Dziś chciałbym zaprezentować belgijskie wagony typu K. Sporo takich wagonów jeździ do dziś na kolejach muzealnych w Belgii, ale dla nas ważniejszy jest fakt, że wagony tego typu po II wojnie światowej znalazły się także w Polsce i były używane na PKP. Kilka z nich zachowało się do ostatnich czasów. Najbardziej znany z nich jest chyba wagon w Ełku. Był on odbudowany i jeździł w pociągach specjalnych, ale nie wiem, gdzie się obecnie znajduje i jak wygląda. Wagony typu K są dość podobne do znanych nam lepiej niemieckich Eilzugwagen i nieraz są z nimi mylone: też mają podwójne drzwi na końcach, a przeznaczone były, podobnie jak ich niemieckie odpowiedniki, do pociągów przyspieszonych.
Kilka zdjęć wagonów typu K zachowanych dla celów muzealnych w Belgii.
Zobacz załącznik 173062
Zobacz załącznik 173063
Zobacz załącznik 173064
Zobacz załącznik 173065
Zdjęć wagonów K z czasów eksploatacji w Polsce nie mam, tu mogę tylko pokazać kilka zdjęć dwóch wagonów. Pierwszy to wagon z Tarnowskich Gór, jaki w sierpniu 2004 roku sfotografowałem w Krakowie. Wagon miał oryginalne wózki.
Zobacz załącznik 173066
Zobacz załącznik 173067
I wspomniany wcześniej wagon z Ełku. Tak wyglądał w maju 1994 roku, jeszcze przed odbudową. Później był odremontowany, ale zdjęć po tej naprawie nie mam. Nie wiem też, co się z tym wagonem dzieje dzisiaj. Widoczne są dodatkowe drzwi, wykonane już po przekwalifikowaniu wagonu na cele techniczno-gospodarcze PKP, a także wymienione wózki.
Zobacz załącznik 173059
Zobacz załącznik 173060
Zobacz załącznik 173061
Jeżeli ktoś ma informacje lub zdjęcia tych i innych wagonów typu K w Polsce, zachęcam do pokazania ich tutaj.
W drugim odcinku przedstawię modele tych wagonów.