• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Katastrofy i wypadki

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.746 523 30
Na szczęście nie leży na boku, tylko jest mocno przechylona. Pierwszy wagon (sypialny) za lokomotywą jest przechylony o ok. 45 stopni, ale następne tylko trochę. Wygląda mi to na tzw. starcie w ukresie rozjazdu przejeżdżanego z ostrza. TLK pewnie jechał prosto, a z jego prawej strony inny skład stał w ukresie, lub wjechał w ukres w momencie przejazdu tej EP07. W TV mówi się o składzie towarowym lub roboczym.

dariuszz94

Znany użytkownik
Reakcje
113 4 0
Czy to Pogoria leżyna boku w tym Smętowie?
Tak, Pogoria.

Cud że nikt nie zginął!
Miejmy nadzieję, bo pierwszy wagon nie wygląda za ciekawie.

Jeszcze zdjęcie udostępnione przez Emila Domińczaka na facebookowej grupie "Co i gdzie jedzie?"

Przez Przemka Buławskiego z tej samej grupy:

I Oskara Barcza (aczkolwiek zaznacza, że zdjęcia nie są jego autorstwa):

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.746 523 30
Popatrzyłem na zdjęcia satelitarne w goglach i wydaje mi się, że to jednak nie było starcie w ukresie "z ostrza". Zderzenie musiało się zdarzyć się na wjeździe na stację, a tam nie widać rozjazdu przejeżdżanego z ostrza. Ale wyraźnie wygląda na to, że nastąpiło uderzenie z boku. W TV jakiś "specjalista" (jakiś lokalny dziennikarz) stwierdził, że nie było zderzenia, tylko maszynista TLK zobaczył skład towarowy i zaczął hamować, hamulce się zapaliły (sic!) i dlatego skład się wykoleił. Ręce opadają, jak się słucha takich bzdur...

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.746 523 30
Tylko, że to czeska S200, nie SM31.;)

Ale jesteśmy błyskawice.;) Ale ja trochę wolniejszy.
A wracając do przyczyny, to chyba jednak moje pierwsze wrażenie o starciu w ukresie było właściwe.

radek_m

Aktywny użytkownik
Reakcje
147 3 0
schemat stacji + zdjęcia pasują do przypuszczeń. Brakuje trochę zdjęć z towarowym, np czy stał koło rozjazdu.

jest tuż przed peronem 2 zjazd z toru 32 na 2 tuż, którym jak przypuszczam jechała Pogoria,
2. prawdopodobne miejsce to tuż za wiaduktem gdzie tor 32 odchodzi od toru 2. Ale na zdjeciu nie widać wiaduktu,

Opierałem się na schemacie z: https://semaforek.kolej.org.pl/wiki/index.php/Smętowo

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.746 523 30
wychodzi mi na to, że TLK jechał po torze nr 1 czyli przeciwnym do zasadniczego, a towarowy wyjechał z toru 31
Nie, bo starcie było z prawej strony. Moim zdaniem to było starcie na rozjeździe 24 (wg semaforka): TLK jechał torem właściwym (mówiąc po staremu), czyli torem 2, a S200 wyjechał z toru 32, tuż przed peronem. Wykolejony TLK hamował jadąc po międzytorzu wzdłuż peronu i stanął pod koniec peronu, blokując tor 2 i 1. Wiadukt został daleko w tyle. Zdjęcie z googla:

Smętowo.JPG

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Andrzej Harassek, znów się minęliśmy, ja się wycofałem ze swojej tezy a Ty ją skomentowałeś ;)

Ale do meritum - masz rację, tak samo jak kolega radek_m. Początkowo sobie ubzdurałem, że składy szły na siebie czołowo, ale taka opcja odpada. Jest tak jak mówiłeś z resztą wcześniej - ten z S200 musiał ruszyć i wyjechać poza ukres.
Prawdopodobnej przyczyny możemy się domyślać - ja stawiam na to, że maszynista z S200 podany sygnał wolna droga dla TLK zinterpretował dla siebie i dlatego ruszył. Mieliśmy już taką sytuację kiedyś na PKP, bodajże w Terespolu Pomorskim, tylko tam skończyło to się o wiele tragiczniej.

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 0
Koleje w Polsce 84