• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Informacja zwrotna do PIKO n.t. modelu OKo1-12 (50611, 50612, 50613)

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.214 156 7
Ad 1. Zgoda.
Ad 2. Niestety tutaj nie moge pomoc, ale w angielskim jak najbardziej (angielskim posluguje sie na co dzien)
Ad 3. Papier moze byc lepszym pomyslem, choc zwazywszy na brak jednoznacznego adresu zwrotnego nie jestem tego taki pewien.
Ad 4. Rozumiem, ze to forum nie ma adresu pocztowego, zatem moze podac adresy adminow tego forum? A w przypadku wersji elektronicznej podac konto mailowe tego forum (jezeli istnieje)? Nie ufalbym sklepom, aby powierzac to zadanie.
Ad 5. Pelna zgoda, min. po 09.01

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.387 18 0
4. Ale jaki będzie adres zwrotny? Mam po prostu podać swój, czy mamy jakiś adres np. klubu albo stowarzyszenia itp? Albo czy jakiś sklep (mający zauważalne dla PIKO obroty) chciałby być nadawcą/odbiorcą listu? Jeśli email, to nie ma problemu z założeniem jakiegoś "wspólnego" adresu dla naszej grupy. Mogę to od ręki zrobić.
Formalizm, ale myślę, że Wam się przyda.

Jako że sygnatariusze listu piszą jako osoby prywatne, powinny wskazać adres do korespondecji (mailowej lub tradycyjnej) na jednego z nich, który zostanie wskazany jako osoba do kontaktu.

Wykorzystywanie cudzych skrzynek do korespondencji, nie ważne czy to klubów czy stowarzyszeń (choć kluby de facto działają jako stowarzyszenia - najczęściej), winno się odbyć zawsze po uzgodnieniu z władzami takiego bytu.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.262 88 0
Wykorzystywanie cudzych skrzynek do korespondencji, nie ważne czy to klubów czy stowarzyszeń (choć kluby de facto działają jako stowarzyszenia - najczęściej), winno się odbyć zawsze po uzgodnieniu z władzami takiego bytu.
No tak :) Przecież nie zamierzam się nigdzie włamywać :ROFL:

Po prostu, jeśli żadna firma ani stowarzyszenie nie chce tego sygnować, to mogę użyć mojego adresu, albo jeśli wśród sygnatariuszy jest ktokolwiek chętny do podania swojego, to proszę o takie info.

Skrzynka mailowa ma tę zaletę, że mogę np. stworzyć grupę, do której będą należały adresy wszystkich sygnatariuszy i każdy otrzyma mail zaadresowany na grupę.

Jako że sygnatariusze listu piszą jako osoby prywatne, powinny wskazać adres do korespondecji (mailowej lub tradycyjnej) na jednego z nich, który zostanie wskazany jako osoba do kontaktu.
Najprawdopodobniej tak zrobimy, o ile wszyscy są z tym ok.

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.879 15 1
Myślę, że list należy mimo wszystko wysłać w formie papierowej, drogą pocztową za zwrotnym potwierdzeniem odbioru.

Myślę, że Piotr, jako pomysłodawca śmiało może podać swój adres pisząc, że wysyła go w imieniu wszystkich podpisanych pod listem.

Z mailami bywa różnie. Czasami nie dochodzą, czasami dochodzą po pół roku od wysłania, czasami trafiają do spamu, którego nikt nie czyta. Sam tego doświadczyłem. Dlatego uważam, że forma tradycyjna powinna tutaj zostać zachowana.

Oczywiście bez sensu wysyłać to teraz, kiedy zarówno przesyłki mają wydłużony czas dostarczania jak i pracownicy PIKO za niedługo pójdą na urlop. Najpewniej będzie go nadać 10 stycznia w poniedziałek.

SP45-166

Aktywny użytkownik
Reakcje
942 41 3
Myślę że nie macie się czego obawiać i dywagacje tego typu do czego tam list nie zostanie użyty świadczy raczej o naszych lokalnych kompleksach.
Pan Doktor René F. Wilfer to inteligentny człowiek (już samo rozkręcanie biznesu w niszowym wycinku możliwej działalności gospodarczej jaką jest produkcja modeli wymaga posiadania niezwykle lotnej głowy), widać choćby po pobieżnej analizie zdjęć tegoż Pana że ma on spory dystans do siebie, i myślę że jako profesjonalista i fanatyk taki sam jak my, postara się przeczytać to co napiszecie (jeżeli oczywiście po drodze list nie zaginie w odmętach biurowych szuflad sekretarek) i na pewno wyciągnie z tego jakieś wnioski. Sam cieszyłbym się niezwykle gdyby klienci do mnie pisali co i jak można poprawić- są to bezcenne opinie, bo opinie klientów, a nie malkontentów którzy tylko obserwują z boku. Więcej optymizmu, mniej usztywnionych oczekiwań (lepiej podejść do tego fajnie jak się uda coś zmienić, ale nie nastawiać się że punkt po punkcie wszystko zostanie uwzględnione- są pewne tematy typu cena/jakość, bo produkcja masowa ma też swoje ograniczenia techniczne, i wprowadzenie pewnych zmian może być nieuzasadnione w późniejszej końcowej cenie modelu) po których się słyszy że PIKO to takie, srakie i owakie bo czegoś tam nie zrobiło, a w ogóle to badziew bo przecież z manufaktury to jest dopiero... A wiemy wszyscy że prawda jest taka że gdyby nie PIKO to nadal w tym hobby siedziała by garstka najbardziej zagorzałych ultrasów z kasą na modele robione indywidualnie na zamówienia za ciężkie pieniądze, druga grupka by im zazdrościła, a ogromna większość nadal czekałaby na polskie masowe modele.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.262 88 0
Koledzy, święta za pasem, więc życzę Wam udanych, miłych i spokojnych Świąt :)

Myślę, że pora zastanowić się nad sekwencją podpisywania. Jeżeli list będzie na papierze, zebranie pewnej liczby podpisów jest niezbędne.

Podajcie proszę lokalizacje - może damy radę jakoś się pogrupować i obejdzie się bez przesyłania tego po kolei do każdego sygnatariusza (wtedy to potrwa kilka tygodni)?

Ja mieszkam w powiecie poznańskim, ew. jeśli wydrukowana wersja byłaby gotowa do 8 stycznia, to jestem w stanie załatwić podpisy na trasie Świnoujście - Poznań. Na początku tej trasy musiałby ktoś wydrukować, a 9 stycznia przewiózłbym list wzdłuż trasy, odwiedzając sygnatariuszy.

Qmaty

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
5.836 235 3
Co do maila, można użyć takiego adresu: ich.kaufe.nur.roco@1-87.eu to jest żart oczywiście, chociaż ten adres istnieje naprawdę.

Jeśli chodzi o język, to proponuję tylko w niemieckim. Nasi zachodni sąsiedzi porozumiewają się po angielsku jak już koniecznie muszą. W dobrym tonie będzie napisać w ojczystym języku adresata (mogę w tym pomóc).

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.262 88 0
Można też wykorzystać do tego celu giełdę w Sosnowcu?
Tak :)

Dlatego proszę deklarujcie, gdzie kto chce/może podpisać. Możecie pisać tutaj lub do mnie na PW. Skoordynujmy to w międzyczasie, a równolegle chyba tuż po Świętach można zacząć tłumaczenie. @Coyote dzięki za ofertę - dogadajmy w takim razie na PW.

Dla potrzeb sygnatariuszy nie znających niemieckiego, może warto wydrukować i spiąć ze sobą jednobrzmiące egzemplarze po polsku i niemiecku, i wspomnieć o tym w tekście. Żeby nikt nie musiał podpisywać tekstu, którego nie rozumie?

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.262 88 0
Oglądam katalog nowości PIKO i moim zdaniem nie wpływa na tezy naszego pisma. Wszystkie linie produktów PKP są licznie kontynuowane. Tak, jak napisaliśmy, jest ok.

Co sądzicie?

Tłumaczenie Kolegi @Coyote (stokrotne dzięki!) jest właśnie sprawdzane przez Niemca.

List w jednobrzmiących egzemplarzach polskim i niemieckim będzie wkrótce do podpisania.

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.879 15 1
List w jednobrzmiących egzemplarzach polskim i niemieckim będzie wkrótce do podpisania.
Jak to Piotrze widzisz podpisanie tego listu? Chyba nie będziemy go przesyłać od jednego do drugiego i chyba też nikt nie będzie specjalnie jeździł do Poznania. Myślę, że wystarczy wymienienie w liście wszystkich jego sygnatariuszy.

Trzeba by z tym działać szybko bo mam jakieś takie dziwne obawy, że zapowiedziany TKt1 może być podobną niedoróbką jak OKo1. Ta czerwona ostoja w parowozie towarowym również mnie przeraża.

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
3.052 275 41
Możemy być w 100% pewni że list po niemiecku, Rene przeczyta i odniesie się publicznie w jednym ze swoich wystąpień/programów w necie do przyjaciół w bratniej Polsce, dziękując za ten list.
Po za tym stanowimy sąsiedni, bezdyskusyjnie ważny rynek dla Piko, a z Niemcami wspólną gospodarkę, oczywiście z podziałem na role : centrum przemysłowe i jego zaplecze surowcowo-rolne. I mamy z tego wyraźnie korzyści ! zostaliśmy dzięki Piko objęci niemiecką produkcją w Chinach w postaci rodzimych ! konstrukcji PKP. Trza nam było od XVIIw obierać Hohenzolernów ! a nie bękartów Poniatowskich...
Ale wszystko dobre co się w końcu dobrze kończy...,

Prost auf das neue Modelljahr ! Vivat ! Doktor Rene Wilfer !

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.262 88 0
list po niemiecku, Rene przeczyta
Czy chcesz dołączyć do sygnatariuszy? Jeśli tak, poczekaj z wysyłaniem paczki... może się przyda.

Jak to Piotrze widzisz podpisanie tego listu?
Prosiłem, żebyście zgłaszali, gdzie możecie podpisać. Trasę ze Świnoujścia do Poznania mogę załatwić 9.01.
Później trasa Poznań-Wrocław-Kłodzko. Mogę podesłać koledze @Luke jeśli zgodziłby się zebrać podpisy w Sosnowcu i okolicach.

Kiedyś też pojadę Poznań-Wrocław-Kraków, ale nie znam jeszcze daty (koniec stycznia / początek lutego - trochę późno).

Obawiam się, że podpis jednej osoby to mało.

Ostatnio edytowane:

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.262 88 0
@PP1970 - ja moge sie podpisać tylko wirtualnie
Praktykuje się coś takiego, jak wydrukowanie, podpisanie, wskanowanie i wysłanie. Może tak to zorganizować?

Ja podpisuję, drukuję, skanuję, wysyłam do Ciebie. Ty drukujesz, dodajesz swój podpis, skanujesz i wysyłasz następnemu. Aż zbierzemy chociaż 10 podpisów. A zajmie nam to najwyżej parę dni, albo mniej.