• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Modele Koleje naszych wschodnich sąsiadów i ich modele

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.178 504 30
Ale ten na zdjęciu kolegi Pawła Piotra to nie jest polski wagon powojenny, tylko jakiś przedwojenny niemiecki. Nasze mają przede wszystkim inny profil dachu nad przedsionkami (pociąg specjalny, Marciszów, 2 IX 1995).

Scan122a.jpg

EC45

Znany użytkownik
Reakcje
67 2 10
Chciałbym powrócić jeszcze na chwilkę do kwestii wagonu RZD w barwach fioletowych, który stanowi część zestawu ACME 55152 do pociągu "Saratov Express". Mianowicie czy wagon ten faktycznie występował w tym pociągu, a jeśli tak to czy docierał do samego Berlina ? Jedyne zdjęcia jakie znalazłem w internecie to te http://www.railfaneurope.net/pix/ru/car/RIC_WLABm/blue-violet/pix.html

Są to zdjęcia z lat 2004-2005 kiedy wagon ten był włączany do składu pociągu "Vltava" relacji Moskwa-Praga. Wagon ten jak wynika był wagonem który docierał dalej aniżeli sama "Vltava" a mianowicie do miejscowości Karlovy Vary.

A druga kwestia dotyczy malatury. Skąd taka, dość nietypowa barwa tego wagonu. Czy może ktoś ze znajomością j. rosyjskiego wyczytał może na ich forach co to za pomysł z tym fioletem ?

maniek2820

Znany użytkownik
Reakcje
12 1 0
Ciekawe czy są jakieś modele platform do transportu wojsk kolei Rosyjskich . Pytam bo ostatnio słyszałem z kilku źródeł że Armia Rosyjska zabezpiecza 4200 platform kolejowych do transportu wojsk w związku z manewrami ZAPAD 2017 ?Osobiście interesuje mnie rosyjski tabor pasażerski

EC45

Znany użytkownik
Reakcje
67 2 10
Miałbym w związku z tym pytanie gdzie należy szukać informacji na temat tego systemu numeracji . Chciałbym rozszyfrować numery moich wagonów . Ja mam wagony których numery zaczynają się na 017 i 021 i też domyslilem się że jest w tym zakodowana dyrekcja lub jakiś obszar linii kolejowych . Jeśli dobrze się domyślam dawniej stosowano skrót literowy do określenia obszaru kolei.
Jako, że nie znam ani jednego słowa po rosyjsku bardzo bym prosił o wyjaśnienie jakie to dyrekcje kolejowe które posiadają numery : 068, 061, 080, 083, 076, 063, 092, 051. Z góry dziękuje za pomoc.

EC45

Znany użytkownik
Reakcje
67 2 10
Chciałbym powrócić jeszcze na chwilkę do kwestii wagonu RZD w barwach fioletowych, który stanowi część zestawu ACME 55152 do pociągu "Saratov Express". Mianowicie czy wagon ten faktycznie występował w tym pociągu, a jeśli tak to czy docierał do samego Berlina ? Jedyne zdjęcia jakie znalazłem w internecie to te http://www.railfaneurope.net/pix/ru/car/RIC_WLABm/blue-violet/pix.html

Są to zdjęcia z lat 2004-2005 kiedy wagon ten był włączany do składu pociągu "Vltava" relacji Moskwa-Praga. Wagon ten jak wynika był wagonem który docierał dalej aniżeli sama "Vltava" a mianowicie do miejscowości Karlovy Vary.

A druga kwestia dotyczy malatury. Skąd taka, dość nietypowa barwa tego wagonu. Czy może ktoś ze znajomością j. rosyjskiego wyczytał może na ich forach co to za pomysł z tym fioletem ?
Żeby nie było, że tylko zadaje pytania i czekam bezczynnie na odpowiedzi. W końcu udało mi się ustalić jak to było z tymi "fioletowymi dziwadłami". Mianowicie takie okazy były dwa. Jeden jeździł na "Vltavie" do stacji Karlovy Vary a drugi właśnie w "Saratovie" do Berlina. Ten do Berlina jeździł na przełomie 2003/2004 roku. Nie wiem natomiast jaka jest geneza powstania tego malowania.

Biorąc pod uwagę obecność wagonu w tym malowaniu w zestawie ACME należało by rzec, że jest totalnie "od czapy". Rewizja modelu to rok 2003 i zapewne dłużej jak do 2005 roku w tych barwach nie pojeździł (gdyby było inaczej myślę, że model miałby późniejszą rewizję). Natomiast wszystkie pozostałe wagony z 3 zestawów mają rewizję z lat 2009-2012. Niestety tylko jeden wagon z w sumie 7 RZD ma prawidłowe oznakowanie tzn. 061 (wydaje mi się, że to właśnie jest Saratov).

Ale żeby nie było że o nic znowu nie zapytam. Jakie "kurswageny" prowadził Saratov w latach 2009-2013? Na pewno były to wagony do : Tscheljabinsk, Omsk , Novosibirsk, Adler, Ekaterinburg, Astana, Mińsk. Czy coś jeszcze?

EC45

Znany użytkownik
Reakcje
67 2 10
Nie mogę się jednak odnośnie tych dwóch przedziałów. Pierwszy to mi jakieś metro wyskakuje a drugi tak jakby się odnosił do kolei państw okupowanych przez ZSRR w okresie II WŚ.

OP
OP
Jacek765

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.587 64 3
Nie mogę się jednak odnośnie tych dwóch przedziałów. Pierwszy to mi jakieś metro wyskakuje a drugi tak jakby się odnosił do kolei państw okupowanych przez ZSRR w okresie II WŚ.
Niebardzo rozumiem o jakie przedziały Koledze chodzi . Bo jeśli chodzi o przedziały numerów dyrekcji/linii kolejowych to kody cyfrowe na wagonach osobowych wprowadzono bodajże w latach 80-tych . Przedtem stosowano skróty literowe . Wykazy skrótów literowych przedstawiłem na 5 stronie tego wątku . Tak więc koleje z terenów okupowanych w czasie wojny prawdopodobnie także miały skróty literowe . Natomiast kody numerowe na wagonach jakie pojawiły się w jednym z poprzednich pytań dotyczą dyrekcji/linii kolejowych z obszarów ZSRR po II Wojnie i państw powstałych po rozpadzie ZSRR.

OP
OP
Jacek765

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.587 64 3
Czyli Oktiabrskaja i Pribaltijskaja. Ta pierwsza to powiem szczerze nie wiem gdzie to jest . Natomiast Pribaltijskaja to przypuszczam że w ZSRR obejmowała obszar dzisiejszych krajów Litwy Łotwy i Estonii które wtedy były Sowieckimi Republikami.

Jan Ragulić

Aktywny użytkownik
Reakcje
87 5 0
Bardzo amatorsko przetłumaczony tekst stąd:

https://www.gudok.ru/news/?ID=1365650

Od siebie dodam tylko, że na 100% lokomotywa pojawi się niebawem w lokomotywowni Siewierobajkalsk. Celem będzie odbycie kilkunastu jazd próbnych z ciężkimi pociągami, na bardzo trudnym szlaku między stacjami Lena a Siewierobajkalsk. A potem to już tylko Taksimo ewentualnie Tynda.

EC45

Znany użytkownik
Reakcje
67 2 10
Tak bardzo szkoda, że w Rosji jest inny rozstaw szyn i o ile przy wagonach to jeszcze jest do przeskoczenia to w przypadku lokomotyw już nie. A ich lokomotywy są wspaniałe ale z uwagi na właśnie inny rozstaw nie uświadczymy ich na polskich torach.

Jan Ragulić

Aktywny użytkownik
Reakcje
87 5 0
Czy ktoś się orientuje jaką datę rewizji ma wagon ACME 52102 i dlaczego nie ma pomiędzy oknami logo/herbu kolei RZD ?
Po rozpadzie Związku Socjalistycznych Republik Radzieckich, na przełomie lat osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku, nastąpiły problemy między innymi z podziałem taboru kolejowego pomiędzy poszczególnymi republikami wchodzącymi w skład dawnego ZSRR.
W szczególności pierwsza połowa lat dziewięćdziesiątych była, można by powiedzieć, okresem przejściowym, w którym na większości taboru pasażerskiego i lokomotywach zdemontowano tak charakterystyczny herb kolei radzieckich.
I w związku z tym, być może, model przedstawia właśnie ten okres.

Czyli Oktiabrskaja i Pribaltijskaja. Ta pierwsza to powiem szczerze nie wiem gdzie to jest . Natomiast Pribaltijskaja to przypuszczam że w ZSRR obejmowała obszar dzisiejszych krajów Litwy Łotwy i Estonii które wtedy były Sowieckimi Republikami.
Oktiabrskaja (Октябрская жд) - Petersburg i okolice - siedziba Dyrekcji Sankt Petersburg.
Pribałtyskaja (Прибатийская жд) - w jej skład wchodziły: Łotwa, Litwa, Estonia, Kaliningrad. Siedziba Dyrekcji Ryga. Rozwiązana w 1990 roku. Z tego pozostała tylko Калининградская жд - siedziba Dyrekcji Kaliningrad.

Jakie "kurswageny" prowadził Saratov w latach 2009-2013? Na pewno były to wagony do : Tscheljabinsk, Omsk , Novosibirsk, Adler, Ekaterinburg, Astana, Mińsk. Czy coś jeszcze?
Komplet.
Przy tym mała uwaga. W języku polskim istnieje coś takiego, jak polska transkrypcja cyrylicy. I tak: Челябинск = Czelabińsk, a nie Tschelja coś tam, Новосибирск = Nowosybirsk, Екатеринбург = Jekaterynburg i tak dalej. Szanujmy nasz język.

I na okrasę:
wagon cerkiew

1445705_original.jpg

Ostatnio edytowane:

EC45

Znany użytkownik
Reakcje
67 2 10
A czy nie zdarzało się, aby włączany był również wagon do Ufy i Sverdlovska ? Wydaje mi się, że i taka tabliczka widnieje w oknie jednego z wagonów na jednym z filmów.

Ostatnio edytowane: