• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolejny temat o układzie torów...

Reakcje
2 0 0
Przy takiej makiecie i o takich wymiarach, to raz ,że ułatwił bym - jak pisałem - komunikację i zastosował porządniejsze tory Tillig Ellite ... takie makiety się robi na lata.... Jak wydać kasę to przynajmniej na porządne tory....;)..
Chciałem tylko coś zaproponować i pomóc...
W Tillig Ellite to dopiero koszt będzie ;) No i pewnie wymiary tej makiety nieźle by się zwiększyły ?

Reakcje
1.781 13 0
Niekoniecznie by się wymiary zwiększyły ... Stosując 15 stopniowe rozjazdy, zachowamy to samo.... Po za tym czy nie lepiej już wydać ciut większe pieniążki na naprawdę super tory? .. Zawsze mniejsze ryzyko wykolejeń i łagodniejszej spokojnej jazdy taboru..;)[DOUBLEPOST=1388054435,1388054004][/DOUBLEPOST]Na oryginalnym planie masz dwa osobne układy torowe - ja zaproponowałem ich połączenie:)...:)

OP
OP
Santo Dzidzione

Santo Dzidzione

Mistrz tłuczniowania
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
867 4 0
;)[DOUBLEPOST=1388054435,1388054004][/DOUBLEPOST]Na oryginalnym planie masz dwa osobne układy torowe - ja zaproponowałem ich połączenie:)...:)
Szczerze mówiąc nie bardzo wiem o co chodzi :(
A czy te pikowskie A są złymi torami? Rozumiem, że są lepsze, ale na cenę też muszę uważać. I tak pewnie z rok będę kompletował same tory :p
Oprócz tego mam jeszcze auto w garażu do zrobienia i rachunki do płacenia :p

Reakcje
1.781 13 0
Szczerze mówiąc nie bardzo wiem o co chodzi :(
A czy te pikowskie A są złymi torami? Rozumiem, że są lepsze, ale na cenę też muszę uważać. I tak pewnie z rok będę kompletował same tory :p
Oprócz tego mam jeszcze auto w garażu do zrobienia i rachunki do płacenia :p
Skoro będziesz kompletował tory dość długo to już uzbieraj na Tilligi :)

Reakcje
2 0 0
Skoro będziesz kompletował tory dość długo to już uzbieraj na Tilligi :)
Mi się Daniel wydaje, że najlepszym rozwiązaniem było by kupić, parę nawet używanych torów A-Gleis na alle i zrobić sobie kawałek dioramki i zobaczyć co się z czym je. Mówię na własnym przykładzie. Żałuję, że tak nie zrobiłem na początku. Ja się rzuciłem od razu na głęboką wodę i nie wiadomo ile razy wszystko zmieniałem, wyrzucałem, rozwalałem, robiłem od nowa.... Dla Ciebie Daniel to chleb powszedni, ale dla kogoś kto zaczyna, myślę że nie można od razu wrzucać na głęboką wodę i oczekiwać cholera wie czego...

Także ja Tobie Dzidzia proponuję wydać nie za dużo, kupić A-Glaisy i popróbować zrobić ładną dioramę. Jak będzie Ci ładnie szło i będziesz wiedział że dasz radę, to kupuj tory jakie Daniel poleca. I myślę że to będzie najlepszy pomysł,rada...

Apropos Daniel, jak zaczynałeś przygodę to od razu na Tillig-ah ??

Reakcje
2 0 0
Jeśli chodzi o makiety zaczynałem od razu od Roco, ale jak tylko się ukazał Tillig Ellite, natychmiast się rzuciłem na te tory jak Dog na Ratlerka...:D
No tak, tylko zobacz na Swoje doświadczenie i to co robisz, a porównaj osobę, która zaczyna przygodę. Chodzi mi głównie o to, że jak ktoś kupi w sumie najdroższe tory jakie są na rynku, i coś spieprzy, to może się zrazić. Chyba że ktoś ma talent wrodzony, a nie wyuczony, to spoko. No przynajmniej ja tak uważam. ;)

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.005 83 11
Dołożę swoje 0,03PLN.W sumie z makietami jest podobnie jak np z samochodem,do nauki jazdy chyba nie kupiłbyś od razu Ferrari,
pewnie na początek kupiłbyś coś prostszego i tak samo jest z makietą.Na początku każdemu wydaje się że buduje na lata a potem
okazuje się że nie do końca tak jest.Po wykonaniu pierwszych "wyrobów" dość prędko zaczynamy widzieć ich mankamenty i chcemy
je poprawić,a wiadomo jest jak to bywa z wszelkimi poprawkami-zmianami.Czesto coś przy nich się zniszczy ,zepsuje a wtedy mniej
żal tych tańszych-prostszych elementów.Też uważam że na początek Aglajzy to zupełnie dobry wybór,po nabraniu wprawy zawsze można
torcik sprzedać i zrobić nowy doskonalszy.Mozna też zacząć od częsci "podziemnej",tam wypróbować co i jak a potem ewentualnie kupić
kolejne lepsze tory.

Reakcje
1.781 13 0
..."Można też zacząć od części "podziemnej",tam wypróbować co i jak, a potem ewentualnie kupić kolejne lepsze tory."...

To prawda, ale czy w tym przypadku nie szkoda marnować kasy na Piko'lce , na tak wielki układ torowy? Lepiej na "Aglajsach" zbudować coś niewielkiego, a potem, jak wyjdzie stosownie, to kupić lepsze tory na większy projekt...;)

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.005 83 11
Można by toczyć długie spory o to kto produkuje najlepsze tory ,bo jednemu pasuje Tillig,drugiemu Roco,a trzeciemu Peco.;)
Piko moze nie są tak dobre ja wymienione wyżej ale nie ustępują im aż tak bardzo jakością a są sporo tańsze.Zresztą nasza
wymiana poglądów jest trochę akademicka bo i tak o wszystkim zadecydują inwestor,projektant i główny księgowy:)

OP
OP
Santo Dzidzione

Santo Dzidzione

Mistrz tłuczniowania
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
867 4 0
Powiem szczerze, że trochę dziwnie czyta mi się waszą dyskusję o torach.. Bo te są lepsze, a te gorsze, a tamte coś. Dobrze, ale ja się nie znam, nie macałem ich i nie wiem, w czym są lepsze? Lepiej pociąg po nich jedzie, lepiej prąd przewodzą, lepiej wyglądają ?
Ja tylko chcę jak najlepiej i żeby było pięknie..:p
Mam rozumie, że wyglądają realniej/lepiej/ładniej? Na razie nie myślę o wyglądzie (chociaż powinienem), na początek priorytetem dla mnie jest zbudowanie torowiska, następnie oświetlenie go (semafory) i na koniec zelektryfikowanie (słupy trakcyjne). Jak już będę miał to, to wtedy przyjdzie pora na wyglądanie :)

Bo najprawdopodobniej w lokomotywie nie ma kulisów krótkich sprzęgów. Nawet na R2 powinno działać ok.
A co to są te kulisy ?
Kupiłem sobie zestaw startowy właśnie piko, z 'husarzem' icc, to tam tego nie ma?
Co do zestawu - tak, wiem, czytałem - loko całkowicie wyssana z palca, bardziej podobna do taurusa (chyba) a wagony skrócone - wiem, ale wybrałem to, bo mi się podoba. I czytałem też, że lepszy (dla kogo, skoro mi się podoba ten?) byłby zestaw z piętrusem, bo tam wagony przynajmniej są takie, jak powinny być, a loko zamienić na SM42 (czy raczej SP) i będzie pięknie. To może kiedyś (czyli jak już będę miał po czym jeździć).

Reakcje
1.781 13 0
Kolega DziDzia napisał : ...''......Mam rozumieć, że wyglądają realniej/lepiej/ładniej? Na razie nie myślę o wyglądzie (chociaż powinienem), na początek priorytetem dla mnie jest zbudowanie torowiska, następnie oświetlenie go (semafory) i na koniec zelektryfikowanie (słupy trakcyjne). Jak już będę miał to, to wtedy przyjdzie pora na wyglądanie :).."...

Ok, zrobisz jak uważasz:). Twoja makieta i Twoja zabawa;). Już się nie będę narzucał, ani proponował:cenzura:........

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.005 83 11
Daniel: zaproponowanie jest ok ale uzytkownik woli te troche gorsze tańsze i tyle,nie ma co rozdzierać szat,lepiej pomóc mu
wyciągnąć co się da z pikolców:).A zresztą Aglajzy są zupełnie przyzwoite i przy odrobinie starań nie wyglądają wiele gorzej od
tych z tzw wyższej półki;).

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.670 520 30
Mam rozumie, że wyglądają realniej/lepiej/ładniej? Na razie nie myślę o wyglądzie (chociaż powinienem)...
Słusznie

... na początek priorytetem dla mnie jest zbudowanie torowiska, następnie oświetlenie go (semafory) i na koniec zelektryfikowanie (słupy trakcyjne). Jak już będę miał to, to wtedy przyjdzie pora na wyglądanie :)
Wtedy to będzie za późno... Co nie znaczy, że muszą być Tillig Elite i nic innego.

OP
OP
Santo Dzidzione

Santo Dzidzione

Mistrz tłuczniowania
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
867 4 0
Ok, zrobisz jak uważasz:). Twoja makieta i Twoja zabawa;). Już się nie będę narzucał, ani proponował:cenzura:........
Daniel: zaproponowanie jest ok ale uzytkownik woli te troche gorsze tańsze i tyle,
Panowie. Przeczytajcie, co zacytowałem i na tej podstawie powiedzcie mi, w czym są gorsze? Jedyne co mogę wywnioskować, to to, że są brzydsze.
Pisałem wcześniej, że jestem w stanie zmieni tory, tylko podajcie mi jakieś konkretne argumenty (chyba, że nie chcecie), bo jak na razie żadne nie padły..[DOUBLEPOST=1388090283][/DOUBLEPOST]
Wtedy to będzie za późno... Co nie znaczy, że muszą być Tillig Elite i nic innego.
Argument nr 1 za tiligami - ładniej wyglądają.

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.005 83 11
Ja to napiszę tak jeżeli zalezy Ci na superrealistycznym wygladzie torów to wtedy rzeczywiście trzeba uzyć Tilliga,albo Roco,alboPeco
a jeśli na tym suprrealiźmie Ci mniej zależy wtedy Piko jest ok (tak naprawdę główna różnica jest w wysokości szyn).Resztą parametrów
(poza rozjazdami bo Piko ma plastikowe krzyźownice co czasem powoduje brak kontaktu i ceną)niewiele się różnią. Dodatkowo na moje
oko to w tortach superrealizmu raczej nie da się osiągnąć bo promienie łuków za małe,bo kąty rozjzdów za duze.Taka moja mała rada
przy pomocy dowolnego programu do projektowania makiet narysuj sprawdź jak będzie wyglądał układ torowy przy uzyciu torów róźnych
producentów bo może się np okazać że przy uźyciu torów np Tilliga nie uda się złozyć sensownego układu.Zawsze lepiej planować dłuzej
niż wszystko wielokrotnie poprawiać.Przy planowaniu makiety lepiej śpieszyć się powoli.:)