• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0 (1:87) Klub Modelarzy Kolejowych w Warszawie

Z

Zv

Gość
jest więcej grup bez osobowości i mają się całkiem dobrze zwłaszcza bez bezczelnych indywiduów :) miejsce na spotkania w postaci kilkusetmetrowej kanciapy znajduje się kilka razy do roku bez problemu. Życzę wam powodzenia ale na starcie pojawia się pewien znany w środowisku problem :) pyskaty zarozumiały osobnik który wszystko rozpierdo... :) sprowadzi do swojego poziomu rozmowę i pokona doświadczeniem.. A co do przyjaciół to w życiu takich prawdziwych ma się dwóch, szczęśliwcy maja trzech reszta to koledzy kumple i znajomi... nie oczekuj od nich zbyt wiele.

Baldwin

Znany użytkownik
Reakcje
488 0 0
No niestety Hugwa i tu muszę Cię zmartwić też potrzebowaliśmy na nasze zabawki sporo miejsca.
Ale tak jakoś się układa, że dysponujemy prywatną materią powierzchniowa.;)
Bez tego ta zabawa nie była by ,możliwa ze nie wspomnę o konserwacji po sezonie i przygotowaniu do następnego .
Tak, że mimo wszystko do tego aby klub był klubem pomieszczenie jest niezbędne.
Pamiętam imprezy w Norblinie i tłumy odwiedzające wystawę modeli kolejowych .
Tak więc zapotrzebowanie jest tylko trzeba by mieć gdzie to uskuteczniać.
A co do krzykaczy to będą zawsze bo nie jest tak że każdemu się dogodzi

Reakcje
0 0 0
Witam
Jestem wiceprezesem Warszawskiego Klubu Modelarzy Kolejowych. Czytam różne Fora ale z reguły omijam działy budowy makiet, modułów itp. Interesuje mnie bardziej budowa modeli. Na ten wątek „wpadłem” dopiero 26.03 przez przypadek, szukając innej informacji w Google.

Bardzo rzadko piszę na forach ale musze sprostować parę nieścisłości.
... gniazdko w Grodzisku chciał zorganizować ś.p. Andrzej Szymiczek, ale nie zdążył. Reszcie za daleko do Grodziska...
Ś.p. Andrzej Szymiczek widząc problemy Klubu z pomieszczeniem myślał o przygarnięciu go do Grodziska tymczasowo. Klub na stałe w Grodzisku ze względu na dojazdy (czas i koszty) w dłuższej perspektywie nie miał by racji bytu i taka opcja nigdy nie była brana pod uwagę. W Grodzisku jest Klub Miłośników EKD/WKD, którego Andrzej był Prezesem oraz Izba Tradycji EKD/WKD czynna w środy i niedziele.
Hubert zapewniam Cię, że reszta jeździ do Grodziska i bywa tam częściej niż myślisz.

... Siedziba jest pod adresem AB,...
Pod adresem AB jest tylko biuro, natomiast narzędzia, modele, materiały, makiety, segmenty są zgromadzone w innym miejscu. A spotkania odbywają się jeszcze w innym.

ponadto
...Wszak jest WKMK, ale z całym szacunkiem to już raczej historia, takie stowarzyszenie dziadków, bez szans na rozwój, a sprawia to wiek, wiem o czym pisze bo sam już nie młodym i też nie zawsze mi się chce, dlatego nadzieja w młodych....
Każda organizacja się starzeje ale problem jest w tym aby przyszli ludzie młodzi i dalej ją prowadzili. Chcieli działać. Dużo ludzi jest z organizacją tylko wtedy gdy jest ona na „Topie” a gdy ma „dołek” np. w naszym przypadku brak pomieszczenia na modelarnie to ich nie ma. Zresztą sam o tym napisałeś.
...Nam przenosiny pomogły, choć inaczej to wyglądało, mamy nowych kolegów,starszych i całkiem młodych i to nie takich oszołomów co tylko kombinują jak coś podpierdolić z klubu ale prawdziwych "maniaków" i staramy się pracować nad nimi, oczywiście rezultatów nie
spodziewamy się już jutro,ale może kiedyś....

...szkoda że ekipa spod znaku WKMK nie jest bardziej otwarta na nowych ludzi możliwości...
Nie bardzo wiem skąd czerpiesz taką wiedzę. Proponuje nie słuchać co mówi jedna pani drugiej pani. Przypomina mi się sprawa m.in. z filmem "Ksiądz" (chyba taki był tytuł). Naklejki z parowozami z tej wystawy nadal mamy w sprzedaży na giełdzie.

Z jednym czy drugim normalniejszym, sporadyczny...
Podaj proszę definicję normalności.

Organizację tworzą członkowie działający na jej rzecz. Jak członkowie nie zrobią to nikt za nich niczego nie zrobi.

WKMK organizuje w Muzeum Techniki, w PKiN, w każdą trzecią niedzielę miesiąca giełdę modelarską. Najbliższa 21.04. od 10.00 do 13.30 i tam można nas spotkać. Jak ktoś chce nas znaleźć to nie jest to trudne.

Poszukiwania pomieszczenia na modelarnie trwają. Jak napisałem wczesniej Klub ma narzędzia, modele, literaturę, materiały do makiet, makiety w tym segmenty (ale czy to LL czy Fremo to nie wiem), itd.

Nemo gratuluję zostanie dziadkiem ja jestem dopiero ojcem i wożę pociągiem Om klocki (przepraszam
materiały budowlane) na dom Księżniczki.

Uff. Naskrobałem chyba za minione pięc lat.

Pozdrawiam

Bogdan Plandowski
Jak ktoś chciałby pogadać lub spotkać się - e-mail: bplan@wp.pl

sakr.el.barh

Użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
28 0 0
Czesc, jestem nowy na forum. Jestem baaaaaardzo zainteresowany utworzeniem i funkcjonowaniem klubu/stowarzyszenia/innego tworu, dzięki któremu powstałoby w Warszawie miejsce spotkań nad wspólną makietą. Może warto się spotkać, zobaczyć ilu osobom zależy na tym na tyle, aby podjąć się pracy i zorganizować coś, co będzie funkcjonowało.

Reakcje
0 0 0
Czesc, jestem nowy na forum. Jestem baaaaaardzo zainteresowany utworzeniem i funkcjonowaniem klubu/stowarzyszenia/innego tworu, dzięki któremu powstałoby w Warszawie miejsce spotkań nad wspólną makietą. Może warto się spotkać, zobaczyć ilu osobom zależy na tym na tyle, aby podjąć się pracy i zorganizować coś, co będzie funkcjonowało.
Zapraszam do Warszawskiego Klubu Modelarzy Kolejowych. Na dzień dzisiejszy brakuje pomieszczenia (tylko). Przyjdź i zacznij działać.

Bogdan Plandowski

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
127 3 0
Co do stowarzyszenia MSMK spotkanie założycielskie się odbyło. W danej chwili jest nas 15 osób, a im więcej tym lepiej. Jeśli chcesz do nas dołączyć lub uzyskać więcej informacji powinieneś napisać wiadomość prywatną do kol. Docteur ostatecznie do mnie.

Reakcje
0 0 0
Czyli: przyjdź na giełdę i noś za nas stoliki. Tak się działa w prawie najstarszym klubie w Polsce.
W Statucie Klubu w § 4 jest zapis "Klub, realizując statutowe cele opiera się na pracy społecznej członków...." Do działalności Statutowej Klubu należy też organizowanie giełd modelarskich. Stoliki trzeba przynieść przed giełdą i odnieść po giełdzie. Same nie przyjdą. Noszą je wszyscy członkowie, którzy są na giełdzie.
Klub jest to stowarzyszenie ludzi o podobnych zainteresowaniach. Nie jest to zakład pracy, wojsko itp. To od członków Klubu zależy czy budują makiety, modele czy jeżdżą na wycieczki. Jeżeli ktoś w WKMK chce budować makiety to nikt nie stwarza mu problemów.
Bogdan Plandowski

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
374 26 4
Znam statut klubu, sam w nim grzebałem.
Stoliki trzeba przynieść przed giełdą i odnieść po giełdzie.
To nie byłby żaden problem, gdyby klub prowadził jakąkolwiek inną działalność. A może tak jest, tylko świat o tym nie wie?
Jeżeli ktoś w WKMK chce budować makiety to nikt nie stwarza mu problemów.
To bardzo szlachetne. A jak klub pomaga?

Reakcje
0 0 0
Znam statut klubu, sam w nim grzebałem.
Akurat statutu nie znasz bo już cię w Klubie nie było gdy był korygowany.
To nie byłby żaden problem, gdyby klub prowadził jakąkolwiek inną działalność. A może tak jest, tylko świat o tym nie wie?
M in. wycieczki dla członków Klubu, wystawy (z braku pomieszczenia na modelowanie przez ostatnie kilka lat nie było to możliwe), giełdy, oglądanie wspólne filmów o kolei i modelarstwie kolejowym itp.
To bardzo szlachetne. A jak klub pomaga?
Wszystko zależy od potrzeb i możliwości Klubu. M in. umożliwia korzystanie z narzędzi. A Twój Klub jak pomaga?

Każdy kto chce działać w WKMK może w nim działać.

Bogdan Plandowski

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
374 26 4
Akurat statutu nie znasz bo już cię w Klubie nie było gdy był korygowany.
Akurat znam, bo wisiał na stronie.

wycieczki dla członków Klubu
propagowanie modelarstwa jak sie patrzy. Każda grupa, podgrupa, grupeczka która w ciągu roku robi cokolwiek, pokazując choćby skrawek makiety w remizie na maciupciej wiosce robi dla modelarstwa więcej niż WKMK przez dekadę.
Kiedy była ostatnia? 2008?
A ile od tego czasu było imprez na których powinniście być? Choćby takich, które organizuje PZMK?
A co z wystawą na XXX-lecie klubu w MT? Słyszałem, że mogła być. Była?
z braku pomieszczenia na modelowanie przez ostatnie kilka lat nie było to możliwe
Żeby nie zdobyć pomieszczenia przez pięć lat to trzeba bardzo go nie chcieć. A przecież co jakiś czas ktoś pisze o tym że klub ma się świetnie i cały czas szuka. Straszny pech. Naprawdę. A jak w końcu się paru gości zebrało i zakłada nowy klub bo z tym waszym kółku nie ma czego szukać to od razu się wtrynia Rzecznik WKMK który agituje do wstępowania w szeregi tej zacnej instytucji.
To wiemy.
oglądanie wspólne filmów o kolei i modelarstwie kolejowym
Też dobre! To na pewno wygoni sprzed komputerów wszystkich którzy robią to na YouTube.
Wszystko zależy od potrzeb i możliwości Klubu

Nie mówimy o potrzebach klubu, tylko ludzi którzy mieliby go pchać.
umożliwia korzystanie z narzędzi.

A z jakich to konkretnie narzędzi i przede wszystkim gdzie można skorzystać? To się wypożycza jakoś?

Pozwól, że Cię zacytuję: wpadnij, a zobaczysz. Udostępnianie miejsca i gratów tym którzy potrzebują to nie jest coś czym naprawdę warto się chełpić, ale popatrzeć zawsze można.

Jesteś naprawdę bardzo dzielnym (niedo)rzecznikiem, ale to jest temat o MSMK a nie o WKMK ani tym bardziej KMKN.
Do zobaczenia. Wpadnij z kolegami.

Reakcje
0 0 0
Każda grupa, podgrupa, grupeczka która w ciągu roku robi cokolwiek, pokazując choćby skrawek makiety w remizie na maciupciej wiosce robi dla modelarstwa więcej niż WKMK przez dekadę.

Widzę, że pewnych rzeczy nie zrozumiałeś to powtórzę. Klub jest to stowarzyszenie osób o podobnych zainteresowaniach. Np. Klub powinien umożliwić wykonanie makiety przez osoby, które zechcą ją budować. Natomiast jeżeli ktoś nie chce budować makiety bo np. kolekcjonuje modele to nie musi uczestniczyć w budowie makiety. Pomaga przy niej.
A ile od tego czasu było imprez na których powinniście być? Choćby takich, które organizuje PZMK?
A powinniśmy być. Jest jakiś obowiązek. Czy jesteśmy czy nie to zależy tylko od członków WKMK czy mają czas i czy chcą gdzieś jechać.
A co z wystawą na XXX-lecie klubu w MT? Słyszałem, że mogła być. Była?
Była w 2002 roku. A jeżeli chodzi na XXXX-lecie Klubu to sprawy zdrowotne i osobiste członków spowodowały wycofanie się z pomysłu.
Żeby nie zdobyć pomieszczenia przez pięć lat to trzeba bardzo go nie chcieć. A przecież co jakiś czas ktoś pisze o tym że klub ma się świetnie i cały czas szuka. Straszny pech.
Naprawdę.

Nie każdy ma czas wałęsać się codziennie po mieście.
A jak w końcu się paru gości zebrało i zakłada nowy klub bo z tym waszym kółku nie ma czego szukać to od razu się wtrynia Rzecznik WKMK który agituje do wstępowania w szeregi tej zacnej instytucji.
To niech zakładają. Warszawa jest duża.
Też dobre! To na pewno wygoni sprzed komputerów wszystkich którzy robią to na YouTube.

No na You Tubie i w Internecie też są filmy a ludzie umawiają się i chodzą razem do kina. W telewizji też są relacje z wydarzeń sportowych a ludzie umawiają się i spotykają w pubach, restauracjach i oglądają relacje wspólnie. Poza tym wyobraź sobie, że nie każdy ma komputer.
Nie mówimy o potrzebach klubu, tylko ludzi którzy mieliby go pchać.
Więc o tym napisałem tylko w skrócie no ale widzę, że należy napisać jeszcze raz. Wszystko zależy od potrzeb członków Klubu i możliwości WKMK
A z jakich to konkretnie narzędzi i przede wszystkim gdzie można skorzystać? To się wypożycza jakoś?
Członek Klubu ma dostęp do narzędzi klubowych.
Pozwól, że Cię zacytuję: wpadnij, a zobaczysz.

Nie pamiętam abym Cię zapraszał. Chyba to nie moje.
Jesteś naprawdę bardzo dzielnym (niedo)rzecznikiem, ale to jest temat o MSMK a nie o WKMK ani tym bardziej KMKN.
Do zobaczenia. Wpadnij z kolegami.
Mylisz się to jest temat: „Klub Modelarzy Kolejowych w Warszawie” a nie temat o MSMK
Sformułowania typu: (niedo)rzecznikiem, skrót KMKN lub „Z jednym czy drugim normalniejszym…” świadczą tylko o piszącym. Nie wpadnę bo Twoje towarzystwo mi nie odpowiada.
Do WKMK należą m.in.
Andrzej Brylski – kalkomanie
Witold Fita – modele
Rozumiem, że powinni siedzieć w modelarni i robić makietę - raczysz żartować
Bogdan Plandowski

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
374 26 4
"Niedorzecznik" to cytat z waszego prezesa. A kiedys i mojego. A na resztę można sobie odpisywać do usranowa i bez celu.
NTNR :)

A nie! Jeszcze jedno mi się rzuciło. Ciekawe co można zrozumieć z KMKN, za cholerę nie mogę nic dopasować oprócz skróconej do granic nazwy naszej sekty.
Ktoś ma jakiś pomysł?

W

wajchowy

Gość
Jaki problem zalozyc inny klub? Jest grupa kumpli to sobie zakladaja tak jak im pasuje. A komu przeszkadza, ze w jednym miescie jest kilka klubow? A swoja droga to dziwne, ze stary klub w W-wie nie ma siedziby. Bez siedziby nie ma klubu. Po cholere w ogole zakladac klub jak nie ma lokalu?
Panie Bogdanie przez te wszystkie lata to powinniscie przyciagnac mlodych. Ilu ich macie?

sakr.el.barh

Użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
28 0 0
To nie jest temat o Warszawskim Klubie Modelarzy Kolejowych, tylko temat który rozpoczął proces który zakończył się powołaniem MSMK. Tak więc jest to temat o MSMK :)
Rany! Aż boję się coś napisać, jeśli jedno moje zdanie wywołało taką dyskusję. Ja tylko chciałbym znaleźć miejsce, gdzie wraz z innymi o podobnych zainteresowaniach mógłbym popracować nad makietą, zobaczyć jeżdżące pociągi... Bez utarczek personalnych.