Warto zauważyć, że pierwsze wklejone przez ciebie to nie ta kolej. To akurat Kolej Doliny Bystrzycy (Weistritztalbahn) i most nad Bystrzycą. Niby po sąsiedzku, ale inna kolej
.
Tak zgadza się, masz rację, znam te tereny na wskroś, nawet widziałem jak w latach '70 przed świętem 1-go maja rzeka pod tym mostem była czerwona od barwienia tkanin w pobliskiej fabryce na jedyny słuszny kolor
Kolej Sowiogórska jako HASŁO zainspirowało mnie do klimatów tamtych terenów pomiędzy Wałbrzychem a Kłodzkiem. Pamiętam też jak pięknie wyglądała jeszcze czynna stacja w Jedlinie Zdroju... dzisiaj nawet szyn już nie ma, było minęło, a szkoda
.
...przekręcisz układ torowy i dodasz wąski tor, którego nigdy nie było.
Tak, też masz rację, ale JA bynajmniej nie chcę odtwarzać dokładnie założeń stacyjnych, wolę jako architekt i urbanista samemu coś skomponować wzorując się na wybranych klimatach. Więc i wąskie tory niczemu nie przeszkadzają, a dodają uroku na makiecie, szczególnie gdy tory szerokie krzyżują się i przenikają z wąskimi, jak na przykładzie 5,28 m2 Mikro Świata z Metalu i Kitu
.