• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolej we Wrocławiu i okolicach

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
1.746 38 3
Kilka kroków po Zakrzowie

Wyremontowana i ponownie otwarta dla ruchu 15 lat temu linia Wrocław Psie Pole - Trzebnica przechodzi mały remoncik: regulację toru. Przypadkowo przechodziłem i...

Semafor wjazdowy na Psie Pole. Nowy tłuczeń czeka na wyprofilowanie.

wz1.jpg

Czy te odcinki łuku pochodzą z "systemów torowych" różnych firm?

wz2.jpg

Znalazłem taką cechę; w krzakach obok toru leżą szyny dokładnie 10 lat starsze.

wz3.jpg

Tak się łączy tory na prawdziwej kolei. Teraz już wiecie, jak to powinno wyglądać na makiecie.

wz4.jpg

A niedaleko jest biuro Krajowego Rejestru Długów. Ciekawe, czy ten departament wydaje nagrody tym, którzy raczyli zapłacić wystawioną fakturę?

wz5.jpg

No i tyle. Pisałem, że to będzie tylko kilka kroków ; )

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.317 504 30
Nowy tłuczeń czeka na wyprofilowanie.
A cały tor na regulację i podbicie.
Czy te odcinki łuku pochodzą z "systemów torowych" różnych firm?
Tak, jak sam kolega @Kylogram napisał, podsypka jest jeszcze niewyprofilowana. Po wyregulowaniu i podbiciu toru łuk będzie z jednego "systemu torowego". ;)
Tak się łączy tory na prawdziwej kolei. Teraz już wiecie, jak to powinno wyglądać na makiecie.
To nie jest typowe złącze, wygląda to na tzw. izolowane złącze klejono-sprężone. Takie złącza wykonuje się warsztatach a potem wspawuje się w tor bezstykowy na granicach odcinków izolowanych. W tym wypadku najwyraźniej nie musi spełniać funkcji izolacyjnej: widać, że izolacja, zwłaszcza między końcami szyn, jest zgnieciona, a dodatkowo przyspawane są prowizoryczne (?) zwieracze izolacji - dość dziwna sprawa.

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
1.746 38 3
@Andrzej Harassek Oczywiście takie złącza z kabelka elektrycznego wykonano nie tylko w tym miejscu (ale nie wiem, na jak długim odcinku szlaku). Nigdy wcześniej nie widziałem czegoś takiego.

A jakie jest przeznaczenie elementów zaznaczonych strzałkami?

wz4a.jpg

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.486 19 9
Oczywiście, nawet na jego terenie stoi jakaś cysterna (środek kadru) a sam tor idzie wychodzi z terenu ZDiUM i dociera dalej do terenu stoczni.
@Kanclerz , no to mamy kolejny rozjazd czasowy. :rolleyes:
Tak, jak napisałem - w 1985r. bocznica na terenie ZDiUM była już nieprzejezdna, rosły tam krzewy i młode drzewka (niektóre wysokości człowieka, więc nie urosły w jedną noc). Ponadto przez teren ZDiUM (częściowo w miejscu torów), nad ulicą Długą oraz przez jednostkę wojskową biegły... rury ciepłownicze.
Rurociąg ten był tam "od zawsze", a na 100% był tam w okresie 1985-89. Prowadził dalej przez ogródki znajdujące się wewnątrz krzyża torów aż do ulicy Starogranicznej. Sądząc po jego przebiegu, dostarczały ciepło do osiedla Popowice.
Gdzieś w połowie lat 80-tych rozpoczęto budowę nowego, większego rurociągu, który idzie obecnie po drugiej stronie torów do Nadodrza, wzdłuż ogródków działkowych.

Na twoim zdjęciu nie ma jeszcze ani tego starego rurociągu ciepłowniczego, ani nowego, co by sugerowało, że zdjęcie pochodzi z dużo wcześniejszych lat, zanim osiedle Popowice zostało w pełni uzbrojone w niezbędną infrastrukturę i media.

Ostatnio edytowane:

Kanclerz

Znany użytkownik
Reakcje
376 3 0
@Kanclerz
starego rurociągu ciepłowniczego
Kawałek rurociągu widać przy moście nad Odrą. Z obu stron wchodzi on pod kratownice mostu (albo pomiędzy) po południowych stronach. Przy czym po prostu znika po stronie ZDiUM (przysypany?). Dalej nie ma po nim śladu, jedyne co może pomóc to fakt, że przy południowej części skrzyżowania Poznańskiej z Długą jest kawałek rurociągu (może 10-20mb) w trakcie budowy razem z komorami na końcach.

route

Aktywny użytkownik
Reakcje
419 2 1
Może to zdjęcie z 1994 roku pomoże. Jeżeli dobrze rozumiem to stary rurociąg to ten wzdłuż ulicy Portowej, a nowy to ten nad ulicą Długą na północ od niego.
Wroclaw1994.jpg

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.486 19 9
Może to zdjęcie z 1994 roku pomoże. Jeżeli dobrze rozumiem to stary rurociąg to ten wzdłuż ulicy Portowej, a nowy to ten nad ulicą Długą na północ od niego.
Dokładnie. :) Właśnie chciałem podlinkować to samo zdjęcie ze strony https://gis.um.wroc.pl/imap/?gpmap=gp11
Ten południowy rurociąg to ten stary. Przy moscie był (jest?) kolektor, z którego wychodził. Potem szedł terenami ZDiUM oraz jednostki wojskowej (zamazanej na zdjęciu), dalej ul. Żagańską i przez tory dochodził do Popowic. Na zdjęciu z 1994r. rurociąg ten jest już nieco niekompletny.
Nowy rurociąg z lat 80-tych to ten od północnej strony nasypu. Jest on częściowo ukryty pod ziemią. Idzie on dalej wzdłuż ulicy Gnieźnieńskiej, przechodzi pod wiaduktami i kończy się w tym samym miejscu, gdzie kiedyś kończył się ten stary rurociąg.

No i o te rurociągi się rozchodzi. :) Na zdjęciu @Kanclerz nie ma ani jednego, ani drugiego.
To moim zdaniem swiadczy, że zdjęcie pochodzi z lat, kiedy osiedle Popowice nie miało jeszcze własnego połączenia z siecią C.O. Czyli na pewno nie jest to zdjęcie z 1985r.

Kanclerz

Znany użytkownik
Reakcje
376 3 0
To co zaznaczyłem strzałka czym może być?
Zobacz załącznik 1073014
To jest właśnie rurociąg o którym wspomniałem. Wg aktualnych danych z geoportalu on przez kawałek skarpy na zdjęciu dalej istnieje i jest czynny. Po około kilkudziesięciu metrach przechodzi na drugą stronę toru w aktualizację widoczną na zdjęciach lotniczych.

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.486 19 9
To co zaznaczyłem strzałka czym może być?
To jest właśnie rurociąg o którym wspomniałem..
Zgadza się. Tyle, że rurociągów w tym rejonie jest od pyty. ;) Mostem kolejowym idzie kilka linii ciepłowniczych z pobliskiej elektrociepłowni, które następnie rozdzielają się na osiedla i obiekty, zlokalizowane po tej stronie Odry. Nie ma co analizować przebiegu wszystkich.

Do podważenia domniemanej daty wykonania zdjęcia wystarczy brak obecności tego jednego rurociągu do Popowic. W 1985r. na pewno był, a na zdjęciu go nie ma.