• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Katastrofy i wypadki

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
1.769 38 3
Ale czym zawiniła opiekunka dzieci
A w tym zawiniła, że wpłynęła na kierowcę, powodując u niego to skandaliczne zachowanie, tymczasem powinna właśnie opiekować się dziećmi i nie wykraczać poza swoje kompetencje i obowiązki. jednocześnie, sytuacja ta dowodzi, że paniusia uważa przejeżdżanie przez tory przy opuszczonych półzaporach za normalną rzecz, być może robi to "prywatnie", jak również można podejrzewać, że gdyby obecne wydarzenie nie zostało flimowane/nagłośnione, zrobiłaby tak samo jeszcze nie raz.

Spotkało się zatem w autokarze z dziećmi dwóch baranów. Kierowcy na karku siedzi prokurator - i bardzo dobrze, a ją wywalili na zbity psyk - i bardzo dobrze. Niech się krowami opiekuje. Choć gdybym posiadał krowy, to bym jej za pastucha nie zatrudnił, bo mi jeszcze inwentarz na tory wypuści, przecież tam lepsza trawa rośnie.

Najważniejsze, że dzieciom nic się nie stało.

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.845 79 12
Faktycznie, wójt "wszczął postepowanie"...
https://minskmaz.com/news/niebezpieczny-przejazd
To wiemy już czemu została zwolniona...

Pozdr,...

PS.ze swojej strony dodam, że jeżdżąc akurat po lk 7 na odcinku Warszawa Wschodnia - Otwock notorycznym jest pchanie się kierowców pomiędzy szlabany bez mozliwosci zjazdu, a teraz tam poza KM, SKM jeździ też PKP IC. I to nie są tylko osobówki...

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.948 121 22
A na nagraniu wideo wyraźnie widać, że za autokarem już się pcha osobówka...

Gdzie kierowcy mają rozum? Co chwilę się słyszy o śmiertelnych wypadkach na przejazdach kolejowych, a mimo to tak wielu się pcha na tory. Całkowicie bez refleksji.

Niedaleko mnie jest przejazd ze znakiem "Stop". Mało kto się przed nim zatrzymuje. Niektórzy nawet się nie rozglądają. Gdy ja tam przejeżdżam samochodem, staję. Jakoś dziwnie wydaje mi się że ci za mną klną po kiego ja wstrzymuję ruch.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.865 525 30
a to o tej informacji o wyjściu opiekunki z autobusu nie dotarłem.
Ja też o tym słyszałem w jednej z telewizji. Powiedziano, że wyszła na tory, rozejrzała się w obie strony, a potem widziano, jak rozmawia z kierowcą. Chwilę potem autobus ruszył i przejechał przez przejazd. Jeżeli to prawda, to konsekwencje przynajmniej służbowe powinna ponieść.

kptkloss

Aktywny użytkownik
Reakcje
229 12 1
Ze dwadzieścia lat temu moja firma remontowała jedną z linii kolejowych na południu Polski, m.in. przejazdy drogowe. Pojechałem kiedyś na taki przejazd, oznakowany znakiem "Stop".
ŻADEN z przejeżdżających samochodów nie zatrzymywał się przed tym znakiem. Ubrałem kamizelkę ostrzegawczą, a mieliśmy je wtedy (trochę nieformalnie) w kolorze "policyjnym" i wyszedłem na przejazd.
WSZYSCY kierowcy, dopóki kręciłem się w tej kamizelce w pobliżu, zaczęli nagle zatrzymywać się grzecznie przed znakiem "Stop".

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.661 392 7
Mogę tylko potwierdzić wpis kolego @kptkolss. Naście lat temu kiedy podróżowałem rowerem po Borach Tucholskich - przyjechałem do przystanku Rytel Wieś na linii nr 203. Miałem godzinę do pociągu do Tczewa. Siedząc na peronie obserwowałem obok przejazd kat. D, oznakowany zgodnie z przepisami. Sobota po południu i nawet duży ruch jak na lokalnej drodze - prawie żaden z samochodów nie stawał przed znakiem "Stop". Żeby wtedy były możliwości rejestracji obrazu...

radek_m

Aktywny użytkownik
Reakcje
147 3 0
są też okoliczności łagodzące - za rmf
Jak się dowiedział reporter RMF FM, automatyczne szlabany na przejeździe we Wrzosowie zamknięte były około 15 minut, bo pociąg który miał tamtędy przejeżdżać - zepsuł się i miał opóźnienie. Jednak według policji, ta sytuacja nie tłumaczy karygodnego zachowania kierowcy, który - jak dodają funkcjonariusze - powinien stosować się do sygnałów i znaków drogowych.
źródło: https://www.rmf24.pl/fakty/polska/n...go-bedzie-prokurators,nId,6037350#crp_state=1

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.537 19 9
są też okoliczności łagodzące...
O tym nie wiedziałem.
Ale to sugeruje, że manipulacji dokonały także media, które nagłośniły całą sprawę. Do internetów trafiła tylko krótka, wycięta scena, pokazująca sam przejazd przez rogatki. Gdyby udostępniono publicznie cały 15-minutowy film, to zapewne większość z tych, który rzucili się z hejtem na kierowcę.... stanęłaby w jego obronie.... ;)

W sumie, biorąc pod uwagę te nowe okoliczności, to kierowca po upływie 15 min. miał chyba prawo uznać, że rogatki były uszkodzone?
Cytat z https://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/jak-dlugo-powinny-byc-zamkniete-rogatki-77880.html:
"...dla przejazdów kolejowo-drogowych kategorii B (wyposażonych w samoczynne systemy przejazdowe (SSP) minimalny czas ostrzegania samoczynnej sygnalizacji przejazdowej obliczany jest dla maksymalnej prędkości obowiązującej dla danego odcinka linii kolejowej uwzględniając również czas niezbędny do przybycia pociągu do przejazdu kolejowo-drogowego. Łączny czas ostrzegania samoczynnej sygnalizacji przejazdowej dla jednego pociągu nie powinien być dłuższy niż 120 sekund."

Aczkolwiek tu chyba mamy lukę w przepisach, bo te pozwalają zignorować rogatki tylko w przypadku postawienia przed nimi znaku "Rogatka uszkodzona". :niepewny: Pozostaje więc chyba tylko telefon na 112 i zgłoszenie przypadku Policji.
Tak tylko teoretycznie rozważam....

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.845 79 12
Dla lk 2 w tym miejscu prędkość drogowa to 160km/h jesli to ważne, choć poza próbami tedy nic z tą predkoscią praktycznie nie jeździ od czasu jak Talgo z RŻD z powodu corony nie stanęło... O ile to wazne dla sprawy...

Pozdr,...

radek_m

Aktywny użytkownik
Reakcje
147 3 0
jest jeszcze magiczna żółta naklejka na przejeździe z jego numerem. Ciekawe czy jest tam jakiś numer telefonu do kontaktu w razie "W", czy zostaje tylko 112. Już widzę że coś robią ze zgłoszenie, zamknięte od 15 min. Raczej rozmówca usłyszy, żeby objechał po upewnieniu się że jednak nic nie jedzie po torach.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.865 525 30
. Ciekawe czy jest tam jakiś numer telefonu do kontaktu w razie "W", czy zostaje tylko 112.
Po co spekulować, lepiej poczytać. Cytat ze strony, do której link był już podany wcześniej:
Kolejarze przypominają, że kierowcy, zaniepokojeni dłuższym niż oczekiwany czasem zamknięcia przejazdu bądź inną niebezpieczną sytuacją na przejeździe, mogą skontaktować się telefonicznie z PKP PLK. Informacje o numerach telefonów są podane na żółtych naklejkach umieszczonych na wszystkich przejazdach.
- Naklejki znajdują się na napędach rogatek lub na krzyżach świętego Andrzeja od strony torów. Są na nich trzy ważne numery: indywidualny numer identyfikacyjny przejazdu (numer skrzyżowania), który precyzyjnie określa położenie przejazdu, numer alarmowy 112, który należy wybrać, gdy zagrożone jest życie i zdrowie oraz numer do służb technicznych PLK, na który można zgłaszać nieprawidłowości i awarie na przejazdach, które nie zagrażają bezpośrednio życiu - tłumaczył Mirosław Siemieniec, rzecznik PKP PLK.
Zaapelował też, by z numeru 112 korzystać, gdy zagrożone jest życie, gdy może dojść do wypadku - na przykład, gdy samochód został unieruchomiony między rogatkami, w przypadku zdarzenia na przejeździe lub dostrzeżenia przeszkody na torach.

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.845 79 12
Wczoraj wieczorem, tor nr 3 szlaku Warszawa Praga - Legionowo, pożar ET 42 ze składem węglarek... Zdjęć i linków brak, szczegóły z radia + mijana dyskoteka po obu stronach linii w miejscu zdarzenia...

Pozdr,...

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.845 79 12
To już wiem, co to był za błysk nad lasem na bezchmurnym niebie jaki widziałem stojąc w Wieliszewie ( lk 10) ...Pytanie tylko czemu brakuje sieci trakcyjnej nad torem nr 3 - czy się przepaliła od temperatury czy z powodu zerwania ( trochę wcześniej jest zmiana sekcji naprężenia sieci...)???

Pozdr,...

Edit... dobra, sieć poleciała od pożaru... tu jeszcze na miejscu...
https://legio24.pl/pl/11_wiadomosci...hoszczowka-plonal-pociag-towarowy-wideo-.html

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 0
Koleje w Polsce 84