• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

II epoka PKP - początki stalowego piękna RP

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.062 25 2
Moje stare oczy widzą jakiś przeszklony kantor.
Jak najbardziej, jeśli można, też pod takim rozpoznaniem się podpisuję, bo ta szopa krakowska miała przecież trzy bramy wjazdowe. Mamy na zdjęciu trzy tory zajęte. Gdzieś widziałem zdjęcie ze spaloną tą szopą w wyniku nalotu w 1939 roku ze stojącymi również spalonymi wagonami motorowymi. Nie mogę jednak na szybko tego zdjęcia odnaleźć, a przypuszczam, ze możliwe byłoby na nim rozpoznanie tego "szklarniaka" - zapewne też spalonego.

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.062 25 2
Jarząbku, chodziło mi o inne zdjęcie, które wykonane było od strony bram.
A tak na marginesie i nie w temacie - co to za formacja tych mundurowych, jest też na innym zdjęciu od tego samego wystawiającego (jest tu na forum), bo wydaje mi się że to nie są Niemcy tylko jacyś ich "sprzymierzeńcy" w mundurach z wiadomymi opaskami na rękawie.

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.463 58 3
Jarząbku, chodziło mi o inne zdjęcie, które wykonane było od strony bram.
A tak na marginesie i nie w temacie - co to za formacja tych mundurowych, jest też na innym zdjęciu od tego samego wystawiającego (jest tu na forum), bo wydaje mi się że to nie są Niemcy tylko jacyś ich "sprzymierzeńcy" w mundurach z wiadomymi opaskami na rękawie.
Było chyba na forum bo tez to widziałem

MichałŁ

Aktywny użytkownik
Reakcje
138 1 0
W jaki sposób sprzęgano taka luxtorpedę z jakim innym środkiem trakcyjnym np w przypadku awarii albo konieczności jakiegoś przetoku? Ona miała jakieś sprzęgi pod tymi osłonami ?

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
A tak na marginesie i nie w temacie - co to za formacja tych mundurowych,
SS
to nie są Niemcy tylko jacyś ich "sprzymierzeńcy" w mundurach z wiadomymi opaskami na rękawie.
Też tak uważam, ale nie wiem skąd ci "dżentelmeni" przybyli. Raczej nie są to przedstawicieli niesławnej SS Galizien, ci mieli inne emblematy na wypustkach kołnierza, choć mogę się mylić.

Groch

Znany użytkownik
Reakcje
689 1 0
Kolej-Chełmża-Mełno-ok-1930.jpg

To całkiem ładne ujęcie opisano: "Pociąg Kolei Chełmża-Mełno" i wydatowano na circa 1930 rok. Fotografia ze zbiorów Biblioteki Publicznej w Chełmży (tu w pełnej rozdzielczości: http://www.bikop.eu/dlibra/docmetad...=&lp=19&QI=CB01734509EA098D360556FB00E175D8-1). Jak widać fotograf sprytnie ukrył oznaczenia parowozu, zapewne po to by ktoś w XXI wieku mógł je "odkryć " na nowo ;). Ktoś odkryje?
Poniżej fragment powyższego...
Kolej-Chełmża-Mełno-ok-1930-kadr.jpg

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.062 25 2
ak widać fotograf sprytnie ukrył oznaczenia parowozu,
Początkowo przypuszczałem, że ten fotograf chciał jedynie tak wykonać zdjęcie, aby było widać całą obsługę parowozu nie pomijając tego mechanika w oknie ale nie, przecież "uciął" mu ramię, a tak się zdjęć nie robi.
Domniemam, że celowo tak wykonał ten kadr by broń Boże nie było widać oznaczeń parowozu.
W okresie międzywojennym na terenach kolejowych był całkowity zakaz fotografowania i fotograf ten,
- w razie czego nie chciał być "pociągnięty".

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.062 25 2
Ale po numerze tendra też można było zlokalizować parowóz
aaaaa .... to spróbuj ...
"zlokalizować parowóz" - masz zapewne na myśli, podać jego numer, a nie do której parowozowni był przypisany.
Tendry były często zamieniane jak również często nosiły inne numery inwentarzowe i to prosto z wytwórni.
Na PKP-A były 103 parowozy serii Th3, oraz na Kolejach Wolnego Miasta Gdańsk 8 sztuk.
Według Komisji Tanaki Polsce zaliczono 111 sztuk.
Tender na zdjęciu 12C1 ma numer 172, to proszę teraz próbuj coś wykombinować.

Tak mi majaczy jakby na budce był napis: Parowozownia (to pewne) i dalej jakby Tor... (czyżby Toruń ? ale tylko w domyśle)
Zatem byłby to parowóz pracujący dla obsługi kolei Chełmża-Mełno, ale chyba nie jej własność.

Moim skromnym zdaniem, zza tego słupa "wygląda" tabliczka numerowa o takich rozmiarach, że posiadała ona numer dwucyfrowy.
Ale to tylko takie moje gdybanie.

Reakcje
1 0 0
Oj, panowie, panowie... Jacy tam esesmani... Jeśli mówimy o tym samym zdjęciu, to są to "Hlinkowcy" ze słowackiej Narodnej Gardy, a ten z pistoletem maszynowym MP38 (z wyjętym magazynkiem pudełkowym) to "desiatnik", czyli dziesiętnik - dowódca drużyny. A opaski nosili nie z Hakenkreuzem, ale z czerwonym lotaryńskim krzyżem słowackim w białym kole (odwrócone kolory z flagi narodowej) na niebieskim tle opaski. Jakieś dalsze pytania, Jarząbki i inne ptaszyny wy moje?

To pisałem ja

Wasz Jeż