• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolejny temat o układzie torów...

Reakcje
1 0 0
Mam jeszcze pytanie. Zamontowałem sprzęgi krótkie Roco i mam problem między loko a pierwszym wagonem - bufory wewnętrzne zahaczają się o siebie na łukach (R2)
co prowadzi do wykolejenia.. Co jest nie tak?[/quote]
Promień łuku R2 jest zbyt mały dla sprzęgów krótkich -dlatego taka sytuacja.

OP
OP
Santo Dzidzione

Santo Dzidzione

Mistrz tłuczniowania
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
867 4 0
michal-c74 - chodziło mi o wersję w necie, a nie do kupienia (tą pozycję akurat znalazłem w całości on-line).
krzych.132 - pewnie masz rację. Chociaż zważywszy na fakt, że ten problem pojawia się TYLKO między loko a pierwszym wagonem, jestem skłonny stwierdzi, że w loko za bardzo bufory wystają.

Strasznie skomplikowane są te semafory..
Nie mam pojęcia, gdzie, ilu komorowe powinny być. Zrobiłem trochę na czuja, użyłem 3,4, 4+1 komorowe i dwa małe manewrowe. Ilość wyświetlanych sygnałów mnie przeraża.
Może ktoś chciałby poustawia semaforki za mnie :D Jeszcze duuużo czasu minie, aż nauczę się wszystkich (czyli tych podstawowych) sygnałów na pamięć, co by mi pomogło w prawidłowym rozmieszczeniu tych semaforów...

Załączniki

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
374 26 4
28 to kółko z milionem rozjazdów - jakbym je uprościł to w sumie wychodzi podobnie do mojego kółka.
Ale jest lepiej rozwiązane - zamiast jeździć wzdłuż krawędzi makiety robisz pętlę. Dzięki temu możesz zrobić dłuższą stację, złagodzić łuki i do tego mieć klasyk makietowy - wiadukt.
To dużo ciekawsze niż ta dziwna jednotorowa "linia" - ni pies ni wydra.
W tej książeczce był jeszcze jeden fajny plan, o podobnym układzie ale chyba ładniejszy, w części z układami z torów PILZa (ten jest z rurek). Chyba był tam na obrazku jakiś cyrk czy coś.
Generalnie lepiej jeśli poniechasz tej jednotorówki, a tymi rozjazdami wzbogacisz stację. To umożliwi Ci zabawę większą ilością pociągów a w dodatku sama makieta nie będzie przeładowana torami.
W piątek zerknę w książeczki które powinny się walać w klubie, może coś tam jeszcze znajdę. Jak nie zapomnę :)

OP
OP
Santo Dzidzione

Santo Dzidzione

Mistrz tłuczniowania
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
867 4 0
Byłbym wdzięczny, jakbyś coś znalazł ciekawergo. Ale przypominam, że nie mogę też przesadzać z ilością torów, rozjazdów - póki co nie stać mnie, aby zrobić torowisko za nie wiadomo ile. Ten układ to już jest (grubo) ponad 1000 pln, chyba, żebym zmienił tory na tańsze... hMmm...
I jak wspominałem - nie wiem, czy poradzę sobie z wiaduktami/tunelami..
A może coś takiego, jak w tym temacie: http://forum.modelarstwo.info/threads/makieta-w-układzie-l-3-8x2-8-h0.12208/ ????
Tylko tam chyba nie ma ostatecznej wersji..

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.005 83 11
...W tej książeczce był jeszcze jeden fajny plan, o podobnym układzie ale chyba ładniejszy, w części z układami z torów PILZa (ten jest z rurek). Chyba był tam na obrazku jakiś cyrk czy coś. :)...
Ten z cyrkiem to nr 49 ,a jak koniecznie musi być jednotorówka to popatrz na sasiedni plan (48).
.... chodziło mi o wersję w necie, a nie do kupienia (tą pozycję akurat znalazłem w całości on-line)....
Nie bój się książek,czytanie z papieru nie szkodzi zdrowiu czytelnika;).Ta książeczka wydana przez PIKO zawiera kilka naprawdę intersujących schematów więc
może warto zainwestować te 50-60zl,zakupić,przeczytać,wybrać jeden z gotowców ew. dokonując jakichś drobnych poprawek i zacząć budowę:).

OP
OP
Santo Dzidzione

Santo Dzidzione

Mistrz tłuczniowania
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
867 4 0
Thermo31 nic dalej się nie dzieje ?
Ten z cyrkiem to nr 49 ,
Nie bój się książek,czytanie .
Książek czytam całkiem sporo, o to się nie martw ;)
Popatrzyłem na ten 49, muszę przyzna, że macie rację - jest całkiem fajny. Pokusiłem się nawet na szybkie przerobienie go w tory A. Dużo trzeba by jeszcze dopracować..
A i sumka wyszła całkiem niezła ;)

Załączniki

• 124,7 KB Wyświetleń: 209
Reakcje
2 0 0
Proponuję wyciąć to co na czerwono jest zaznaczone, będzie Ci o wiele łatwiej pracować nad makietą. No chyba że tam coś jeszcze planujesz. Dlaczego te tory co zaznaczyłem na niebiesko są jak są? Nie można by ich wyprostować?

Załączniki

• 222,2 KB Wyświetleń: 133
Reakcje
2 0 0
Ale to wszystko na czarno to przecież będzie nie widoczne z tego co z tego planu rozumiem... Ja bym zostawił te 4 tory tam, tylko je wyprostował.Jeszcze wrzucił tylko gdzieś rozjazd aby połączyć te dwa szlaki. Nie wiem czy jest tam sens takie krótkie bocznice zostawiać. Można zrobić te 4 tory i tam wtedy całe składy trzymać i różnymi wyjeżdżać już na "zewnątrz"

Reakcje
1.781 13 0
...Odrobinę poprawione... Wydaje mi się ,że komunikacja teraz powinna być bezproblemowa , a całość wygląda troszkę "łagodniej" ...:)

49 poprawka.JPG
[DOUBLEPOST=1388049154,1388047848][/DOUBLEPOST]Na razie poczekajmy - niech wypowiedzą się specjaliści od układów torowych...;)

OP
OP
Santo Dzidzione

Santo Dzidzione

Mistrz tłuczniowania
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
867 4 0
Wstawiam oryginał. Ja to tylko przerysowałem na Piko A, w dodatku na szybko.
Im dłużej patrzę na to, to tym bardziej mi się podoba :)
Może komuś lepiej by poszło przerobienie tego na A ?

Załączniki

Reakcje
2 0 0
A widzisz, w oryginale tory niewidoczne, są prosto. No wszystko jest fajnie, tylko wyprostuj te tory w swoim projekcie i będzie ładnie. Nie ma sensu wstawiać tam tych luków ....
Tylko połączył bym jeszcze te tory aby można było na każdy wjeżdżać, tak jak Daniel zaproponował. Tam pewnie jest to tak rozwiązane aby było można dwa składy puszczać z różną prędkością w analogu. Jak robisz w DCC nie będzie problemu, jak będą połączone i więcej możliwości będzie.

Reakcje
1.781 13 0
Ja z kolei, starałem się zmodyfikować układ torowy , by było to przystępniejsze dla oka i łatwiejsze w komunikacji...;)
Po co stosować te ostre łuki, skoro można zamiast nich zrobić łagodniejsze , na których składy wyglądają realistyczniej....

Reakcje
2 0 0
Najpierw kolega DziDzia musiałby połączyć to ładnie w programie i pokazać jak to będzie wyglądać. Bo znam z własnego doświadczenia że łatwo jest kreski w Paint-cie narysować, a co innego ułożyć to z odcinków jakie mają być tam zastosowane.Zobaczymy jak ostre łuki wyjdą i wtedy można będzie dyskutować dalej.
Wiem Danielu że chciałbyś to pokazać jak najlepiej, ale.... ta część nie będzie widoczna, to po co tam robić łagodniejsze łuki od tych które są widoczne?

Reakcje
1.781 13 0
Przy takiej makiecie i o takich wymiarach, to raz ,że ułatwił bym - jak pisałem - komunikację i zastosował porządniejsze tory Tillig Ellite ... takie makiety się robi na lata.... Jak wydać kasę to przynajmniej na porządne tory....;)..
Chciałem tylko coś zaproponować i pomóc...[DOUBLEPOST=1388053838][/DOUBLEPOST]Łagodne łuki zaproponowałem tylko na układzie torowym który będzie widać..;) Stosując tory Tillig Ellite typu flex, można naprawdę zaszaleć unikając sztampy...