• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Informacja zwrotna do PIKO n.t. modelu OKo1-12 (50611, 50612, 50613)

Qmaty

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
5.831 235 3
Przyczyna to głupie przepychanki, był czas na zgłaszanie propozycji. Mi odpowiadała pierwotna forma przesłana od Ciebie i na taką się godziłem.
Teraz się okazuje, że część osób ma życzenie wywalać wszystko do góry nogami. Przekazałem Ci na wstępie opinię Niemca o treści i kształcie listu.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.205 88 0
Dobra. Zmieniam odręczne zwroty na maszynowe i mam nadzieję, że można podpisać.

Nikt tu nie miał złej intencji, dziękuję Kolegom za uwagi. Podobnie jak PIKO w nowych modelach (mam nadzieję), my wykorzystamy je w nowych listach ;)

Kolego @Coyote, w tej chwili to jest taki list, jak mi przekazałeś po tłumaczeniu. Poza literówką w wyrazie "gewartet", którą wskazał kolega @sledz. Oraz jedną moją zmianą z "Wasze wspólne hobby" na "nasze wspólne hobby" bo taka była pierwotna intencja listu, tylko chyba tego słowa zabrakło (było po prostu "wspólne hobby", co jest niejednoznaczne).

Qmaty

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
5.831 235 3
Nie posługuję się tym językiem urzędowo, jedynie technicznie. Stylistycznie, gramatycznie przetłumaczyłem raczej dobrze. Jakaś literówka mogła się zdarzyć, nie sprawdzałem tego w translatorze. Jeśli pozostaje pierwotna wersja to możesz mnie dopisać.
Mam nadzieję, że na jednym liście się nie skończy i w kolejnych można próbować pisać innymi stylami.
A zatem wysyłaj i czekamy na odpowiedź.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.184 156 7
Za duzo na ostatnim etapie niepotrzebnych i negatywnych emocji od niektorych Kolegow, a wystarcza proste poprawki, aby list wygladal lepiej. I tyle.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.205 88 0
Nie zapomnijcie o załączniku, jakaś świeżo ubita kurka, mendel jajeczek, może słoninka, zawsze jest jakieś poparcie dla tego skamłania.
List do PIKO PL został dzisiaj doręczony, niestety za późno podałeś mi pomysł ze słoninką. Drugą razą, jak to się mówi w moich stronach.

Do PIKO DE na razie nie dowieźli; 20 stycznia był w Lipsku, od tego czasu nie wiem - może czeka w kwarantannie?

PS
Kolega działający biznesowo na Ukrainie opowiadał, jak kierownik urzędu skarbowego przyszedł do niego z połową świniaka :D
No bo taki ważny płatnik pojawił się w jego rejonie, to trzeba nawiązać relacje.

Jednak co kraj, to obyczaj - znaczy, należy krakać jak wrony, jeżeli chcesz przebywać wśród nich.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.205 88 0
Niczego nie dostałem. Trzeba wziąć poprawkę, ze list ekonomiczny z Polski idzie do mojej wsi 2 tygodnie. Ostatnio przesyłka listowa z UK szła prawie miesiąc.

Dam znać, gdyby coś przyszło.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.205 88 0
A, jeszcze jedno. Nie śledzę PIKO na bieżąco w social media, ani na wydarzeniach modelarskich, ani nawet na ich własnej stronie.

Liczę, że przy kilkudziesięciu osobach zaangażowanych w ten list i dyskusję wokół niego, ktoś zauważyłby jakąś reakcję w w/w miejscach, gdyby takowa nastąpiła.

Natomiast od początku wielu z nas liczyło się z możliwością braku odpowiedzi.
Informację zwrotną przekazujemy na codzień różnym firmom czy instytucjom i niekoniecznie na każdą pisemnie odpowiadają :D

Rafał_A

Aktywny użytkownik
Reakcje
184 35 1
No i pamiętajmy też, że nawet brak jakiegokolwiek odzewu nie musi oznaczać, że list został całkowicie zignorowany.
Generalnie nie wyciągajmy za daleko idących wniosków. Jeśli żadna odp. się nie pojawi to nie musi wcale oznaczać, że zostaliśmy całkowicie olani, a w przeciwnym wypadku to też nie będzie oznaczać, że oto od tej pory główną wyrocznią dla Piko jest nasze forum.

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.876 15 1
Ciężko obecnie cokolwiek napisać w tym temacie. Może odpiszą, może nie odpiszą, może chociaż wyciągną z tego listu jakieś wnioski.... Zobaczymy.

Zwrócę jednak uwagę na fakt, że Roco robi obecnie to samo co PIKO. Pomijając nieszczęsne reflektory to barwa ich światła jest również biała i zimna. W ostatnim wypuście Oi2 też tak jest. Mam też belgijską wersję BR 52 i to samo. Jedynym modelem który ma prawidłowo dobraną barwę światła jest OKl2 (z tych które posiadam). Jedynie parowozy posiadające jeszcze oświetlenie na żarówkach mają dobrze dobraną barwę światła. Trudno to w sumie wytłumaczyć.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.205 88 0
Coś w tym jest. Ileś lat temu, gdy technologia LED dopiero wchodziła, przeważały obrzydliwe trupio zimne LEDy. Stopniowo wprowadzano coraz cieplejsze i popyt na te zimne spadł. Jeżeli teraz w jakimś magazynie zalegają miliony zimnych LED, to takiej fabryce może być łatwo dostać promocję :p

Niby nic (hurtowa cena 1 szt. ciepłej LED jest blisko zera), ale jak zsumować oszczędność na wszystkich wyprodukowanych modelach, może wystarczy na jedną oponę do terenówki prezesa :D

Innego, niż chciwość, uzasadnienia nie widzę. To naprawdę jest technicznie, finansowo i logistycznie łatwo, dać w OKo1 takie same LEDy, jak w BR 78.

Dlatego napisaliśmy o tych LEDach w liście, żeby PIKO w ogóle zdało sobie sprawę, że klient widzi to niedociągnięcie.