• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Katastrofy i wypadki

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.947 121 22
W TV jakiś "specjalista" (jakiś lokalny dziennikarz) stwierdził, że nie było zderzenia, tylko maszynista TLK zobaczył skład towarowy i zaczął hamować, hamulce się zapaliły (sic!) i dlatego skład się wykoleił.
Ten "specjalista" być może oglądał film "Metro", gdzie w zasadzie przyczyną całego wypadku i wykolejenia pociągu metra w tunelu było nagłe hamowanie. Oczywiście jest to bzdura totalna, bo jeśli hamowanie nagłe miałoby powodować katastrofę, to jaki by był sens jego istnienia, skoro nie raz jest uruchamiane jako środek zapobiegający przed katastrofą?

Pamiętam, że jak co nieco już lat temu gdzieś w Rosji naprawdę doszło do jakiejś katastrofy w metrze, to też jako przyczynę podawano nagłe hamowanie. Być może i wtedy ktoś wyciągał takie wnioski na podstawie obejrzanego filmu, szczególnie że film był produkcji rosyjskiej.

Na marginesie dodam, że w naszym metrze pociągi nie raz hamują hamulcem nagłym bądź awaryjnym i większość pasażerów nawet nie ma świadomości że zostało wdrożone takie hamowanie bo tego nie czuć aż tak bardzo, a gdzie tam mowa o wykolejeniu z tego powodu...

Szymeq125

Aktywny użytkownik
Reakcje
29 0 0
Postawili już siódemkę na tory ;) Przed chwilą gość w TVN24 powiedział, że "każda lokomotywa tego przewoźnika, który uległ wypadkowi, jest wyposażona w kamerę". To prawda? Jeszcze w jednostkach Flirt/Dart bym uwierzył, ale siódemki/ EP09 ? Albo poprostu nie jestem aż tak w temacie. ;)

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.751 12 2
Postawili już siódemkę na tory ;) Przed chwilą gość w TVN24 powiedział, że "każda lokomotywa tego przewoźnika, który uległ wypadkowi, jest wyposażona w kamerę". To prawda? Jeszcze w jednostkach Flirt/Dart bym uwierzył, ale siódemki/ EP09 ? Albo poprostu nie jestem aż tak w temacie. ;)
Tak, siódemki mają kamery. Taka czarna kopuła wewnątrz kabiny przy ktorejs z przednich szyb.

Reakcje
56 3 0
Tak, są wyposażone :) Nie wiem czy każda EP/EU07 ale te w których kabinach byłem posiadały kamery :) EP09 na 100% wszystkie mają ;)

Lechu

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Zadałem te pytanie gdyż jestem maszynistą emerytem,i nurtuje mnie czy jest tam spadek?
My nie wiemy czy obsada była na lokomotywie,czy pociąg był prawidłowo zabezpieczony itd.
Na doniesieniach medialnych już nieraz były podawane głupoty.Ja w swojej karierze wiele z tym tematem przerabiałem.
Dlatego teraz jest gdybanie,a w tym linku co kolega podał to jest teoria,a życie sobie.

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
756 35 5
Jadę właśnie pociągiem IC Mieszko relacji Gdynia-Wrocław. Jakiś czas temu mijaliśmy miejsce wypadku. Spory odcinek torów jest uszkodzony, na torze na którym doszło do zdarzenia pozostały tylko 4 pierwsze wagony przechylone. Cały czas pracują służby porządkowe, już nawet coś grzebali przy tym rozjeździe przy którym doszło do tego nieszczęścia. Na miejscu widziałem Gagara PKP Cargo i SM42 tej samej spółki. Natomiast nie widziałem "Siódemki", która prowadziła ten pociąg. Ruch odbywa się normalnie po jednym torze.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.742 523 30
Instalacja kamer wynika z rekomendacji Urzędu Transportu Kolejowego, wydanej chyba w 2016 roku, dotyczącej instalacji wideorejestratorów w kabinie maszynisty.

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Instalacja kamer wynika z rekomendacji Urzędu Transportu Kolejowego, wydanej chyba w 2016 roku, dotyczącej instalacji wideorejestratorów w kabinie maszynisty.
Chyba wcześniej, tzn. nie wiem z kiedy jest rekomendacja, ale kamery, przynajmniej w lokomotywach PKP IC, pojawiły się wcześniej. Z tego co wiem to już w 2014 wszystkie lokomotywy tego przewoźnika były w nie wyposażone.

Ostatnio edytowane:

kilanziom

Znany użytkownik
Reakcje
914 9 0
Przestudiowałem sobie temat i zwróciłem uwagę, że dość podobny wypadek wydarzył się niemal równo 30 lat wcześniej na leżącej względnie niedaleko od Smętowa (47 km) stacji Terespol Pomorski na tej samej linii. Wówczas poc. posp. 7503 "Bałtyk" (Poznań-Gdynia) prowadzony EU07-181 starł się w ukresie z poc. towarowym 45683 prowadzonym ET42-003. Tam straty były jednak znacznie większe, gdyż ET42-003 zdążył już na rozjeździe znaleźć się w skrajni pociągu pospiesznego, 5 ofiar śmiertelnych, 35 osób rannych, obie lokomotywy i szereg wagonów skreślono i skasowano.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 0
Koleje w Polsce 84