Nie jestem pewien co do trasy pędniowej do zwrotnicy 101. Z jednej strony można ją prowadzić najkrótszą drogą od zwrotni głównej, z drugiej od trasy do 102. Który z tych wariantów jest prawidłowy?
Nie bardzo rozumiem, jaka najkrótszą drogę ma kolega
@mateusz1234 ma na myśli, tak jak jest na rysunku, jest dobrze. Ewentualna krótsza droga wymagałaby przejścia pędni pod rozjazdem 102, co nigdy nie jest korzystne i należy tego w miarę możliwości unikać. Skrócenie pędni o te kilkanaście metrów niewiele zmieni, najważniejsza jest liczba zwrotów załomowych, a ta zostanie taka sama.
Panie Andrzeju, napisał pan o ryglowaniu w obu położeniach 1ab i w jednym położeniu 1cd. Czy nie powinno być na odwrót, skoro to 1cd kieruje w obu położeniach na tory główne pociągowe, a 1ab tylko w jednym?
Problem leży chyba w zrozumieniu numeracji zwrotnic. W rozjeździe krzyżowym zwrotnica lewa decyduje o kierunku jazdy po prawej stronie i odwrotnie. Na zdjęciu, zapożyczonym z wątku kolegi
@Kempol, zaznaczyłem zwrotnice rozjazdu krzyżowego podwójnego - u kolegi Mateusza numeracja jest odwrócona, od prawej do lewej, ale zasada pozostaje ta sama.
Nie udało mi się odnaleźć schematu dla zwrotnicy ryglowanej w dwóch położeniach, z pędnią poruszaną w dwóch kierunkach, przez dwie sprzężone ze sobą dźwignie ryglowe. Taka sytuacja występuje w zwrotnicach 3 i 1cd; widać tam dodatkowe trasy wychodzące z rygli pośrednich i poprzez dwa dodatkowe załomy prowadzące do rygli końcowych. Czy tak to się rozwiązuje, czy też w takiej sytuacji rygle są połączone na sztywno?
Nie wiem, co kolega Mateusz ma na myśli pisząc o połączeniu rygli "na sztywno". Do ryglowania zwrotnicy w dwóch położeniach stosuje się jeden rygiel, którego krążek obraca się w dwie strony od położenia neutralnego. Stosuje się do tego właśnie pędnię, poruszaną dwiema sprzężonymi dźwigniami. Tak więc wystarczy po jednym ryglu i jednej trasie pędniowej do zwrotnicy 1a/b (nie 1c/d) i zwrotnicy 2. Rysunek kolegi Mateusza sugeruje, że oba rygle przy jednej zwrotnicy (np. przy zwrotnicy 2) są napędzane jedną pędnią, przy czym jeden rygiel jest pośredni, a drugi końcowy. Takie rozwiązanie nie ma sensu, bo oznaczałoby
podwójne ryglowanie tej samej zwrotnicy w jednym położeniu (oba rygle otwarte albo oba rygle zamknięte), albo (jeszcze gorzej), że
zawsze zwrotnica jest
zaryglowana -
albo w jednym, albo w drugim położeniu - tylko że wtedy nigdy nie dałoby się takiej zwrotnicy przestawić.
Niestety już odnalazłem pierwsze dwa błędy. Rygle w 3 i 1ab są po odwrotnej stronie.
A tego też nie rozumiem. Rygiel może być po dowolnej stronie toru, niezależnie od położenia napędu zwrotnicowego (który też może być po obu stronach. Tak więc zdarza się, że rygiel jest po tej samej stronie, co napęd zwrotnicowy, jak i po drugiej stronie toru w stosunku do napędu. A jedno i drugie może być zarówno po lewej, jak i po prawej stronie patrząc w kierunku jazdy na ostrze, nie ma tu żadnych reguł ani przepisów. Napędy i rygle należy tak umieszczać, by z jednej strony był jak najłatwiejszy dostęp do konserwacji i napraw, a z drugiej strony była jak najkrótsza i najprostsza trasa pędniowa - często jedno stoi w sprzeczności z drugim. Tak, jak jest na rysunku, jest moim zdaniem dobrze.
Do zwrotnicy 1a/b trasa mogłaby iść na wprost z nastawni i skręcać w lewo, bezpośrednio do napędu (podobnie trasa do rygla), ale nie wiem, czy dałoby się tam umieścić naprężacz.
Co do lokalizacji nastawni, to nie mam zdania. Tak, jak jest, wydaje się OK, ale może być też przesunięta w lewo. Oś rozjazdu krzyżowego nie jest tu jakimś szczególnym wyróżnikiem.
Nie wiem też, czy wspomniany model nastawni będzie odpowiedni, należałoby policzyć dźwignie nastawcze i aparaty blokowe, bo długość skrzyni zależności zależy od obu tych czynników. A może warto pomyśleć o nastawni piętrowej? Wtedy odpadłby problem z naprężaczami.