• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Katastrofy i wypadki

Reakcje
2.849 79 12
Tu BMW się popisało...cóż...
Bierny Mierny Wierny...głupocie...
A co do wspomnianego filmu z CyberMarianem...dali radę...samochód był samochód a nie styropian jak w różnych prezentacjach było...

Pozdrawiam,

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.012 85 11
Panowie to nie BMW się nie popisało tylko nie popisują się polscy kierowcy bezmyślnie wjeżdżający pod pociągi.
Normalnie myślący człowiek będzie wiedział,że filmik BMW jest fikcją reklamową i należy zachować szczególną
uwagę na przejeździe kolejowym.Tylko nasi miszczowie kierownicy mogą taką reklamę potraktować jako zachętę
do debilnych zachowań na drodze.

Pantograf

Znany użytkownik
Reakcje
1.020 63 25
Swego czasu działając w akcji "Bezpieczny Przejazd- Zatrzymaj się i żyj!", na początku każdego roku był poruszany temat symulacji aby na przejazd ustawić normalne auto i zrobić dzwona przy normalnej prędkości... Taki materiał czy to w spocie, reklamie czy też nawet sama naoczna wizja dała był olbrzymi rezultat. Jednak tłumaczenie się, iż naprawa ewentualnej szkody jest zbyt duża skutecznie odwleka taka symulacje, w efekcie mamy jak w styropianowych model auta wjeżdża loczek. Dziś ludzie są tak obkladani przez filmy, gry itp brutalnymi scenami, że taka symulacja nie działa na wyobraźnię. A szkoda....

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.012 85 11
Swego czasu działając w akcji "Bezpieczny Przejazd- Zatrzymaj się i żyj!",
Moim zdaniem zatrzymywanie się przed przejazdem nie daje gwarancji przeżycia i mam na to dowody dwie osoby
z grona moich znajomych nie żyją właśnie dlatego,że zatrzymały się przed przejazdami.Wynikało to z tego,że tory były widoczne
na zbyt małej odległości i pociąg było widać zbyt późno.Zresztą ja sam dzięki temu,że nie zatrzymuję się przed przejazdem
a zwalniam i pilnie się rozglądam,uniknąłem paręnascie lat temu zderzenia z pociągiem.

Reakcje
1.617 14 6
Kolego Stare Tory, na jakiej podstawie tak twierdzisz. Masz nagranie z tego wypadku?. Twierdzisz, że tory były widoczne ze zbyt małej odległośc, ale przecież przed każdym przejazdem kolejowym oprócz krzyża Św. Andrzeja który znajduje się przed samym przejazdem, są również słupki, pierwszy w odległości 240 mb od przejazdu, następny 160mb oraz 80 mb, tak więc naprawdę trudno jest nie zauważyć czynnego przejazdu kolejowego Trochę przejechałem km. w swoim życiu i widzę co obecni kierowcy wyprawiają na drogach, po prostu to jest paranoja. Obejrzy sobie na ytubie filmiki pokazujące przejazdy kolejowe i zobacz co nasi mistrzowie kierownicy wyczyniają.

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.012 85 11
Zaraz,zaraz nie chodzi mi oto z jakiej odległości widać tory,ale o to z jakiej odległości jestem w stanie zauważyć jadący pociąg.
W moim przypadku tor "wychodził"łukiem z lasu i jadący nim pociąg był widoczny z góra 50m.A nagrać to niby na czym miałem
prawie 19 lat temu?W przypadku znajomych którzy zginęli w obu przypadkach orzeczono,że nie ponosili winy za zaistniałe wypadki,
przyczyną była zbyt mała odległosć z której dało się zobaczyć jadący pociąg.Zanim "wsiądziecie"na mnie sprawdźcie ile czasu zajmuje
przejechanie przez przejazd od prędkości 0 km/h a ile z prędkością początkową 20 km/h,pomyślcie przez chwilę i dokonajcie paru
prostych obliczeń,a sami zobaczycie czy zawsze zatrzymanie się przed przejazdem ratuje życie.

Reakcje
1.617 14 6
Każdy z nas pozostaje przy swojej wersji, ale nie mogę zrozumieć tego wyjaśnienia że nie widać ani nie słychać jadącego składu czy też pojedyńczej lokomotywy [ nie zaliczam do takiego składu drezyny ] lokomotywa nie jest maluchem, jej wysokość to około 4mb, maszyniści przed przejazdem używają też sygału drzwiękowego, jeżeli są tu na forum koledzy maszyniści, to niech oni się na ten temat wypowiedzą, z mojej strony to wszystko.

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.012 85 11
No co z tego,że lokomotywa jest duża,ale jeśli widok zasłoni Ci budynek stojący przy łuku torów,albo gęsto rosnące drzewa to
masz marne szanse ją zauważyć .A usłyszeć jeśli masz podobnie niesprzyjające warunki też niewiele usłyszysz,zwłaszcza jak są
zamknięte szyby.Swoja drogą to chyba najwięcej wypadków na przejazdach powodują ci którzy widzą pociąg ale sądzą,że"jeszcze zdążą".

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 0
Koleje w Polsce 84