• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Jeszcze większy minimalizm - makieta modułowo-półkowa

OP
OP
J

jack77

Znany użytkownik
Reakcje
597 4 0
Czytaj i podpytując z innego wątku. mam i ja tło wydrukowane na spienionym PCV. Skorzystałem z oferty na allegro.
Wszystko fajnie tzn rozdzielczość, ale nie jestem zadowolony z kolorów, strasznie blade/wyblakle w porównaniu z tym co mam zrobione na wydruku z ksero.
tła3.jpg tła.jpg

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.534 39 4
@jack77 a ma kolega ten plik roboczy? Bo z reguły trzeba podbijać kolor w Photoshop, i jak drukowaliśmy kalendarze to trzeba było próbny wydruk zrobić zawsze i popatrzeć co jak ustawione. Dlatego zazwyczaj na monitorze jest ładnie bo to paleta RGB, a w druku już CMYK i stąd ten efekt (nasycenie spada).

OP
OP
J

jack77

Znany użytkownik
Reakcje
597 4 0
no roboczy plik w CMYK dostałem i tam wygląda ok. I wydruku tylko słabo wygląda ten górny długi te krótkie z drzewami kolory ok. Więc nie wiem czy to nasycenie, czy tusz im się kończył czy jak. Wysłałem zapytanie do firmy z czego to wynika.
1 x Jacek Świder PCV 3mm v2.jpg

Ostatnio edytowane:

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
721 4 0
jack77 napisał(a):
bo nad wyjazdem brakuje tła ze 3 mm
To straszne :eek:

Ale ... 2-3 odcienie zielonej kredki akwarelowej załatwić powinno ten problem :)

Chociaż ... ten wjazd jakiś taki zbyt widoczny mi się wydaje. Może trzeba by namalować tam jakieś drzewa pochylające się nad torami zamiast takiej prostokątnej dziury ?

OP
OP
J

jack77

Znany użytkownik
Reakcje
597 4 0
="Ale ... 2-3 odcienie zielonej kredki akwarelowej załatwić powinno ten problem :)
zielonej kredki i co to zmieni?, to niebo, to raczej niebieska
="Chociaż ... ten wjazd jakiś taki zbyt widoczny mi się wydaje. Może trzeba by namalować tam jakieś drzewa pochylające się nad torami zamiast takiej prostokątnej dziury ?
no trochę duży..nic na siłę jeszcze pokombinuje tzn wydruk kolejny z mniejszą dziurą, tło tylko włożone nie przyklejone. Drzewka to może jakieś zasadzę, ale jak będę pewny tła, bo potem będzie problem się tam dostać.

OP
OP
J

jack77

Znany użytkownik
Reakcje
597 4 0
@jack77 a ma kolega ten plik roboczy? Bo z reguły trzeba podbijać kolor w Photoshop, i jak drukowaliśmy kalendarze to trzeba było próbny wydruk zrobić zawsze i popatrzeć co jak ustawione. Dlatego zazwyczaj na monitorze jest ładnie bo to paleta RGB, a w druku już CMYK i stąd ten efekt (nasycenie spada).
dostałem odpowiedź cyt. "grafik sprawdził i mówi że takie kolory nasze maszyny drukują ".
Zna ktoś firmę która będzie mieć na wydruku bardziej nasycone kolory?

micrus

Aktywny użytkownik
Reakcje
106 0 0
dostałem odpowiedź cyt. "grafik sprawdził i mówi że takie kolory nasze maszyny drukują ".
Zna ktoś firmę która będzie mieć na wydruku bardziej nasycone kolory?
niech wydrukują na folii, i tę folię przykleją na pcv
mi jak drukują bezpośrednio na hdf to wszystkie kolory są wyblakłe. Na folii jest dużo lepiej.
zobacz też sam plik, bo może z nim jest problem

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.534 39 4
W drukarce można podbić kolor na każdej kasecie: C, M, Y, K, drukarz ma zazwyczaj opcje sterowania nasyceniem koloru "+" i "-". Oczywiście jak drukarka jakaś słaba, domowa to nie przejdzie i pozostaje podbijać w Photoshopie, co zwykle robiliśmy do kalendarzy. Trza męczyć drukarzy, wielu rzeczy nie ogarniają. Zawsze mnie denerwuje jak chcą wyjściowych plików i choćbym nie wiem jak je przygotował to będzie inaczej, przy małych produkcjach im się zwyczajnie nie opyla i nie chce nic robić. "Masz pan i spadaj" ;)
Jak ktoś chce to mogę polecić myślę jeden zakład przy Uniwersytecie u mnie w Olsztynie, pójdę tam jak będzie trzeba i pomogę, drukarz, Arek jest zajeb*sty w tym co robi i bubla nie wypuści. Ma te podbijanie kolorów w drukarce, ale mają ograniczenia bo robią z kartonów różnych typów 70x100, a szerokość pasa drukarki będzie jakoś 33 cm x 100 właśnie czyli z kartonu wyjdą 3 nadruki. Dłuższych chyba nie zrobią bo nie kupują papieru w belkach.

micrus

Aktywny użytkownik
Reakcje
106 0 0
Ten wydruk co ostatnio pokazywałeś w twoim wątku o stacji bez nazwy to na pcv bez folii?
dobre pytanie.... nie sprawdzałem :)
cały czas w papierze jest, żeby się nie zniszczyło.
ale według mnie jest to drukowane bezpośrednio na pcv. Mam w pracy trochę tych płyt i czuć pod palcami nadruk np. liter na pcv (lekko wypukłe)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję i buduję makietę 33