• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolej we Wrocławiu i okolicach

Marcub85

Aktywny użytkownik
Reakcje
300 8 1
Ok. dwóch lat temu debatowaliśmy w tym wątku o łączniku pomiędzy stacjami Świdnica Przedmieście i Świdnica Kraszowice, nie było tam pasażerskiego ruchu kolejowego (może towarowy, wagony z fabryki mogły tamtędy wyjeżdżać w kierunku Dzierżoniowa). Ale chyba ktoś zauważył że to się może jednak przydać bardziej...
Będzie modernizacja tego łącznika, można o tym przeczytać tutaj:
https://walbrzych.dlawas.info/wiado...-odtworza-odcinek-linii-kolejowej/cid,41652,a

Marcub85

Aktywny użytkownik
Reakcje
300 8 1
Pozwoliłem sobie jedno zdjęcie tu wrzucić bo mnie zaciekawiło, źródło zresztą jest nadrukowane na zdjęciu

zdjęcie wagonu.jpg

wagon ryflowany wygląda jak typowa chłodnia, ale kolor tego wagonu to raczej nie biały. Ściany i drzwi wagonów chłodni chyba były grubsze, bardziej izolowane.
Czy brązowe ryflowane wagony które wyglądały jak chłodnie to były wagony poczty? Ktoś podpowie jaki to typ wagonu?
I czy występowały wagony - chłodnie brązowe (nie białe), myślałem kiedyś że to jakiś kolor fabryczny, a potem wszedł dopiero standard białych wagonów owocarek, chłodni itp?

Rysiek

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
2.776 37 1
Pozwoliłem sobie jedno zdjęcie tu wrzucić bo mnie zaciekawiło, źródło zresztą jest nadrukowane na zdjęciu

Zobacz załącznik 1089547
wagon ryflowany wygląda jak typowa chłodnia, ale kolor tego wagonu to raczej nie biały. Ściany i drzwi wagonów chłodni chyba były grubsze, bardziej izolowane.
Czy brązowe ryflowane wagony które wyglądały jak chłodnie to były wagony poczty? Ktoś podpowie jaki to typ wagonu?
I czy występowały wagony - chłodnie brązowe (nie białe), myślałem kiedyś że to jakiś kolor fabryczny, a potem wszedł dopiero standard białych wagonów owocarek, chłodni itp?
to wagon kryty typu 211K czyli wagon chłodnia 202L przebudowany i były to wagony własności PKP
(na początku lat 80tych ok 3 tys wagonów chłodni 202L przebudowano na wagony kryte 211K)
Us-ux 211K.jpg

Marcub85

Aktywny użytkownik
Reakcje
300 8 1
Dziękuję Panie Ryszardzie za szybką odpowiedź.
Domyślam się że po prawej stronie wagonu znajduje się napis "PRZEWÓZ PRZESYŁEK EKSPRESOWYCH I BAGAŻOWYCH"
Swoją drogą zawsze myślałem że Poczta Polska miała swoje wagony (pocztowe) i myślałem że może też ten wagon był własnością Poczty, to byłoby ciekawe.
Ale może po prostu to jest "zwykły" wagon bagażowy PKP, zdjęcie podpięte pod temat Poczty i stąd takie wnioski (błędne) że to jest wagon poczty.

To jeszcze jedno pytanie: czy ukośny biały pas przechodzący przez drzwi tego typu wagonu coś oznaczał? Na niektórych grafikach tego wagonu można taki zobaczyć, na innych nie.

Rysiek

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
2.776 37 1
Poczta Polska miała swoje wagony a były to ambulanse pocztowe - czyli wagony o konstrukcji wagonów pasażerskich posiadające odpowiednie parametry żeby mogły być włączane do pociągów pasażerskich:
tu cały wątek o takich:
https://forum.modelarstwo.info/threads/wagony-pocztowe.4364/
natomiast Poczta Polska pożyczała od PKP wagony kryte i bagażowe do realizacji swoich przewozów, gdyż ich własny ilostan wagonów nie wystarczał do pokrycia potrzeb.

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
1.765 38 3
Ponownie przesunięto termin zakończeniu odbudowy linii JG - Karpacz, tym razem na marzec 2025. LINK

Terminy od rozpoczęcia budowy do otwarcia ruchu:

JG-Mysłakowice (a właściwie to cały odcinek do Kowar): kilka dni po 18 lutego 1882 - 15 maja 1882 = 3 miesiące.
Mysłakowie-Karpacz: 16 października 1884 -1 lipca 1885 = 8,5 miesiąca.

Odbudowa (JG-Mysłakowice-Karpacz):
rozpoczęcie prac budowlanych: marzec 2023
planowane (na ten moment) zakończenie: marzec 2025.
= 24 miesiące.

Brawo my.