• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Informacja zwrotna do PIKO n.t. modelu OKo1-12 (50611, 50612, 50613)

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.156 88 0
Natomiast może (przy pismach urzędowych powinien) mieć podany temat, w specjalnym wierszu pod danymi adresata.
Moment! Jeszcze jest jedna rzecz. W tytule pism niemieckich zawsze stosuje sie taki zwrot grzecznosciowy:
"Sehr geehrter Herr Dr..........." To musi byc!
Tam będzie odręcznie napisane "Sehr Geehrte Herr Wilfer", co wprawdzie nie jest tematem, ale powiedzmy jakimś nagłówkiem.
Nie dostałeś tego w wersji do wydruku/zeskanowania, bo dopiero jak mi odeślesz, wpiszę to ręcznie, oraz podpiszemy ja i kolega Rafał. Spotykamy się za półtorej godziny, więc decydujmy szybko :)

O ile nie mamy w tej chwili pomysłu na jakiś błyskotliwy temat, który nie ograniczy nam zakresu dyskusji do 1 modelu, to może jednak zostawmy jak jest?

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.159 155 7
List co do zasady nie ma tytułu. Natomiast może (przy pismach urzędowych powinien) mieć podany temat, w specjalnym wierszu pod danymi adresata. Można sobie poszukać w internecie wzorów pism urzędowych, żeby zobaczyć, jak to wygląda. Ale w piśmie od klientów do szefa firmy taki wiersz z tematem nie jest, moim zdaniem, konieczny.
Pozwole sie nie zgodzic. Zawarcie tytulu niczemu nie szkodzi. Wrecz przeciwnie, pozwoli odbiorcy okreslic jego temat, co mile widziane. Ponadto wyglada bardziej profesjonalnie, a nie jak prywatny list.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.156 88 0
Pamiętajcie też, że jakiekolwiek zmiany treści (poza formami grzecznościowymi, stylistyką, interpunkcją czy formatowaniem) wymagałyby ponownej zgody 30 osób na wpisanie ich nazwisk, a to moim zdaniem już nie jest poważne ani efektywne.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.159 155 7
Tam będzie odręcznie napisane "Sehr Geehrte Herr Wilfer", co wprawdzie nie jest tematem, ale powiedzmy jakimś nagłówkiem.
Nie dostałeś tego w wersji do wydruku/zeskanowania, bo dopiero jak mi odeślesz, wpiszę to ręcznie, oraz podpiszemy ja i kolega Rafał. Spotykamy się za półtorej godziny, więc decydujmy szybko :)

O ile nie mamy w tej chwili pomysłu na jakiś błyskotliwy temat, który nie ograniczy nam zakresu dyskusji do 1 modelu, to może jednak zostawmy jak jest?
1. Tytul listu
2. Nadawca w gornym rogu
3. Odbiorca ponizej z adresem firmy

I koniecznie Sehr geehrter.....czemu Kolega chce to recznie napisac?

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.159 155 7
Pamiętajcie też, że jakiekolwiek zmiany treści (poza formami grzecznościowymi, stylistyką, interpunkcją czy formatowaniem) wymagałyby ponownej zgody 30 osób na wpisanie ich nazwisk, a to moim zdaniem już nie jest poważne ani efektywne.
Zgoda, merytoryki nie zmieniamy. Usuwanie to tez nie jest zmiana :). A powaznie, te dwa punkty moim zdaniem "zanieczyszczaja" ten list, ktory jest poswiecony OKo1-12.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.156 88 0
Na ja byłbym naprawdę za zachowaniem tego, co jest.

Od paru tygodni treść jest ustabilizowana, od paru dni nie zmienialiśmy niczego, poza błędami ortograficznymi. Moim zdaniem pora to wysłać.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.507 512 30
I koniecznie Sehr geehrter.....czemu Kolega chce to recznie napisac?
Bo tak jest przyjęte w cywilizowanym świecie: słowa "Szanowny Panie(i) ..." na początku i "Z poważaniem" na końcu pisze się ręcznie, po polsku i po niemiecku (po angielsku też). Wyjątkiem są pisma wysyłane elektronicznie jako plik (nie skan).
Usuwanie to tez nie jest zmiana :).
To jest zmiana i na poważnie, ja, jako jeden z sygnatariuszy się na nią nie zgadzam. W razie przeforsowania usunięcia tych punktów, proszę o wykreślenie mojego nazwiska z listy.
Im więcej edycji tym więcej błędów się pojawia, uważaj Piotrze z tym dokładaniem
Jak na razie to chyba niczego nie dołożono.
Od paru tygodni treść jest ustabilizowana, od paru dni nie zmienialiśmy niczego, poza błędami ortograficznymi. Moim zdaniem pora to wysłać.
Też tak uważam.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.156 88 0
To jest zmiana i na poważnie, ja, jako jeden z sygnatariuszy się na nią nie zgadzam. W razie przeforsowania usunięcia tych punktów, proszę o wykreślenie mojego nazwiska z listy.
Nie, niczego już nie usuwamy. Jeżeli 30 osób zatwierdziło, że chce umieszczenia swojego nazwiska pod całą tą treścią, to możecie mieć do mnie pełne zaufanie, że tak właśnie zrobię.

Mogę dodać tytuł, jeżeli jest jakis "neutralny" tzn. nie ogranicza do konkretnego jednego modelu, ani nie zmienia charakteru czy wydźwięku emocjonalnego tej korespondencji. Ale nie widzę póki co żadnej konkretnej propozycji.

Dodałem jedynie "nadawcę" w górnym lewym rogu, co przy korespondencji oficjalnej jest standardem, a w prywatnej nie.
Ta korespondencja jest powiedzmy na pograniczu biznesowej i prywatnej...

1642443269668.png

Qmaty

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
5.831 235 3
Stawiał bym na korespondencję prywatną, o takiej była mowa na początku. Nie mieszał bym do tego pisma odręcznego, ewentualnie całość tak napisać.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.156 88 0
No widzicie - już było gotowe, a wywiązała się żywa dyskusja. Zostawmy jak było, po prostu przez szacunek do ludzi, którzy napisali mi na PW czy mailem, że chcą bym umieścił ich nazwisko pod tą konkretną treścią.

Może nie było / nie jest idealnie, ale chyba oddaje dobrze to, co chcieliśmy przekazać właścicielowi PIKO.

Wszyscy generalnie macie rację, bo można pisać zarówno:
  • z ręcznymi zwrotami lub bez (przy korespondencji seryjnej ręczne zwroty nadają personalny charakter; tutaj tak wiadomo, że kierujemy tylko do jednego odbiorcy);
  • z nadawcą w lewym górnym rogu, lub bez,
  • z dodatkowym tytułem, lub bez,
  • itd.

Po prostu czas zakończyć ten etap pracy.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.156 88 0
OK, ja rezygnuję z udziału. Cieszę się jeśli choć trochę pomogłem.
Bez przesady. Zrobiłeś całe tłumaczenie. Jeżeli przyczyną Twojego odwrotu są te ręcznie wpisane zwroty i adres nadawcy, to mogę to jeszcze odkręcić. Niczego innego nie zmieniłem, poza jakąś literówką, która każdemu może się zdarzyć.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.507 512 30
To już jest niepoważne, gdzie dwóch Polaków, tam trzy zdania. To ja zaproponowałem ręczne napisanie słów, które i tak już wcześniej w piśmie były. Tak jest przyjęte i jest bardziej elegancko, ale może być bez tego (choć nie rozumiem powodów, dla których miałoby być lepiej bez ręcznego pisma).
Stawiał bym na korespondencję prywatną, o takiej była mowa na początku. Nie mieszał bym do tego pisma odręcznego, ewentualnie całość tak napisać.
Pisma prywatne też pisze się na maszynie lub komputerze i właśnie zwłaszcza w pismach prywatnych wypada te zwroty grzecznościowe i podpis napisać ręcznie. Ale jeśli komuś to przeszkadza, to nie będę się upierał. Jeżeli tylko z tego powodu kolega @Coyote miałby się wycofać z podpisania listu, to zrezygnujcie z tych ręcznych fragmentów, tylko wszystko, (chyba poza podpisem? ;)) niech będzie wydrukowane. I tak, jak już napisał kolega @PP1970, nic nowego nie było dodane, ani niczego nie wykreślono, więc nie rozumiem problemu zmian (których nie było).