo ich w życiu na oczy nie widziałem. I chyba lepiej to zrobi z flexów, czyż nie?
Z fleksów nie tylko taniej ale i lepiej bo np mniej roboty i kłopotów z elektryką,a jak nie wiesz jak działają fleksy i czy dasz sobie rade to po
prostu kup jeden tor typu flex i sprawdz "czym to się je".:)

OP
OP
Santo Dzidzione

Santo Dzidzione

Mistrz tłuczniowania
FREMO Polska
H0m
MSMK
Reakcje
952 5 0
Właśnie, trzeba będzie to przetestować i tyle.. Jest tu jakaś instrukcja dla ułomnych, jak robi zjazdy (przyznaję, jeszcze nie szukałem)? I ponowię pytanie - jaka powinna by różnica wysokości poziomów?

Reakcje
0 0 0
Teoria jest taka, że powinieneś sięgnąć ręką żeby np postawić wykolejony skład - ale często wychodzi, że zjazdy byłyby za strome więc robi się mniejszą. Ja u siebie założyłem, że będzie to 100 mm - czy wystarczy jeszcze nie wiem - niech się wypowiedzą mądrzejsi. Musisz pamiętać jeszcze o tym, że jeżeli będziesz chciał na górnym poziomie zamontować napędy podmakietowe do rozjazdów to ci jeszcze parę cm odejdzie.

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.032 85 11
Dla 25promilowego spadku powinieneś przyjąć 1cm różnicy poziomów na każde 40cm długości torów ,
a dla 40promilowego 1cm róznicy poziomów na 25cm długości.Resztę sprawdź i policz sam.:)

OP
OP
Santo Dzidzione

Santo Dzidzione

Mistrz tłuczniowania
FREMO Polska
H0m
MSMK
Reakcje
952 5 0
Ja u siebie założyłem, że będzie to 100 mm - czy wystarczy jeszcze nie wiem - niech się wypowiedzą mądrzejsi.
W SCRAMie też założyłem 100 mm. Ale między szynami. Czyli dolny poziom miałby wysokość jakieś (100 - 10 sklejki - 5 podkładu) 85 mm. Siłowniki z centralnego zamka i pociąg na pewno się nie zmieszczą, ale jakbym zamontował te pikowskie pod tory, to nie powinny wyjść na dół więcej jak sklejka. Przy tej wysokości udało mi się zamknąć w spadku do 2,5% (jak na obrazku). Z drugiej strony wychodzi to trochę gorzej (większy spadek).

I doszedłem do wniosku, że zrobię sobie małą pseudo dioramkę z flexem w roli głównej. Będę miał pretekst, żeby się nim pobawić..

Załączniki

OP
OP
Santo Dzidzione

Santo Dzidzione

Mistrz tłuczniowania
FREMO Polska
H0m
MSMK
Reakcje
952 5 0
Widziałem już te spiralki, ale przy tej wielkości makietki to byłby duży przerost formy nad treścią :p
Niestety posłuchałem Was i zanabyłem drogą kupna całkiem nową książkę 'piko - plany połączeń szynowych' i ją trochę pooglądałem..
I zastanawiam się, czy nie wolałbym jednak planu 41 (tam mam linię drugorzędną, którą chciałem), albo 42 - jakoś tak chyba bardziej mi się podoba niż 49.
Tylko będę musiał to przełoży na nowsze tory i policzyć.. Nie chciałby ktoś mi pomóc i wrzuci to w SCRAMa?

OP
OP
Santo Dzidzione

Santo Dzidzione

Mistrz tłuczniowania
FREMO Polska
H0m
MSMK
Reakcje
952 5 0
Przerobiłem dziś plan 41 na poko A.
Przemodelowałem trochę teren, dodałem dodatkowe tory w tunelu, dodałem most (o którym było wspomniane w temacie) i wyszło coś, co nawet mi się spodobało. Może macie jakieś uwago co do układu?
Ma on też jeszcze jedną zaletę - cenę - 2086 pln z odcinków.
41plan.JPG
412.JPG
411.JPG

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.717 67 5
Świetny układ. Jeśli mógłbym mieć uwagę, to z prawej strony (aby było konsekwentnie) dodałbym przejście zwrotnicowe do zewnętrznego toru.
A poza tym, nietypowo (jak na Polskie makiety-takich układów u nas nie widywałem, a przynajmniej nie przypomina mi się :) ) i generalnie git (y)