• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Kamień Pomorski

Reakcje
52 6 0
Trochę szkoda, że stacja Kamień Pomorski nie jest robiona przez lokalnego modelarza. Nie mniej widać staranność w prowadzonych pracach. Kibicuję projektowi, czekam na postępy prac i liczę na możliwość zajechania do modelarskiego Kamienia Pomorskiego.

Reakcje
52 6 0
A jakiego "lokalnego modelarza" ma kolega @MlodyS53 na myśli? I dlaczego to źle, że makieta jest budowana przez kolegę z drugiego krańca Polski?
Nie mam na myśli, żadnego konkretnego. Z jakichś powodów nikt się nie podjął tej stacji.
Nie napisałem, że źle tylko, że szkoda. Dlaczego szkoda? A no dlatego, że ktoś miejscowy dałby innym miejscowym możliwość zabawy na miejscowej stacji podczas budowy makiety modułowej na wystawach. Patrzę pod swoim punktem. Raczej nie prędko spotkam się z kolegą z Dębicy. Częściej biorę udział w imprezach w Szczecinie lub organizowanych przez ZKMK. Rzadziej w imprezach ogólnopolskich, gdzieś daleko od Szczecina.

Nie mniej bardzo kibicuję budowniczemu tej stacji i życzę owocnej pracy i jak najmniej problemów.

OP
OP
M
Reakcje
81 0 0
Nie mniej bardzo kibicuję budowniczemu tej stacji i życzę owocnej pracy i jak najmniej problemów
Dziękuję. Zamówiłem pierwszą skrzynkę w KoTeBi. Chcę na niej wykonać prosty odcinek i umieścić tarczę ostrzegawczą oraz semafor wjazdowy, myślę że odległość między nimi będzie do przyjęcia. Jeśli będą zbyt blisko to przesunę semafor na następny moduł. Muszę jeszcze pomyśleć nad wykonaniem łuku wjazdowego do stacji. Czy stosować krzywe przejściowe jeśli w tym łuku jest rozjazd? Przechyłki robił nie będę tak jak radzili koledzy. Podstawowa rzecz to przypomnieć sobie prace przy modułach. Po latach przerwy zawsze są problemy gdyż czasami zapomina się o najprostszych sprawach. Na wakacjach mam zamiar pojechać do Kamienia Pomorskiego żeby obejrzeć wszystko w realu.

OP
OP
M

Marek D

Użytkownik
Reakcje
81 0 0
1280px-Kamien_Pomorski kopia.jpg

Czy ktoś z szanownych forumowiczów posiada wiedzę jak wyglądała waga wagonowa?
Dostałem już połowę skrzynek na makietę od Pikart. Wykonanie bardzo estetyczne i jakościowo super ale jestem troszkę zdegustowany gdyż boki skrzynek to falbanki radosnej twórczości. Zastanawiam się czy nie można zrobić czegoś normalnie. Nie wiem po co jest tak zrobione ale będę miał teraz trochę z tym problem bo pasuje dostosować się wysokością terenu makiety w odniesieniu do rzeczywistego poziomu tegoż terenu. Nie wiem czy to uciąć na prosto i dokleić czy kombinować do tych krzywizn. Na zdjęciach mają ładne proste boczne ścianki, które można dopasować do swoich potrzeb. Resztę skrzynek zrobię sobie chyba sam bo szkoda się irytować.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.186 66 5
To jedyne zdjęcie, na którym jest waga, jakie posiadam - dostępne na jednej ze stron, gdzie zdjęcia są ogólnodostępne. Nie pamiętam teraz której.
Jeśli będzie potrzeba, to sprawdzę źródło.

Waga widziana w drugim planie.

Kamień magazyn PKP wagony dworzec.jpg

MlodyS53

Użytkownik
Reakcje
52 6 0
Zobacz załącznik 1113769

Dostałem już połowę skrzynek na makietę od Pikart. Wykonanie bardzo estetyczne i jakościowo super ale jestem troszkę zdegustowany gdyż boki skrzynek to falbanki radosnej twórczości. Zastanawiam się czy nie można zrobić czegoś normalnie. Nie wiem po co jest tak zrobione ale będę miał teraz trochę z tym problem bo pasuje dostosować się wysokością terenu makiety w odniesieniu do rzeczywistego poziomu tegoż terenu. Nie wiem czy to uciąć na prosto i dokleić czy kombinować do tych krzywizn. Na zdjęciach mają ładne proste boczne ścianki, które można dopasować do swoich potrzeb. Resztę skrzynek zrobię sobie chyba sam bo szkoda się irytować.
Czyli wysłał Ci skrzynki "szlakowe". Skrzynki stacyjne mają boki równe. Kontaktuj się z nim i wyjaśniaj problem.

OP
OP
M

Marek D

Użytkownik
Reakcje
81 0 0
Czyli wysłał Ci skrzynki "szlakowe". Skrzynki stacyjne mają boki równe. Kontaktuj się z nim i wyjaśniaj problem.
Zamówiłem skrzynki szlakowe i stacyjną. Chcę wykonać kawałek szlaku od tarczy ostrzegawczej .Chodzi mi o skrzynki szlakowe. Boki skrzynek też są ważne gdyż odwzorowuje się na nich teren który istnieje w realu.

OP
OP
M
Reakcje
81 0 0
Czy ktoś z forumowiczów może cokolwiek zasugerować w temacie wagi wagonowej?
I jeszcze jedno pytanie.
Segment wjazdowy.jpg

Chcę ten fragment od tarczy ostrzegawczej do semafora wjazdowego zrobić mocno skrócony gdyż wyszłoby to w metrach ( ponad 6 metrów skracając w tych samych proporcjach co stację). Planuję to na segmentach długości 1350 mm. Czy to będzie akceptowalne?

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.045 448 99
Zobacz załącznik 1116173

Chcę ten fragment od tarczy ostrzegawczej do semafora wjazdowego zrobić mocno skrócony gdyż wyszłoby to w metrach ( ponad 6 metrów skracając w tych samych proporcjach co stację). Planuję to na segmentach długości 1350 mm. Czy to będzie akceptowalne?
Z tego co wiem Tomasz Florczak też swoją stację Wysoka Gorzowska skrócił. Kwestia moim zdaniem jest taka, by skrócić ją w takim miejscu, by wersja skrócona była prawdopodobna...

....tzn. np. jeśli w wersji oryginalnej plac ładunkowy jest np. na tyle długi, że nie da się go wykonać w wersji skróconej, to skrócić ją na wysokości placu, tak, by kiedyś to rozwinąć do "pełnych skrzydeł", ale jeśli plac w oryginale był dość krótki, to nie skracać jej na wysokości placu ładunkowego bo będzie parodia placu ładunkowego, a skrócić ją np. tam gdzie wokół torów nie było nic (trawa i drzewa), a "strategiczna" infrastruktura pozostała zachowana w akceptowalnym wyglądzie... to mam na myśli.

Ostatnio edytowane:

JakubR

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.025 1 0
Co do wagi, której zdjęcia zamieścił Kris. Odnoszę wrażenie, że to będzie "tradycyjny" ryflowany blaszak. Bardzo zbliżony (choć krótsza ściana będzie innego wymiaru) znajduje się do dziś na stacji Twardawa.
Prawa dolna strona zdjęcia.
Polish_20250411_111320717_copy_4096x2727.jpg

Kiedyś obfociłem tą kanciape wagową, jak znajdę te fotki to podeślę na pw. Niby nie to samo, ale konstrukcja prawie bliźniacza.

OP
OP
M
Reakcje
81 0 0
Co do wagi, której zdjęcia zamieścił Kris. Odnoszę wrażenie, że to będzie "tradycyjny" ryflowany blaszak. Bardzo zbliżony (choć krótsza ściana będzie innego wymiaru) znajduje się do dziś na stacji Twardawa.
Prawa dolna strona zdjęcia.
Zobacz załącznik 1116218
Kiedyś obfociłem tą kanciape wagową, jak znajdę te fotki to podeślę na pw. Niby nie to samo, ale konstrukcja prawie bliźniacza.

OP
OP
M
Reakcje
81 0 0
Następne pytanie do doświadczonych forumowiczów. Różnica poziomów w wysokości torów przy tarczy ostrzegawczej i torów stacyjnych to 11,5 mm. Czy około 4 metry odcinka torowego wystarczy by tą różnicę zastosować. Oczywiście można to wyliczyć teoretycznie ale chodzi mi o zdanie praktyków.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.480 552 30
Różnica poziomów w wysokości torów przy tarczy ostrzegawczej i torów stacyjnych to 11,5 mm. Czy około 4 metry odcinka torowego wystarczy by tą różnicę zastosować.
Nieco ponad jeden centymetr różnicy poziomów na czterech metrach będzie niezauważalne.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.186 66 5
Możesz zrobić jeden na podtorzu, drugi bez podtorza, bezpośrednio na desce. To w sumie nawet połowa 1cm.
Niewielka praca, więc w sumie też bez różnicy.
Możesz sobie spróbować na sucho i będziesz widział, czy to ma sens.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.480 552 30
Jeśli to będzie niezauważalne to czy jest sens to robić?
Taki podjazd będzie niezauważalny dla lokomotywy jeśli chodzi o opory ruchu, bo tak zrozumiałem pytanie
Czy około 4 metry odcinka torowego wystarczy by tą różnicę zastosować.
które wyraźnie sugeruje, że chodzi o to, czy podjazd nie będzie za stromy. Czy będzie to widoczne wzrokowo i da zamierzony efekt, to już decyzja kolegi @Marek D.

OP
OP
M
Reakcje
81 0 0
Czy będzie to widoczne wzrokowo i da zamierzony efekt, to już decyzja kolegi
Jednak zrobię tą różnicę poziomów, będzie bliższe oryginałowi.
Możesz sobie spróbować na sucho i będziesz widział, czy to ma sens.
Dobra myśl, spróbuję. Muszę to wszystko przemyśleć i sprawdzić zanim zacznę sklejać skrzynki, łatwiej je będzie przygotować gdy będą jeszcze w częściach.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 10