• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0 (1:87) Klub Modelarzy Kolejowych w Warszawie

14D40

Ostrzeżony
Producent
Reakcje
305 10 1
Wymieniona była dawna "Kolejówka", budynek szkoły jest sporawy, piwnice też są, może szkoła udostępniła by którąś z nich...trzeba by z dyrektorem Chałasem porozmawiać...

OP
OP
corwin

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
336 2 3
Kończy się na tym, że większość i tak woli dłubać w domu.
Np. teraz, pijąc browarek, czytając forum, mogę sobie podłubać w jakimś module.
Sens klubu/pomieszczenia to cykliczne warsztaty + spotkania przy makiecie. IMO.
No ale kiedyś tą makietę trzeba zrobić, a pomysł pracy nad segmentami w domu jest jak najbardziej ok. Z tego co widać na zdjęciach koledzy z ŁKMK jakoś dali i dają radę - tak więc myślę, że w Warszawie też się uda. Tym bardziej, że taki klub może zrzeszać nie tylko H0 ale i inne skale. Myślę, że N-kowcy z przyjemnością wpadną spotkać się w klubie przy makiecie a i H0-wcy też z przyjemnością popatrzą na makietę w skali N, a nawet poprowadzą na niej pociągi. Ze swojej strony mogę zapewnić dla klubu 200 metrów Flexów Tilliga plus dość znaczną ilość rozjazdów także Tilliga a jak będzie potrzeba to i Wellera :) Na razie wszystko rozbija się o miejsce.

dojeżdża tam autobus 206 ,można dojść od węzła ztm FORT WOLA w miejscu gdzie była kładka .teren w miare dozorowany i ogrzewany nie na uboczu
ale PKP liczy sobie za powierzchnię tyle że klubu nie będzie stać.

Wymieniona była dawna "Kolejówka", budynek szkoły jest sporawy, piwnice też są, może szkoła udostępniła by którąś z nich...trzeba by z dyrektorem Chałasem porozmawiać...
Jak masz taką możliwość to porozmawiaj i daj znać co oni na to.

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
dobrze wiesz że ten temat nie ma od razu możliwości istnieć w rzeczywistości i jest on na razie tylko czystą teorią, nie rozumiem zatem dlaczego się czepiasz, każdy wyraża swoje życzenia, chęci, sugestie. Sam tylko gdybasz a wytykasz to innym...
Ja po prostu różne inicjatywy próbowałem rozruszać, może mniej ambitne, ale najczęściej na początek wyglądało to tak jak pisze: "będę jeśli", "będę jak". Natomiast jak już zaczęło się powoli ruszać z miejsca kończyło się na tym "ja odpadam bo mało ludzi startuje", "dołączę może później", "dołączę jeśli" pomimo iż na wstępie deklarowało się 5 do 6 razy więcej chętnych pomagierów i człowiek lądował na lodzie... I nie nazwał bym tego może czepianiem, fakt że może zbyt jaskrawo się wyraziłem, ale niestety angażując się w jakąkolwiek inicjatywę tego typu trzeba z góry zakładać że jeśli się nie zrobi czegoś samemu to tego nie będzie... swoją drogą jako że do Warszawy mam raczej daleko to w sumie mogę się ograniczyć jeno do kibicowania, ewentualnie do wspomożenia w razie potrzeby duchowo czy jakimś datkiem w razie potrzeby i możliwości...

14D40

Ostrzeżony
Producent
Reakcje
305 10 1
Ciekawe tylko czy ta szkoła nadal będzie miała coś wspólnego z koleją... parę wpisów wcześniej wyczytałem że samochodówka ma z tego być... dowiem się co i jak, muszę skontaktować się z dyrektorem. Przy okazji pozdrawiam i wspominam zajęcia z elektrotechniki ;)

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
374 26 4
Arek, taki bystry jesteś chłopak i sie rwiesz na wynajmowanie od kolei? Znaczy tak: cieplutko Ci kibicuję, ale moge spokojnie postawić kratę browaru że za normalne pieniądze nic porządnego nie znajdziesz. Ale gdybyś jednak znalazł i będzie Ci zbywać sto meterków za tyle ile płacimy za naszą modelarnię 200 metrów od torów to pamiętaj, że bardzo Cię od jakiegoś czasu lubię ;-P

OP
OP
corwin

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
336 2 3
Arek, taki bystry jesteś chłopak i sie rwiesz na wynajmowanie od kolei? Znaczy tak: cieplutko Ci kibicuję, ale moge spokojnie postawić kratę browaru że za normalne pieniądze nic porządnego nie znajdziesz. Ale gdybyś jednak znalazł i będzie Ci zbywać sto meterków za tyle ile płacimy za naszą modelarnię 200 metrów od torów to pamiętaj, że bardzo Cię od jakiegoś czasu lubię ;-P
Hubert szukam nie tylko na kolei :) Ale teren przy lokomotywowni ma swój klimat sam rozumiesz... grzechem byłoby nie spróbować. A tak przynajmniej wiem, że nie zaniedbałem tego :) Jak znajdziemy fajne miejsce to przygarniemy i inne skale jeśli będą chciały dołączyć.

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
127 3 0
Och, jakież to typowe... "jak coś ruszy to pomogę", "jak ktoś rozpocznie to dołączę", "jeśli się pokaże coś takiego to się zaangażuje"... a z reguły kończy się na "jak" i "jeśli" niestety...
corwin: Jest jeszcze ewentualna ewentualność dogadania się z kolegami z innych klubów, o ile chcieli by partycypować w takim przedsięwzięciu, ale to kwestia logistyki a i może przede wszystkim dogadania... ale najpierw trzeba by się dowiedzieć czy to realne, bo to ze dużo galerii nie znaczy że będą zainteresowane i na takich a nie innych warunkach...

Szkoda, że tak uważasz... Ze swojej strony nie jestem w stanie pomóc w problemie ze znalezieniem lokalu. Jedyne co, po uruchomieniu takiego klubu, mogę służyć pomocą merytoryczną, jak i sam bym się wiele dowiedział....

Baldwin

Znany użytkownik
Reakcje
488 0 0
A to z ciekawości przejdę się i zapytam , bo o ile wiem to co tam było to jest nadal .:)
Muzeum się pozbyli ale teatr nadal funkcjonuje i pomieszczenia na pewno jakieś są.

Reakcje
1.781 13 0
Ja zgłaszam swoją chęć przy pracach nad renowacją miejsca na modelarnie( o ile się je znajdzie) i wszelkich pracach mających na celu uruchomienie takiego miejsca.....:)Koniecznie dawajcie na bieżąco znak ,że coś jest na oku.
Wspaniale było by mieć takie NASZE miejsce na pracownię i warsztaty.

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
374 26 4
Problem z tanimi miejscami do remontu polega na tym, że ostatecznie i tak są kosztowne, nawet nie licząc robocizny. A im więcej się zrobi, tym więcej zostaje do zrobienia i trzeba naprawdę zgranej i zdeterminowanej drużyny żeby to szybko ogarnąć.
Nam na początku wydawało się że trochę farby i płynu do mycia załatwi sprawę a skończyło się na czterech miesiącach ostrej walki po godzinach. Nie wiem jak to było z nowym imponującym kwadratem ŁKMK, ale zdaje się że chłopakom w Sopocie udało się wejść do gotowej sali w szkole. Umyli podłogę i ognia.

I jeszcze jeden drobiazg: inaczej rozmawia się jako jedna czy pięć osób fizycznych a inaczej jako jedna prawna. Nie mówię o jednorazowych albo incydentalnych dwudniowych akcjach tylko o stałych zobowiązaniach.

Uriel

Znany użytkownik
Reakcje
17 0 0
Hubert szukam nie tylko na kolei :) Ale teren przy lokomotywowni ma swój klimat sam rozumiesz... grzechem byłoby nie spróbować. A tak przynajmniej wiem, że nie zaniedbałem tego :) Jak znajdziemy fajne miejsce to przygarniemy i inne skale jeśli będą chciały dołączyć.
Szczecińskiemu klubowi ZKMK udało się z pomieszczeniem na terenie wagonowni... Klimat mamy genialny ;) Jednak aby coś "ogarnąć", by klub miał gdzie funkcjonować w pełni, to w ciągu 3 lat przeprowadzaliśmy się 3 razy, z czego, jakby połączyć wszystkie okresy naszej "bezdomności", to przez 1,5 roku nie mieliśmy żadnego pomieszczenia.

Życzę Wam abyście też znaleźli sobie odpowiednie miejsce do rozwoju wspólnej pasji ;)

... a to dwie panoramy z miejsca gdzie ZKMK ma swoją siedzibę :)

pano1a.JPG
wagonownia1.JPG