• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Kamień Pomorski

OP
OP
M

Marek D

Użytkownik
Reakcje
29 0 0
Sygnalizatorów ciąg dalszy.
20241109_230436.jpg
20241109_230504.jpg
20241109_230523.jpg

Jeszcze mam takie pytanie, czy w latach 70-tych (w epoce modelarskiej IVb) był jakiś sygnalizator przy wjeździe do Stacji Kamień Pomorski ze stacji Kamień Pomorski Port ?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.342 504 30
Coś mi nie pasowało w wyglądzie tych sygnalizatorów i już wiem co. Skrzynki z komorą świateł nie powinno być widać od przodu, wystającej nad tarczą tłową. W realu skrzynka składa się z modułów jednokomorowych, skręconych ze sobą jedna na drugiej. Tylko na dole jest dodatkowa niska skrzynka z podłączeniami, która jest montowana na słupie. Patrząc od przodu widać tarczę tłową z soczewkami, a tylko od dołu wystaje ta mała skrzynka z podłączeniami. Od góry nad tarczę tłową nic nie wystaje.

OP
OP
M
Reakcje
29 0 0
Coś mi nie pasowało w wyglądzie tych sygnalizatorów i już wiem co. Skrzynki z komorą świateł nie powinno być widać od przodu, wystającej nad tarczą tłową.
To prawda. Te semafory są z elementów fototrawionych firmy Ostbahn. Parę rzeczy powinno być inaczej ale producent błędnie je wykonał. No cóż i tak jest szybciej zrobić z gotowych detali niż wszystko robić samemu.

OP
OP
M
Reakcje
29 0 0
...ale ładnie je złożyłeś. Brawo.
Starałem się ale nie wszystko wyszło jak należy co zauważył Andrzej Harassek. Następny zrobiłem już inaczej i nie widać nic nad tarczą tłową, właśnie go kończę (tamte wcześniejsze muszę poprawić). Jak wraca się do modelarstwa po latach to nie wszystko wychodzi jak należy , no i zdolności manualne gdzieś się zapodziały ale będę pracował nad ich powrotem.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.478 443 99
Starałem się ale nie wszystko wyszło jak należy co zauważył Andrzej Harassek. Następny zrobiłem już inaczej i nie widać nic nad tarczą tłową, właśnie go kończę (tamte wcześniejsze muszę poprawić). Jak wraca się do modelarstwa po latach to nie wszystko wychodzi jak należy , no i zdolności manualne gdzieś się zapodziały ale będę pracował nad ich powrotem.
Napisałem o ładnym wykonaniu zakładając to co napisałeś... że "producent błędnie je wykonał". Myślałem, że widoczna skrzynka zza tarczy semafora to owo błędne zaprojektowanie, a nie błędne złożenie. Z tego co pokazałeś potem, jednak można je dobrze złożyć, bo na tym porównaniu końcowym na jednym z nich nie widać tej skrzynki.

OP
OP
M
Reakcje
29 0 0
Napisałem o ładnym wykonaniu zakładając to co napisałeś... że "producent błędnie je wykonał". Myślałem, że widoczna skrzynka zza tarczy semafora to owo błędne zaprojektowanie, a nie błędne złożenie. Z tego co pokazałeś potem, jednak można je dobrze złożyć, bo na tym porównaniu końcowym na jednym z nich nie widać tej skrzynki.
Uciąłem od góry kawałek obudowy w której są diody dlatego teraz jest lepiej i nic nie wystaje nad tarcze tłową. Producent mógł zrobić trochę krótszą obudowę komory świateł.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.590 120 86
Ja myślę, że tu są dwie skale. Inna dla skrzynek, inna dla tła. Dlatego te skrzynki takie duże są (za wysokie i za "grube").

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.342 504 30
Ja myślę, że tu są dwie skale. Inna dla skrzynek, inna dla tła. Dlatego te skrzynki takie duże są (za wysokie i za "grube").
Faktycznie, wygląda to trochę tak, jakby tarcze tłowe były za małe. Ale niezależnie od tego, na samej górze skrzynka nie powinna wystawać tak wysoko ponad drzwiczki. Na ostatnim zdjęciu semafor po lewej stronie (biało-czerwony maszt) jest dobry, a w tarczy manewrowej (ostrzegawczej) jest źle.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 10