• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Modele IV Trybunały Modelarstwa Kolejowego - Piotrków 2017

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.446 552 30
ESMMK wraz z Dyrekcją szkoły (właścicielem hali) podjęło decyzję o tymczasowym przesunięciu terminu IV Trybunałów z 16, 17, 18 czerwca 2017 na dni 2, 3, 4 czerwca 2017
Czy to znaczy, że wszystkie trzy dni będą dla zwiedzających, czy tak, jak w tym roku w piątek będzie "dzień techniczny", czyli rozkładanie?

misterZ

Aktywny użytkownik
Reakcje
480 4 1
Co jakiś czas będę powtarzał tę informację aby nowy termin Trybunałów nie mylił się z początkowymi wpisami w tym wątku
Informacja powtarzana:

Szanowne koleżanki i koledzy modelarze, w związku ze zmianami w szkolnictwie. A więc ze zmianą zakończenia roku szkolnego na 23 czerwca (szkoły nadal nie posiadają aktualnych wytycznych, dotyczących końcowych terminów egzaminów). ESMMK wraz z Dyrekcją szkoły (właścicielem hali) podjęło decyzję o tymczasowym przesunięciu terminu IV Trybunałów z 16, 17, 18 czerwca 2017 na dni 2, 3, 4 czerwca 2017
Mamy nadzieję, że w roku 2018 sytuacja będzie unormowana i będzie można powrócić do dotychczasowych terminów, które obowiązywały od I edycji do III Trybunałów. Jeśli nie, to prawdopodobnie nowe terminy czerwcowe zostaną na stałe.

W odpowiedzi na sporą liczbę pytań od zainteresowanych. W ramach eksperymentu (aby sprawdzić zainteresowanie) w 2017 roku zostanie uruchomiona na pierwszym piętrze giełda modelarska, czyli kupię, sprzedam, zamienię lub oddam w dobre ręce.
Myślę że ta informacja usatysfakcjonuje potencjalnych sprzedawców jak i klientów.

**************************************************************************************************************************************************
Ze względów zdrowotnych ominęły mnie wszystkie dotychczasowe edycje Trybunałów.
Mam nadzieję, że dożyję przyszłorocznych i wraz z synem wystawimy nasze moduły.
- Życzę dużo zdrowia
Mam nadzieje, że ten termin dla 2017 jest sztywny i nie ulegnie modyfikacji, bo od tego zależy kilka etapów organizacyjnych naszej części makiety ;-)
- Na pewno pozostanie sztywny nie ma na 2017 innej opcji.
A wiadomo już coś o wpisywaniu się na listę wystawców?
Ceny, terminy itp?
- Nie ma jeszcze wytycznych w tym zakresie.
Czy to znaczy, że wszystkie trzy dni będą dla zwiedzających, czy tak, jak w tym roku w piątek będzie "dzień techniczny", czyli rozkładanie?
- Zwyczajowo nadal dwa. Czwartek jest dniem technicznym dla instalatorów boksów Expo, a piątek techniczny dla wszystkich wystawców. Sobota i niedziela zwiedzanie i zakupy.

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.446 552 30
Zwyczajowo nadal dwa. Czwartek jest dniem technicznym dla instalatorów boksów Expo, a piątek techniczny dla wszystkich wystawców. Sobota i niedziela zwiedzanie i zakupy.
Jeżeli tak, to proszę nie podawać do publicznej wiadomości informacji, że impreza odbywa się w dniach 2, 3 i 4 czerwca. Czas na rozkładanie i składanie można zainteresowanym przekazać oddzielnie, bo to zwiedzających mało interesuje, albo przynajmniej od początku wyraźnie informować, że impreza dla publiczności będzie otwarta w dniach 3 i 4 czerwca, a 2 czerwca jest dniem na urządzenie wszystkiego. W tym roku na to się nabrałem, bo informacja była o trzech dniach i dopiero przed samą imprezą dowiedziałem się, jak miało być na prawdę. W przyszłym roku nie mam ochoty na powtórkę. Życzę powodzenia, bo impreza fajna i jak tylko będę mógł, to się pojawię.

misterZ

Aktywny użytkownik
Reakcje
480 4 1
Jeżeli tak, to proszę nie podawać do publicznej wiadomości informacji, że impreza odbywa się w dniach 2, 3 i 4 czerwca. Czas na rozkładanie i składanie można zainteresowanym przekazać oddzielnie, bo to zwiedzających mało interesuje, albo przynajmniej od początku wyraźnie informować, że impreza dla publiczności będzie otwarta w dniach 3 i 4 czerwca, a 2 czerwca jest dniem na urządzenie wszystkiego. W tym roku na to się nabrałem, bo informacja była o trzech dniach i dopiero przed samą imprezą dowiedziałem się, jak miało być na prawdę. W przyszłym roku nie mam ochoty na powtórkę. Życzę powodzenia, bo impreza fajna i jak tylko będę mógł, to się pojawię.
Bardzo dziękuję za trafne spostrzeżenie i przepraszam. Następna informacja pojawi się z poprawką.

misiek57

Aktywny użytkownik
Reakcje
329 2 2
............W odpowiedzi na sporą liczbę pytań od zainteresowanych. W ramach eksperymentu (aby sprawdzić zainteresowanie) w 2017 roku zostanie uruchomiona na pierwszym piętrze giełda modelarska, czyli kupię, sprzedam, zamienię lub oddam w dobre ręce. ;) Myślę że ta informacja usatysfakcjonuje potencjalnych sprzedawców jak i klientów. :)
To jak będzie? Słyszałem, że rezygnujecie z giełdy z powodu jeszcze większej liczby przeciw niż za. Osobiście też jestem przeciw. Trybunały to nie miejsce na giełdę. Można ją zorganizować w innym terminie jako samodzielną

Reakcje
2.617 79 2
Giełda samodzielna nie ma szans. Ja jestem za tym żeby to wpierw sprawdzić a nie od razu wysnuwać wnioski. Kto nie będzie chciał na nią iść po prostu nie pójdzie! Nic ze sobą nie koliduje!

pilu35

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Odwiedziłem jak dotąd wszystkie trzy edycje i powiem szczerze , że nie jestem przeciwny giełdzie, każdy jadąc ma w głowie myśl , że z czymś do domu wróci. Jeden sklep na całej giełdzie to trochę zawężony wybór. Wiadomo, że można zakupić to i owo od wystawców ale w tym roku najwięcej zakupów zrobiłem u Panów z barbetlami , bo to potrzebne, tego brakuje itd. Poza tym nie można bagatelizować tej grupy odwiedzających którzy robią to po raz pierwszy i chcą np. dziecku kupić cokolwiek , choćby wagonik, czy lokomotywę używaną lub jakiś używany zestaw startowy w jakby nie patrzeć na pewno niższej cenie niż nowy w sklepie, nie wszyscy od razu będą mogli sobie pozwolić na większy wydatek a tak to na zachętę coś tańszego się znajdzie i rok póżniej może skuszą się już na coś więcej. Dla mieszkających w tej okolicy do których też się zaliczam taka giełda choćby raz w roku to już coś bo nie zawsze jest czas i chęć coby jechać na Śląsk czy do Warszawy. Więc uważam, żeby dać szanse temu projektowi, jak się nie sprawdzi to organizator zawsze może to uciąć.

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.102 24 8
Nie chciałbym powtarzać tego co napisali koledzy w postach powyżej, bo się z tym zgadzam.
Nie rozumiem natomiast w czym taka giełda mogłaby przeszkadzać ? Trybunały rozwijają się z roku na rok i gorąco im kibicuje. Byłem na wszystkich i z roku na rok pojawia się coś nowego, dlatego taka giełda wydaje mi się być czymś naturalnym i nie będzie kolidować z główną imprezą, zwłaszcza jeżeli będzie zlokalizowana na innym poziomie.
Proponowałbym zaprosić także więcej sklepów, bo konkurencja jest zawsze zdrowa i wpływa bezpośrednio na jakość, a na tym nam chyba wszystkim zależy. Prywatnie liczę tez na to, że na Trybunałach pojawią się kiedyś warsztaty, na których zwiedzający będą mogli się czegoś przydatnego nauczyć :)
Obserwując różne imprezy modelarskie u naszych sąsiadów zawsze widzę dużo ludzi na tego typu warsztatach .... więc może kiedyś i w Piotrkowie ...?

M&M

Znany użytkownik
Reakcje
673 22 2
To jak będzie? Słyszałem, że rezygnujecie z giełdy z powodu jeszcze większej liczby przeciw niż za. Osobiście też jestem przeciw. Trybunały to nie miejsce na giełdę. Można ją zorganizować w innym terminie jako samodzielną
Nie zgodzę się z organizowaniem w innym terminie , ponieważ nie wszyscy są miejscowi i nie będą co tydzień przyjeżdżać , jest jedna impreza i można pooglądać i uzupełnić swoje kolekcje . W poznaniu były i makiety i inne ekspozycje a obroty sklepów hulały .

misterZ

Aktywny użytkownik
Reakcje
480 4 1
No właśnie jest mały zgryz. Nie spodziewaliśmy się tak ostrej reakcji. Na biuro@trybunaly.eu przyszło ponad 30 maili za i 51 meli przeciw. Jedni popierają i chwalą pomysł, inni ganią i uważają, że to kompletna bzdura. Cytując co poniektórych wygląda to mniej więcej tak:
Za
- super sprawa,
- serdecznie popieram,
- nareszcie logicznie pomyśleliście,
- chłopaki świetny pomysł,
- strzał w dziesiątkę,
- Giełda? Super! Popieram,
- ekstra pomysł, warto też pomyśleć o jakiś warsztatach
- popieram pomysł spróbowania...
- każdy będzie miał wybór,
- Fajnie! Coś dla zasobnych portfeli i tych mniej,

i kilka na nie;

- nie wygłupiajcie się to nie przejdzie,
- giełda popsuje Wam markę Trybunałów,
- przez giełdę Trybunały spadną na psy,
- Trybunały przestaną być elitarne,
- to nie miejsce na handel stolikowo- krzesełkowy,
- nie róbcie śmietniska,
- może wystarczy już tych giełd?
- nauczmy się w końcu kultury zachodniej i kupujmy z pierwszej ręki, a nie truposze po zawyżonych cenach od panów z Warszawy. Którzy potem wam d... obrabiali na innych spotkaniach modelarskich,
- giełda powinna być oddzielnie ,
- giełda to pomyłka, będziecie żałować,
- wy glupie h..e malo wam trybunaluw? odp.........e sie od gieldyy

Jak widać po ostatnim cytacie, nawet tak chamskie maile też się trafiły ( dwa ) :(

Ostatnio edytowane:

patryk70

Aktywny użytkownik
Reakcje
119 0 0
......................... W poznaniu były i makiety i inne ekspozycje a obroty sklepów hulały .
Coś z tym hulaniem obrotów przegiąłeś. Jak rozmawiałem z chłopakami to wcale tak różowo nie było.
Co poniektórym ledwo starczyło na pokryci kosztów za miejsce, a jeszcze inni byli w plecy.
Jeśli chodzi o giełdę, jestem za, nowe atrakcje mile widziane ;)

pilu35

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Moim zdaniem to nie jest kwestia na ankietę bo znając naszych rodaków to na proste tak lub nie znajdą trzecią odpowiedż. To powinna być suwerenna decyzja organizatora czy chce dać szanse takiemu przedsięwzięciu czy nie. Najbardziej podoba mi się opinia , że wystarczy już tych giełd. JA osobiście jeszcze nigdy na żadnej nie byłem bo do najbliższej mam 200 km i trochę mało czasu na takie wyprawy. Elitarność Trybunałów to też mało trafiający do mnie argument bo jeśli ma być tak elitarnie to nie powinno się wpuszczać chyba wszystkich jak leci tylko na jakieś zaproszenia albo hmm może wpisowe do tej elity. Żaden argument przeciw nie jest dla mnie merytoryczny , to jedynie przypuszczenia albo ktoś ma interes w tym by giełdy nie było ot co. Najpierw spróbujmy póżniej zawsze jest czas na krytykę. Oczywiście to tylko moja opinia.

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.102 24 8
Prawda leży jak zwykle po środku ;) Wiem, że nie jest to łatwe, ale jezeli dobrze to zaplanujecie, żeby giełda stanowiła uzupełnienie imprezy, a nie było jej częścią to powinno być ok (?)

- nauczmy się w końcu kultury zachodniej i kupujmy z pierwszej ręki, a nie truposze po zawyżonych cenach od panów z Warszawy. Którzy potem wam d... obrabiali na innych spotkaniach modelarskich,
Tu niestety muszę się zgodzić z drugą częścią zdania, bo dobra giełda i wyprzedaż truposzy, to jednak nie to samo, tylko jak tego uniknąć. Co do pierwszej części mam pewne wątpliwości, bo widziałem np. na targach IMA w Kolonii - czyli w zachodniej kulturze - także sprzedaż z drugiej ręki i nikomu to nie przeszkadzało.

misterZ

Aktywny użytkownik
Reakcje
480 4 1
Jako odwiedzający wystawę i targi jesteście najważniejsi. To Wy koleżanki i koledzy współtworzycie swoją obecnością imprezę i niepowtarzalny klimat spotkań producentów z modelarzami. My obiecywaliśmy, że Trybunały będą się rozwijać. Zorganizowanie giełdy było pomysłem na dalsze uatrakcyjnienie. :)

Ostatnio edytowane:

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.102 24 8
Jako odwiedzający wystawę i targi jesteście najważniejsi. To Wy koleżanki i koledzy współtworzycie swoją obecnością imprezę i niepowtarzalny klimat spotkań producentów z modelarzami. My obiecywaliśmy, że Trybunały będą się rozwijać. Zorganizowanie giełdy było pomysłem na dalsze uatrakcyjnienie.
... i tak trzymajcie, bo narazie wszystkie Wasze pomysły z roku na rok są coraz lepsze i bardzo chętnie jeżdżę na Trybunały.(y)